Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Minősített Könyvtár Címet érdemelt ki.

Posted by zondaz - április 21st, 2013

A könyvtári minőségirányítás alkalmazásával elért kimagasló eredményeiért, a magas színvonalú, az olvasók elégedettségét biztosító szolgáltatások megvalósításáért és folyamatos fenntartásáért az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Minősített Könyvtár Címet érdemelt ki.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Petőfi Irodalmi Múzeumban adta át Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Minősített Könyvtár címmel járó oklevelet Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató asszonynak.

brody_1 brody_2

Ez egy nagyon nagy büszkeség, nagyon nagy felelősség is, és hát el sem kell mondanom milyen óriási munkát fektettünk bele. Nagyon sokat tanultunk arról, hogy hogyan kell folyamatban gondolkodni, hogy hogyan építsük föl a könyvtár könyvtárstratégiai tervét, hogy milyen minőségpolitikát fogalmazzunk meg magunknak, és hogy ami nagyon-nagyon fontos, hogy egy használó központú személetet vezessünk be a könyvtárba.”- nyilatkozta Tőzsér Istvánné a díj átvétele után.

Egy nappal később, január 23-án az egri könyvtárban partnerintézmények, testvér- és fiókkönyvtárak képviselői, törzsolvasók ünnepelték a cím elnyerését.
„Nagyon sokat jelent nekünk az a stabil háttér, amit a fenntartónk, a város biztosít számunkra. Ez a partneri együttműködés a sikerünk egyik kulcsa” – fogalmazott köszöntőjében Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgatónő, majd Habis László polgármester vette át a szót: „Úgy vélem, hogy ilyen eredményeket felmutatni egyetlen olyan intézmény sem tudna, ahol nem jó a munkahelyi légkör.”
Méltatta még a könyvtárat Gál Judit önkormányzatai képviselő és Skaliczki Judit, ny. minisztériumi főosztályvezető-helyettes, aki személyesen nem tudott jelen lenni, de elküldte köszöntőjét: „A Minősített Könyvtár cím megkapásával a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár bekerült abba az „európai elit klubba, amelynek a tagjai kiemelkednek a könyvtárak sorából: szakmai tudásuk, elkötelezett munkájuk és a mindig előbbre vivő, jobbra törő szándékuk szerint.”

brody_3 brody_4

„A minősítésnek alapvető feltétele, hogy egy stratégia mentén dolgozzunk, igenis határozzuk meg azokat a célokat, hogy mit szeretnénk elérni egy év múlva, három év múlva, öt év múlva. A stratégiai célok meghatározzák a gondolkodásunkat, meghatározzák azt a munkát, hogy mit végzünk nap, mint nap. Ennek a munkának a része az, hogy programokat szervezünk, hogy olvasásnépszerűsítő akciókat hirdetünk.” – nyilatkozta az egri Városi Televízió munkatársának Tőzsér Istvánné.

brody_5 brody_6

A Minősített Könyvtár címet a kultúráért felelős miniszter egy 2010 márciusában hatályba lépett rendelet alapján adományozza. A cím elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente pályázatot hirdet. A pályázat célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak és könyvtári tevékenységet folytató szervezetek munkájának elismerése. A pályázók előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljeskörű minőségügyi dokumentáció benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére. A beérkezett pályázatokat a Könyvtári Minőségügyi Bizottság bírálja el az írásos anyagok és a helyszíni szemle alapján.

A Minősített Könyvtár címet elnyerő intézmények díszoklevelet kapnak és a cím használatára 5 évig jogosultak. A Minősített Könyvtár cím birtokában a könyvtárak pályázhatnak a Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére.

A Minősített Könyvtár címet tavaly adták át először, akkor a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kapta a díszoklevelet. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a szakmában harmadikként részesül az elismerésben.

Forrás: Hangtárnok, HEOL, Bródy Sándor Könyvtár

összeállította:  Demecs Éva, BCE KK könyvtárosa,
az MKE Társadalomtudományi Szekció vezetőségi tagja

Comments are closed.

Blog Home