Állatok a könyvtárban

Posted by Oros Sándor - július 4th, 2022

Az előző számban könyvtári macskák volt a téma, de természetesen a könyvtárakban más állatok is előfordulnak.

Első helyen a kutyákat kell említeni, akiknek nagy szerepük lehet a gyermekek olvasási készségeinek fejlesztésében. Számos kísérlet és kutatás igazolta, hogy ha a kutyáknak való felolvasás a gyerekek számára szórakoztató, és fokozza az olvasás élményét.  Az olvasó gyerekekről és a terápiás kutyákról készült képek mindig rendkívül aranyosak. Egy, a könyvtári kutyákról szóló fotóalbumban több mint 100 ilyen kép is található, és mi magunk is tölthetünk fel képet.

Bekerülhetne ide a szegedi Somogyi-könyvtár képe is: a gyerekek Zétinek, a golden retriever-nek olvashattak fel.

A kép forrása: https://www.facebook.com/somogyikonyvtar Fotó: Frank Yvette

A Portugáliában található University of Coimbra Joannina könyvtárában nem csak ideiglenesen tartózkodnak állatok, hanem ott is laknak. Körülbelül egy tucatnyi közönséges törpedenevér él az olvasótermekben: nappal a polcok mögött alszanak, éjszakánként azonban állományvédelmi munkát végeznek: a papírt és a ragasztót károsító lepkéket és bogarakkal táplálkoznak. A denevérek jelenléte nem csak azáltal ad többletfeladatokat a könyvtárosoknak, hogy éjszakánkként le kell takarniuk a bútorokat, de szomorúságukra sok látogató nem a rendkívül értékes könyvgyűjteményre kíváncsi, hanem a denevérekre.

A Joannina könyvtárat bemutató rövid videó itt található. (Forrás és képek)

Előfordul azonban, hogy az állatok hívatlan vendégként jelennek meg a könyvtárban.

A Long Branch Public Library-ban (New Jersey, USA), négy mosómedve-bébit rejtett a mamájuk a lift fölött a mennyezetbe. A könyvtárosoknak profi állatmentők segítettek az állatkák kimentésében, ami a mennyezet megbontásával járt. A mentőakcióról szóló videó is készült.

A Kongresszusi Könyvtár Nagyolvasójában egy hétig tanyázott egy nőstény sólyom. A könyvtár blogján számolt be a madár elfogásáról, melyhez szintén hivatásos mentők segítségére volt szükség. A befogásban egy seregélypárt használtak csaliként, a kiéhezett sólyom a csapdára repült, de a karmai beleakadtak a csapdára tett nylon hálóba. A betolakodó szerencsére sérülés nélkül úszta meg a kalandot, amelyben a mentők szerint az is szerepet játszott, hogy a nagy könyvtárkupola megfelelő tér volt a köröző sólyom számára.

A kép forrása: Library of Congress, fotó: Abby Brack

Ugyan nem a könyvtárban él, de a Bath-i Egyetem könyvtárának tiszteletbeli tagja Yoda, a bagoly. Yoda hetente kétszer keresi fel az egyetemet gondozójával, feladata pedig a sirályok kordában tartása. A Yodát környezetbarát módszerként alkalmazzák a sirályok számának szabályozására az egyetemen, és ezáltal korlátozzák a nagy sirálypopuláció esetleges káros hatásait. A sirályok például agresszívvé válhatnak a fészkelő időszakokban, és zaklathatják az egyetemi személyzetet és a szabadban ebédlő hallgatókat táplálék reményében. Az egyetemen végzett értékes szolgálatai elismeréseként Yoda Professzor saját olvasójegyet kapott az Egyetemi Könyvtár vezetőségének jóváhagyásával.

Kép forrása: University of Bath: Library News

 

Összeállította: Leitgéb Mária

BME Építészmérnöki Kar – Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Könyvtára

 

Comments are closed.

Blog Home