Különleges könyvesboltok

Posted by Oros Sándor - március 10th, 2024

A Livreria Lello híres lépcsője

Fotó:    Mark Koester

Forrás és licensz: Mark Koester, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

 

A világ egyik legszebbnek ítélt könyvesboltja Portugáliában található. A Lello Könyvesbolt – Livraria Lello épülete a neogótikus stílus egyik legemblematikusabb példája Porto városában és Portugáliában. Az Francisco Xavier Esteves mérnök által tervezett épületet 1906-ban nyitották meg.

A könyvesbolt belsejében az igényesen faragott boltívek és az impozáns mennyezet, valamint a földszintről magasodó falak és oszlopok Art Deco vonásaikkal igazán varázslatos hangulatot keltenek.

A mennyezetet Samuel Van Krieken holland mester ólomüveg ablaka díszíti, 55 panelje 8 méter hosszú és 3,5 méter széles vasszerkezetben van elhelyezve. Az üveg alatt olvasható a “Decus in Labore”, ami azt jelenti: “Méltóság a munkában”, az az aranyszabály, amelyet mindazok elfogadtak, akik 1906 óta dolgoznak ebben a házban.

A könyvesbolt leghíresebb része a középpontban lévő ikonikus lépcső. Noha első pillantásra azt gondolnánk, hogy fából készült, valójában vasbeton szerkezetű. A lépcső eredetileg barna volt, és csak 1993-ban nyerte el jelenlegi színét. Az akkori felújítási munkálatok során kivitelező hibájából vörös színűre festették, de végül megtartották az új színt.

A kétségkívül impozáns lépcső amiatt is lett rendkívül népszerű, hogy elterjedt az a városi legenda, hogy J. K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét ez a látvány inspirálta a Roxfort varázslatos lépcsőinek megálmodásakor. Rowling két és fél évet élt Portóban, ahol angol tanárként dolgozott, és bár lehetséges, hogy meglátogatta a könyvesboltot, a feltevésre nincs bizonyíték. A rajongók ennek ellenére lelkesen keresik fel a Livreria Lello-t, a főszezonban napi 3700 látogató is megfordul itt. A belépő 5 euró, de levásárolható, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Lello Portugália legnagyobb forgalmú könyvesboltjává vált. A boltot bemutató videóban betekintést nyerhetünk a rendkívüli épületbe.

Argentínában, Buenos Aires divatos Recoleta negyedében található az Ateneo Grand Splendid könyvesbolt, amelyet a blogok és útikönyvek gyakran szintén a világ legszebb könyvesboltjának titulálnak. A hatalmas üzlet egy gyönyörűen megőrzött színházban található, ahol ma már a tangótáncosok és énekesek helyett a könyveké a főszerep. Az épületet 1919-ben nyitották meg színházként, amikor Buenos Aires nagy kikötőként és kereskedelmi központként virágzott, és a 2000-es évek elején alakították át könyvesbolttá.

Az Ateneo Grand Splendid könyvesbolt belső képe

Fotó: Liam Quinn from Canada

Forrás és licensz: CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Több mint egy millió látogató keresi fel évente az üzletet, ahol a vásárlók hatalmas, 21 ezer négyzetméternyi eladótérben válogathatnak, vagy visszavonulhatnak olvasgatni az egykori luxus páholyokba. A mennyezetet egy itáliai művész több mint százéves freskója díszíti, a kávézó pedig a színpadon kapott helyet.

Ennek a videónak a segítségével virtuálisan körbe sétálhatunk, stílusosan egy tangó dallamára.

Los Angeles-ben található a The Last Bookstore, azaz Az Utolsó Könyvesbolt nevű vállalkozás. 2005-ben jött létre, a névválasztás arra utal(t), hogy az Amazon és az e-könyvek megjelenése a könyvpiacon ahhoz a meteorbecsapódáshoz volt hasonló, amely a dinoszauruszuk kihalásához vezetett, s ez vár a fizikai példányokat árusító könyvesboltokra is.

The Last Bookstore

Fotó: vagueonthehow from Tadcaster, York, England

Forrás és licensz: The Last Bookstore, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92700422

Az Utolsó Könyvesbolt – amely szerencsére nem bizonyult az utolsónak – jelenleg a belvárosban, egy régi banképületben működik.  Az alsó szinten, az egykori ügyféltérben viszonylag hagyományos módon vannak elrendezve a könyvespolcok, de ennek a szintnek a különlegessége, hogy az egykori trezorokban is válogathatunk a könyvek között. A második emeleten egy könyvespolcokból álló labirintusban barangolhatunk, a könyvek különböző installációkon vannak elhelyezve vagy éppen belőlük készülnek a látványos installációk. Ez utóbbiak közül a leglátványosabb a könyvalagút.

Természetesen ebben a könyvesboltban is nézelődhetünk ennek a videónak a segítségével.

Összeállította: Leitgéb Mária

BME Építészmérnöki Kar – Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Könyvtára

 

 

 

Comments are closed.

Blog Home