Láthatatlan tér Jászberény – Városi Könyvtárért Alapítvány MOL Alapítvány – Helyi Érték Program

Posted by Buzai Csaba - augusztus 30th, 2021

Előzmények

A jászberényi Városi Könyvtárért Alapítvány egy 1998 óta működő szervezet, melynek elsődleges feladata a Jászberényi Városi Könyvtár munkájának segítés. Jelenleg 3 fős kuratórium vezeti. Alapítványunk az Interneten talált rá a MOL Alapítvány pályázati felhívására, a Helyi Érték programra, még 2019-ben. A kuratórium rövid tanácskozása után úgy döntöttünk, hogy belevágunk a pályázatba egy olyan céllal, melyet régóta szerettünk volna megvalósítani.

2018-ban a Jászberényi Városi Könyvtár EU forrásból támogatást nyert egy úgynevezett Mesepont kialakítására. Ezen Mesepont megépítésekor úgy kerültek a terek megalkotásra, hogy egyrészt több funkciósak legyenek másrészt, tovább fejlesztési lehetőségre is nyitottak. A mesei hármas osztat egyik része egy úgynevezett mesei erdő/mező rész. Ezen résznek a mintáját a Jászsági Hajta természetvédelmi terület és annak élővilága adta. Ezen tér kivitelezésében is segítségünkre volt a jászberényi Sasközpont vezetője, a Magyar Madártani Egyesület tagja: Juhász Tibor úr. Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy oktatásra alkalmas teret is létre kellene hozni. Elsődleges cél az óvodás és általános iskolások oktatása volt.

A MOL Alapítvány pályázata kapóra jött, az elképzelt tervek megvalósítására.

Kivitelezés

A MOL Alapítvány felhívására a pályázatunk beadásra került a Jászsági Hajta élővilágát (Madárvilágát) bemutató oktatására való tér kivitelezésére. A beadott pályázat komoly közösségi összefogással, szavazatokkal sikerült megnyernünk. A kivitelezésben több partnert sikerült meggyőzni, akik önkéntes munkával segítette a megvalósítást:

Sas Központ – Juhász Tibor

A Hortobágyi Nemzeti Park Ig. és a Magyar Madártani Egyesület Látogatóközpontja biciklis és gyalogos tanösvénnyel, kiállítással, ragadozómadarakkal. Vezetője Juhász Tibor, a Magyar Madártani Egyesület tagja, természetvédelmi őr, kiváló ismerője a Jászsági Hajta terület élővilágának, elsősorban madár világának. A projektünkben szakértőként vett részt, feladatát elhivatottságból, és egy jövőbeni oktatóhely alapjait tekintve önként, ellenszolgáltatás nélkül vállalta.

Grafika – Verseginé Ujhelyi Petra

Verseginé Ujhelyi Petra, a projekt idején GYES-en lévő anyuka, aki több mesekönyvet illusztrált, könyvillusztrációit HUBBY díjra is jelölték. Amikor nem GYES-en van, a Jászberényi városi Könyvtár dolgozója. A projektben feladata az egyes madarak ismertető „tábláinak” elkészítése volt, továbbá a madarak megalkotása 2D formában. Munkáját Juhász Tibor szakértő iránymutatásai alapján végezte, megfelelve a szoftverfejlesztő BRENTEX Kft kéréseinek. Feladatát a projektben önkéntes alapon végezte.

Szoftver – Brentex Kft.

A projekt lelkét, magát a szoftvert, és a technikai kivitelezést a Brentex Kft kis csapata, élükön Bakos Béla úrral végezte, a szoftver és „láthatatlan tér” kifejlesztéséhez a programozási hátteret adták. A programozási feladatok elvégzésért a Brentex Kft. került kifizetésre a MOL Alapítvány támogatásából, de a működéshez szükséges alapszoftver licenc díját önkéntesen, saját forrásból fizették ki, és adták használatra Alapítványunknak a sikeres projekt érdekében. Kialakították – Juhász Tibor úr elmondása alapján – a Jászsági Hajta terület digitális mását, és a programozási tevékenységet, a madarak 3D formátumra alakítását végezték el.

Megvalósulás

Madarak

Az alapötlet az volt, hogy a Jászsági Hajta madárvilága jelenjen meg a projektben. A kivitelezést többszöri egyeztetés, megbeszélés előzte meg, részben a madártani szakmai megfeleltethetőség, továbbá a grafikai tervezhetőség és a programozhatóság okán. A Brentex Kft. eredendően saját maga próbált egy mindenféle platformra megfelelő felületet elkészíteni, mígnem ráakadtak a későbbi, kifejezetten oktatási feladatok ellátására szolgáló platformfüggetlen szoftverre, melyet licenc megvásárlásával kaptak meg. Ezen ponttól kezdődően „leegyszerűsödtek” a feladatok: Juhász Tibor iránymutatás alapján Verseginé Petra készített el első körben 25 madarat grafikailag, leírással. Ezt elküldte a Brentex Kft.-nek, akik szintén egyeztetve Juhász Tibor úrral, elhelyezték a megfelelő (digitális) környezetben. A 2D-s madarakat ezt követően 3D-sre programozták át. A 25 madáron kívül a projekt keretében még 5 készült, de a madarak száma folyamatosan bővül, mivel a BRENTEX Kft.-nek annyira tetszik az elért eredmény, hogy minden a területre jellemző madarat meg kívánnak alkotni.

Covid

A projekt kapcsán sajnos meg kell említenünk, a 2020-as évet sújtó SARS-COVID-19 világjárványt, mely jelen projekt kivitelezésére is rányomta bélyegét. Részben a projektben résztvevők közül is többen elkapták a járványt, mely miatt csúszott a projekt kivitelezés. Ezért több alkalommal kellett hosszabbítást kérnünk a kivitelezéshez. Továbbá a megvalósítás helyszíne (a Könyvtár) és Magyarország Kormánya által hozott védelmi intézkedések nyomán (kulturális intézmények látogathatóságának korlátozása) okán sajnos nem úgy sikerült bemutatni a projektet, mint ahogy szerettük volna.

Eredmény

A kivitelezett projekt eredményeként elmondható, hogy egy olyan digitális (láthatatlan tér) jött létre, amellyel meg lehet közelíteni a mai fiatalságot, elsősorban az óvodás és általános iskolás korosztályt, akik szinte mindig digitális térben élnek, digitális eszközöket használnak, mint pl. a telefon és a tablet. A kialakított tér azért láthatatlan, mert megtekintéséhez digitális eszközre: okos telefonra, tabletre van szükség.

A tér lehetőséget teremt az általános iskolai pedagógusok számára a digitális természetismeret oktatására, a Sasközpont részére szintén oktatási térként használni téli, őszi időszakban a teret. Továbbá minden, elsősorban a fiatal korosztályhoz tartozó érdeklődő számára lehetőséget teremt a természet, közelebbről a Jászsági Hajta szépségeinek megismerésére, annak védelmére.

Nem várt eredmény, de nagyon pozitív, hogy tudomást szerezve a projektről, Jászberény Város Önkormányzata felkérte a BRENTEX Kft.-t egy másik (tudomásunk szerint EU-s) projekt keretében, szintén fiataloknak szóló „láthatatlan tér” megalkotására – a helyi identitás és a helyben maradás érdekében.

Kovács Péter elnök, Városi Könyvtárért Alapítvány
könyvtárvezető, Jászberényi Városi Könyvtár

Comments are closed.

Blog Home