Könyvtárak az emberi kapcsolatokért

Posted by zondaz - november 11th, 2013

Országos Könyvtári Napok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárakban

01_orszagos-konyvtari-napok-2013

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a könyvtárak népszerűsítésére rendezi meg minden év októberében az Országos Könyvtári Napokat. Az idei sorozat kiemelt té­mája az emberi kapcsolatok, a család, a barátság, az egymásra figyelés, az egy­más segítése, az elfogadás és befogadás voltak. A könyvtárak változatos prog­ra­mok­kal várták október 7. és 13. között a lakosságot.

Hétfőn több könyvtár vetélkedők meghirdetésével, kiállítások nyitásával in­dí­tot­ta a hetet. A használók játékos kedvét mutatja, hogy volt olyan pályázat, amelyre 160 pályamű érkezett. A gyermekek körében idén is nagyon népszerűek voltak a já­té­­kos író-olvasótalálkozók, bábelőadások, kézműves foglakozások és diavetítések. Vendégeink voltak többek között Solymos Tamás Géza, Finy Perta, Tegdi Ágnes, Szi­gethy Éva, Szegedi Katalin, Bosnyák Viktória, Gryllus Vil­mos és a Sajtkukacz Ze­ne­kar. A Családi Manufaktúra sorozatban több helyszínen ké­szültek barátság kar­kö­tők és játékos könyvjelzők.

Felsősöknek szólt a „Felesleges karmester” című hangszerbemutatóval egy­be­kötött koncert, ahol a résztvevők megtanulhatták, mi a karmester szerepe. A közönség be­vonásával az is kiderült, hogy a csoport egy verset sem tud együtt elmondani, ha nincs, aki irányít. A nap végén a gyerekek kipróbálhatták a hangszereket is. A Cso­dás Japán, avagy kimenő kimonóban illatjáték, kimonópróba, kézműves foglalkozás szintén nagy népszerűségnek örvendett a fiatalok körében.

Több életmóddal foglalkozó előadás és program is helyet kapott a sorozatban, így például: Dr. Szendi Gábor előadása Paleolit életmód, a civilizációs betegségek el­len­­sége címmel, GasztroPacsirta Klub Süssük ki, hogy mit főzzünk? Recept csere-bere, sütési-főzési tanácsok; Kisütöttök Családi süteménymustra, receptek cseréje, sza­kácskönyvek bemutatása; Jógával az egészség megőrzéséért Somogyi Edit kö­zös jógázással végződő bemutatója; Légy fontos önmagadnak! Vendég Farkas Lívia, az urban:blog szerzője. Online kamaszok és offline felnőttek Tari Annamária klinikai pszic­hológus és pszichoterapeuta előadása.

A hét egyik leglátogatottabb programja Péhl Gabriella: Te is fiam tungi! Tör­té­ne­tek és ételek a régi Soroksárról című könyvének bemutatója volt, ahol több mint 250-en vettek részt.

A családok részére szervezett programok közül kiemelkedik a Dagály utcai könyvtár Egy letűnt kor kultikus tárgyai címmel gyerekjáték ki­ál­lí­tás­sal egybekötött családi retro-partyja Poós Zoltán író közreműködésével. A meghívott vendégek között volt a Retro Laci néven ismert játékgyűjtő és a Le­mez­áru­gyár volt munkatársai is. A könyvtár földszintjén a XIII. kerületben működött Le­me­zárugyár által gyártott játékokból, és pár ritkaságból álló kiállítás és a 60-as évek slágerei fogadták a rendezvényre érkezőket. A beszélgetésen a játékgyűjtő és a lemezárugyár volt dolgozói is megszólaltak, akik visszaemlékezéseikkel és hu­mo­­ros történeteikkel igazán szórakoztatóvá varázsolták a délutánt. A rendezvényt a gyár életéről készített archív fotókból álló vetítés zárta, melyet több órás kötetlen be­szél­getés követett. A felnőttekkel érkező gyerekeket a gyerekrészlegben mese­dé­lu­tán és igazi retro papírbaba öltöztető foglalkozás várta.

 01_Retro_Party_pici

Egy letűnt kor kultikus tárgyai kiállítás

Az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyv­tár Kafka-variációk címmel kétnapos programsorozatot szervezett ok­tó­ber 8-9-én Franz Kafka születésének 130. évfordulója alkalmából Központi Könyv­tá­runk­ban. A kétnapos rendezvénysorozat alkalmával a látogatók bepillantást nyertek Kaf­ka életébe és alkotói tevékenységébe. Kafka Prágában címmel nyílt kiállítás az író életének legfontosabb helyszíneiről, szereplőiről. A tárlat november 9-ig láto­gat­ha­tó. A megnyitó után a Kafka titkai című irodalmi esten Ungvári Tamás kalauzolta az érdeklődőket Kafka világában Fullajtár Andrea és Kulka János színészek se­gít­sé­gé­vel. A sorozatot Szerző és mű címmel német nyelvű, nemzetközi konferencia zár­ta.

 01_kafkapici

 Kafka titkai című irodalmi est

Október 13-án, a Könyves Vasárnapon a Központi Könyvtár és több tag­könyv­tár rendkívüli nyitva tartással, „Megbocsátás Napjával”, 2013. december 31-ig szóló in­gyenes próbatagsággal és színes programokkal várta látogatóit.

01_kep4Könyves Vasárnap az Etele úti könyvtárban

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 36 könyvtárában 88 eseményen több mint 4300 érdeklődőt látott vendégül az ez évi Országos Könyvtári Napok alkalmával. Rendezvénysorozatunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

Haszonné Kiss Katalin
régióigazgató, FSZEK

Comments are closed.

Blog Home