A 79. IFLA konferencia Szingapúrban

Posted by Dávid Bogi - május 23rd, 2013

IFLA WLIC 2013 logo

Az 1927-ben alapított IFLA (International Federation of Library Associations), a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi  Szövetsége, a könyvtári érdekeket képviselő szervezetek vezető nemzetközi testülete, melynek jelenleg 1500 tagja van, a világ 150 országából.

A Magyar könyvtárosok Egyesülete 1938 óta tagja az IFLA-nak, ahová számos kiemelkedő, munkájukkal nemzetközi elismerést kivívó IFLA vezetőségi tagot, szekcióelnököt delegált, akik közül számosan IFLA-elismerést kaptak tevékenységükért.

Az IFLA évenként megrendezett kongresszusa – amelynek 1972-ben Budapest volt a helyszíne – a könyvtárosok, könyvtáros egyesületek legfontosabb nemzetközi találkozó helye. Célja, hogy teret adjon a könyvtártudomány gyakorlati és elméleti szakemberei megbeszéléseinek, előadásainak; nemzetközi összefogással erősítse a szervezetek munkájának hatékonyságát; kicseréljék gondolataikat; új trendeket, megoldásokat ismerjenek meg.  A konferencia ideje alatt több alkalommal ülésezik a küldöttközgyűlés, valamint a Könyvtáros Egyesületek Menedzsmentje szekciója, melyek munkájában az MKE részvétele alapvetően fontos.

Az IFLA éves közgyűlésein egyesületünk képviselői rendszeresen részt vesznek. Részvételünk a konferencián azért is fontos, hogy szakembereink személyes nemzetközi tapasztalatokat szerezhessenek a 21. század legfontosabb könyvtárszakmai kérdéseiről, eseményeiről, tendenciáiról és ezeket a tapasztalatokat alkalmazva tegyék hatékonyabba az MKE működését és szerepvállalását mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai közéletben.

A 79. IFLA konferencia, a könyvtárosok és információs szakemberek világ konferenciája, Szingapúrban kerül megrendezésre 2013. augusztus 17-től 23-ig. Az idei IFLA  konferencia szlogenje, vezető témája: „A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek” címet kapta. http://conference.ifla.org/

Elaine Ng

Elaine Ng

Konferencia Központ, Szingapúr

Konferencia Központ, Szingapúr

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy azt Elaine Ng, az IFLA konferencia nemzeti szervező bizottságának elnöke hivatalos meghívójában írja, az információ exponenciális növekedésével, az információhoz való hozzáférés egyenlő igényével, a könyvtár tanulási folyamatokban betöltött szerepe fontosságnak felismerésével párhuzamosan a világkonferencia és a nemzetközi együttműködések jelentősége folyamatosan növekszik. A könyvtárakat körülvevő technológiai fejlesztések, valamint, információ hozzáférésének és használatának forradalma új kihívásokat jelent.

Az információ sosem volt könnyebben hozzáférhető a lehető legszélesebb felhasználói körnek. A módszerek, formátumok és eszközök gazdagsága számtalan tanulási lehetőséget teremt és a tapasztalatok újabb és újabb megoldásokhoz vezetnek. Az információ elárasztja a jelent, és egyben új kihívásokat hoz érzékelőképességünk, de az etikus használat terén is.

A könyvtárosok és információs szakemberek számára létfontosságú, hogy  kihasználják a technológiák által kínált végtelen lehetőségeket az információ hozzáférés és szolgáltatás területén. Ezért választották az idei konferencia szlogenjévé a helyi szervezők „A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek” témát.

A lehetőségek közül néhányat kiemelve:

– A könyvtárak pozitívan befolyásolhatják a körülöttük több fronton zajló társadalmi változásokat.

– A könyvtárak képessé teszik az egyéneket, hogy bekapcsolódjanak az élethosszig tartó tanulásba, és ezáltal nem csak ők, hanem a családjuk és környezetük is elkötelezetté válik olvasás és tanulás törekvéseivel.

– A közösségek, könyvtárosok és információs szakemberek a tényleges helyi szükséglet kielégítésével kapcsolhatják az állampolgárokat az egyetemes tudásához és kreativitásához.

Az IFLA  honlapján a konferencia meghívói, tudósításai között találjuk a szingapúri könyvtárakról szóló kisfilmet is, amelyből egy kis ízelítőt kapunk túl a könyvtárakon a építészeti megoldásokról, a kultúráról és egy kicsit a konferencia várható légköréről is.

http://vimeo.com/ifla

http://conference.ifla.org/ifla79

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE külügyekért felelős alelnöke

Comments are closed.

Blog Home