Mobilizált könyvtári szolgáltatások – a K2 kísérleti műhely szakmai napja

Posted by zondaz - március 24th, 2013

OSZK, 2013. február 7.

A K2 kísérleti műhely az okostelefonokon és táblagépeken használható könyvtári szolgáltatások lehetőségeit mutatta be idei első szakmai napján. Egyre többen rendelkeznek internetelérésre, szöveges tartalmak olvasására alkalmas mobil eszközökkel. A könyvtáraknak célszerű a szolgáltatásait úgy kialakítani, hogy azok valóban bármikor, bárhonnan elérhetők legyenek. Az előadók gyakorlatorientált előadásaikkal a következő kérdéseket járták körül:

  • Mi az okostelefon és milyen jellemzői teszik alkalmassá tartalmak közvetítésére? (Balogh Zoltán – Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar)
  • Mit kell tennünk, hogy a honlapunk böngészése kényelmes legyen akár egy mobiltelefon kicsi képernyőjén is? (Bíró Szabolcs – ShiwaForce.com Zrt.)
  • Milyen működő – kifejezetten mobil eszközökre optimalizált – könyves szolgáltatásokat valósítottak meg profitorientált vállalkozások és nonprofit intézmények? A Kossuth kiadó okoskönyvei (Földes László – Kossuth kiadó); irodalmi séta Ottlikkal (Bánki Zsolt – Petőfi Irodalmi Múzeum)
  • Mi az a QR kód és hogyan alkalmazható a könyvtári szolgáltatásokban? (Horváth Zoltánné – T-Systems Magyarország Zrt.)

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a részletes beszámoló itt olvasható.

A sorozat következő alkalmára április 4-én kerül sor, amikor az elektronikus könyvek szolgáltatásával kapcsolatos kérdések kerülnek terítékre. A rendezvényre a várhatóan izgalmas előadásokon túl meglepetéssel is készülünk.

 Bánkeszi Katalin, Dr. Tóth Máté
Könyvtári Intézet

Comments are closed.

Blog Home