A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezet beszámolója az 52. Vándorgyűlésről

Posted by Buzai Csaba - augusztus 30th, 2021

Részlet Czakóné Gacov Katalin előadásából

Szekciónk Így hódítsd meg a jövő nemzedékét című programja az ifjúsági korcsoport megszólítását helyezte középpontba.

Miért pont az ifit? Mert ők a jövő nemzedéke, ők azok, akiket, ha meghódítunk, örök taggá válnak. Nemcsak hiszünk abban, hogy ha tiniként megszerettetjük a könyvtárat, akkor később is velünk maradnak, hanem eredményeink is vannak ezen a területen. Szerettük volna megosztani az érdeklődőkkel a Verseghy Ferenc Könyvtár ifjúsági tevékenységét.

A csapathoz csatlakozott Jakab Zsolt is, a Vachott Sándor Városi Könyvtár könyvtárosa, aki 2020-ban “Az év fiatal könyvtárosa” lett.

Sokakban felmerülhet kérdésként, hogyan került egy gyöngyösi kolléga a szolnoki szekcióba? Zsolt nyertes pályamunkáját „Fiatalok a könyvtárban avagy hogyan szólítsuk meg őket” címmel írta, így örömmel láttuk. Sőt, a Könyvtári Hírmondó lelkes rajongóiként alig vártuk, hogy megossza velünk a kulisszatitkait.

A következőkben szeretném röviden összefoglalni a délelőtt tartalmát:

Tiéd a tér! című előadásomban bemutattam a 2015 óta működő és egyre népszerűbb Ifjúsági részlegünket. Beszéltem arról, hogyan alakítottuk ki az új szolgáltatási teret, kifejezetten az fiatalok ízlésének megfelelően. Bemutattam, hogyan kamatoztattuk a fiatalokban rejlő innovációs és fejlesztési lehetőségeket, amely nekünk segített abban, hogy összességében több mint 25 milliós forráshoz jussunk. Ezzel nem csak az ifit, hanem az egész intézményt fejleszteni tudtuk és 2020-ban elnyertük Szolnok Város Ifjúsági Díját is.

Jakab Zsolt Olvasás népszerűsítése online térben című előadásában marketingről és plakátkészítési ötletekről beszélt. Bemutatta, hogyan készülnek a Vachott Sándor Városi Könyvtár videói: Könyvtári Hírmondó, Karantén Irodalom, Zenei videók. Aki látott már Hírmondót, el tudja képzelni, hogy mennyire érdekes, humorral fűszerezett, közvetlen előadás volt. Olyan, a gyakorlatban is használható ötleteket, trükköket mutatott be, amely kis költségvetésű, saját grafikussal, marketingessel nem rendelkező könyvtárak számára is megvalósíthatóak. Egyik legfontosabb üzenete volt, hogy ha eszedbe jut egy jó videó, plakát ötlet például a hóesésről, akkor azonnal dobj el mindent és valósítsd meg. Nincs idő habozni, a hó elolvad és oda a lehetőség.

Részlet Jakab Zsolt előadásából

Cserfalvi Katalin, Ifjúsági részlegünk vezetője Ötletek ifjúsági közösségek építésére, működtetésére című előadásában megosztotta velünk a részleg működésének több mint öt éves gyakorlata során tanultakat. Bemutatta, mi az ifjúság fő mozgatórugója, és hogyan lehet ezeket a kisebb közösségi csoportokat kialakítani, hosszú távon életben tartani, vagy elengedni. Elmondta, hogyan tehetjük vonzóbbá a kultúrát. Ötleteket adott arra, hogyan érjük el, hogy a srácok olyan sokat lógjanak nálunk, hogy a szülők eljöjjenek ellenőrizni, tényleg itt vannak-e. Kata és később Peti munkájának eredménye volt, hogy a pandémia, a karantén idején a srácok továbbra is igényelték, hogy legyen ifi. Így az ifi felköltözött a netre.

