A könyvtáros ahol tud, segít!

Posted by Buzai Csaba - augusztus 30th, 2021

Mint bizonyára sokan tudják, vezetek egy lengyel-magyar egyesületet is, nekik is szervezem a kirándulásokat, nemcsak az MKE Pest Megyei Szervezetének. Hosszú évek óta így van ez, de most, nyugdíjasként összegyűjtöttem azokat a találkozásokat, ahol könyvtárosok segítettek, vezettek bennünket. Talán másokat is érdekel ez az összesítés!

Azt hiszem, az természetes, hogy a könyvtáros utakon találkozunk a kollégákkal, de talán az is nagyon fontos, hogy a „lengyel” egyesület is mindig számíthatott rájuk. A teljesség igényével írtam, remélem, nem maradt ki senki!

2010. A sárvári könyvtárban fogadtak bennünket Bődi Piroska vezetésével.

2011-ben Győrben Horváth József, akkori könyvtárigazgató mutatta be a várost, kiemelten a lengyel emlékhelyeket – nagyon élvezetesen.

Dr. Horváth József – Győr

2012-ben Zala megyében Kiss Gábor, megyei könyvtárigazgató úr autója után mentünk az autóbusszal, majd hallgattuk tartalmas, ugyanakkor humorral teli vezetését Kehidán, illetve Egerszegen a skanzenban.

Kiss Gábor Kehidán, a Deák-háznál

2013-ban Királyhelmecen (Felvidék) a könyvtárnak adtunk át ajándékot, természetesen a munkatársak fogadtak bennünket. Ugyanekkor a sátoraljaújhelyi könyvtárba is benéztünk, majd Szentesi Mónika igazgatónő vezetett bennünket végig a városon.

A királyhelmeci könyvtár

Sátoraljaújhelyi városnézés Szentesi Mónikával

2015-ben, a dunakanyari utunkon találkoztunk a leányfalui könyvtár vezetőjével, Bedő Szilviával, aki az akkori alpolgármestert is magával hozta – együtt emlékeztünk a lengyel menekültekre.

Leányfalu – az alpolgármesterrel és Bedő Szilviával

Ugyanebben az évben Lengyelországba utazva fölkerestük az ipolysági könyvtárat, ahol Solmosi Mártiék láttak vendégül minket, mutatták be a könyvtárat.

Ipolyság – Solmosi Márta

2017-ben a Bátorkesziben élő Zsok Gizi, korábbi komáromi könyvtárigazgató szervezte meg az ebédünket.

2018-ban jártunk Délvidéken, ahol Hicsik Dóra könyvtáros vezetett bennünket.

Hicsik Dóra

Szabadkán, a Zsinagóga előtt

2019-ben Sopronban pedig az egyetemi könyvtár munkatársa, Kiss Danuta segített bennünket – igaz, ő lengyel származású is egyben, tehát kettős szerepet játszott az úton.

Kiss Danutával a közös vacsorán

2021-ben pedig a felújított egri könyvtárat mutatta be nekünk Tőzsérné Andrea igazgató asszony.

Eger – Tőzsér Andrea bemutatja a könyvtárat

Koszorúzás az egri könyvtár falán lévő Dembinszky-emléktáblánál

De számtalan példa volt arra is, hogy – természetesen a kollégák engedélyével – egyszerűen csak egy könyvtár mosdóját vettük igénybe, ha nagyon úgy hozta a „szükség”!

Az MKE Pemeksz által szervezett utakat aztán végképp nehéz lenne fölsorolni, hiszen a nemzetközi utazások főleg ilyen szakmai kapcsolatokra épülnek. A Mándli Gyula, Gerber György, jómagam és mások által szervezett utakat nem akarom részletezni, de kiemelendőek a felvidéki utazások, ahol elsősorban Érsekújvár, Ipolyság, Palást, Zselíz, Somorja könyvtárai, könyvtárosai vártak bennünket, illetve nemegyszer velünk is tartottak.

Vajdaságban a szabadkai mellett a zentai, a topolyai könyvtárban, a zentai művelődési házban jártunk. Persze említhetném a beregszászi főiskolai könyvtárat is, de nem érdemes belekezdeni sem – mert ezek szakmai utak (is) voltak.

És miért is írtam ezt le? Összefoglaltam (magamnak is), mennyi segítséget kaptam/kaptunk a kollégáktól! Mert bizony szombat, vasárnap is bejöttek, esetleg az estéjüket is föláldozták a kedvünkért!

Köszönöm nekik!

Jólesett, büszke lehettem a könyvtárosságomra! Az egyesületünk – zömmel nem könyvtáros – tagjai mindig hangoztatják, mennyire összetartó szakma a miénk! És ez maradjon is így!

Bazsóné Megyes Klára, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület elnöke

Comments are closed.

Blog Home