MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia

Posted by zondaz - május 28th, 2013

digit_1

2013. június 10-11.

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja és a Petőfi Irodalmi Múzeum 2013. június 10-11. között rendezi meg a MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferenciát. A kétnapos rendezvényen hazai és külföldi előadások keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a múzeumi digitalizálás jelenlegi trendjeivel, perspektíváival.

A Magyar Nemzeti Múzeum szervezeti egysége, az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK) háttérintézményként egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának munkáját segíti, másrészt a múzeumok számára szakmai információszolgáltatást végez. A Központ a muzeális intézmények gyűjteményeiben őrzött kulturális javak digitalizálásával összefüggő országos szintű módszertani és koordinációs feladataihoz kapcsolódóan a Petőfi Irodalmi Múzeum társszervezésében rendezi meg a MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferenciát 2013. június 10-11. között.

A rendezvény két napja alatt, mintegy húsz előadás mutatja be a múzeumi digitalizálás jelenlegi trendjeit, perspektíváit. A résztvevők az előadásokon megismerkedhetnek a hazai és külföldi gyűjteménykezelő rendszerekkel, internet alapú megjelenési formákkal, szabványosítási lehetőségekkel, valamint az ezekhez kapcsolódó jogi kérdések hazai és nemzetközi vonatkozásaival.

A magyar és angol nyelvű előadásokat szinkrontolmácsok segítségével, három téma köré csoportosítva követhetik az érdeklődők. A konferencia első napján délelőtt A múzeumi digitalizálás perspektívái, lehetőségei, jogi környezete témakörben az előadások többek között az Európa 2020 stratégiával foglalkoznak. A délutáni órákban a Tartalomszolgáltatási fejlesztések a közgyűjteményekben szekciójára kerül sor, míg a rendezvény zárónapján a Gyűjteményi- és tudományos tartalmak online közzététele témakörben tartanak előadásokat.

A részletes program megtalálható itt >>

A konferencián a hivatalos program mellett lehetőség nyílik majd a múzeumi digitalizálás és informatika területéhez kapcsolódó hazai piaci szereplők tevékenységének megismerésére is.

A rendezvény újítása az az okostelefon applikáció, amit az MTA SZTAKI eLearning Osztálya fejlesztett: a GUIDE@HAND modern útikalauza vezeti majd az érdeklődőket a rendezvény két napján, pontos tájékoztatást adva a programról, az előadókról és a helyszínről.

Az OMMIK a MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferenciával egy szakmai sorozatot indít azzal a céllal, hogy a továbbiakban a múzeumi szakemberek rendszeres tájékoztatást kaphassanak ebben a témakörben.

digit_2

A konferencián való részvételhez egyéni regisztráció szükséges.

További információ: ommik.hu | ommik@hnm.hu | 06-1-327-7700/573

Comments are closed.

Blog Home