Északi várak nyomában…

Posted by zondaz - augusztus 14th, 2013

Északi várak.v1

Az egri vándorgyűlés egyik kirándulás-programja az északi várakhoz vezetett, de más nevezetességet is érintettünk. A recski emlékpark, Nemzeti Emlékhely volt az első megállója a mintegy 24-28 főnek, aki erre a programra jelentkezett. A tábori emlékhely megrázó élmény volt a részvevőknek, még akkor is, ha személyes emlékek senkit nem fűznek hozzá – legfeljebb családiak. És persze történelmiek…

A következő programhelyek pedig valóban a régmúltba vezettek bennünket. A szépen helyreállított siroki vár nem kis megpróbáltatás elé állított bennünket a nagy melegben történő megmászás miatt. Viszont valóban megérte: nemcsak a kiállítóhely, a rekonstruált vár, de a bükki, mátrai kilátás miatt is.

A következő programpont, a kisnánai vár a falu közepén, sík vidéken található. A vár megtekintése, a torony megmászása mellett érdekes volt a várról szóló film is.

Feldebrőn a katolikus templomot, a román stílusú altemplomot néztük meg, mely egyike a kevés centrális altemplomoknak.

Az úton valóban rálátásunk lett a Bükk-Mátra történetére, a Tarna völgyére, mindezért köszönet a kirándulás szervezőinek, Farkas Mártának és Kelemenné Csuhai Zsuzsannának, valamint Kárpáti János régésznek, idegenvezetőnknek.

Bazsóné Megyes Klára

Comments are closed.

Blog Home