Részlet Cserfalvi Katalin előadásából

Karantén kalandok a könyvtárban című előadásában Szabó Péter Márk bemutatta, hogyan tarthatunk kapcsolatot a fiatalokkal a közösségi oldalakon kívül más platformon. Bemutatta a Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részleg Discord szerverét, ahol ugyanúgy működtek a körök, mint a könyvtárban. Rendszeres “nyitva tartási” idővel, ezzel biztosítva az állandóságot a srácok számára a koronavírus miatt felfordult világban. Konkrét példával illusztrálta, hogyan tartsunk online krimi játékot, amellyel megmozgathatjuk akár az egész ország középiskolásait. A virtuális térben játszott fiktív bírósági tárgyalásból részleteket is hallhattunk.

Részlet Szabó Péter Márk előadásából

A végén volt idő a közben érkező kérdések megválaszolására. Nehezítette a helyzetet, hogy nem volt lehetőség a nézőknek online kérdezni, bekapcsolódni, így főleg csak mi előadók folytattunk még szakmai diskurzust. Amit egyébként még órákig tudtunk volna, annyi érdekes, hasznos dolgot tanultunk egymástól.

Szerintem az online térben tartott előadások legnagyobb hátránya volt, hogy nem láttuk a közönséget. Így nem tudom, hányan követték a mi szekciónkat, és fogalmam sincs róla, hogy tartalma megfelelt-e a nézők előzetes elvárásainak.

Megkérdeztem előadótársaimat is, hogyan élték meg ezt a napot. Álljon itt az ő beszámolójuk:

Cserfalvi Katalin
„Előadóként kellemes csalódás volt, mert előtte úgy éreztem, hogy nem tudom kitölteni a harminc percet, de ez nem így volt. Rájöttem, hogy van mondanivalóm és meg is tudom fogalmazni, harminc perc csak arra elég, hogy töredékét mondjam el annak, ami nálunk történik. Hallgatóként nagyon szívesen hallgattam a kollégáim előadását és nagyon büszke voltam rájuk.”

Jakab Zsolt
„Igazából jól éreztem magam az előadáson, csak kicsit fura volt, mert olyan volt, mintha a laptopnak beszéltem volna. Nem láttam a fejeket, így nem tudom, mi tetszett és mi az, ami nem az előadásomban. Az előadások jók voltak és a végén jó volt nagyon a kötetlen beszélgetés és hasznos is volt.”

Szabó Péter Márk
„Talán könnyebbség volt így előadni, hogy online voltunk. Nagyon kellemes élmény volt, és a visszajelzések is pozitívak voltak. A többiek előadása is érdekes és közvetlen volt, tükrözte az ifjúsági szekció szellemiségét.”

A Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Szervezet minden évben nagy létszámmal látogatja a Vándorgyűlést, az év legnagyobb szakmai és közösségi programját. Úgy gondoltuk, ezt az élményt akkor sem lehet kihagyni, ha nincs utazás, élő konferencia.

Máté Ágnes, a szervezet egyik vezetőségi tagja szervezte, meg, hogy a pénteki szekcióüléseken legyen egy kis igazi vándorgyűléses hangulat. A hűtött előadóteremben egy kis pogácsával, kávéval, vízzel várta a tagokat. „Közösen néztük kivetítve megyei egyesületünk szekcióülését délelőtt, utána a Megyei Könyvtári Körképet követtük együtt. A legtöbb munkatárs nem tudott sajnos egész napra maradni, mivel szolgáltattunk aznap, de hosszabb-rövidebb időre sokan beugrottak. Jó volt együtt lenni!” – osztotta meg velem Ági gondolatait a napról.

A megyei szervezet közösségi programja

Az online lebonyolítás technikai részletei miatt köszönet illeti az OSZK munkatársait, akik többször biztosítottak számunkra lehetőséget, hogy kipróbáljuk a virtuális előadásokat, igyekeztek a felmerülő kéréseinket teljesíteni. Ami valljuk be, nem volt egyszerű. Egyikünk videót szeretett volna lejátszani, a másikunk hanganyagot, képeket vetíteni, úgy, hogy közben meg kellett küzdeni a sávszéleséggel, a fájlok méretével is. Szekcióvezetőként köszönöm, hogy az előadások előtt, alatt Balla Attila informatikus végig jelen volt, odafigyelt ránk és mindent azonnal orvosolt.

Köszönöm, hogy az MKE 52. Vándorgyűlésén az online térben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetnek külön szekcióprogramja lehetett. Bízom benne, hogy jövőre Kaposváron személyesen is találkozunk és a baráti találkozón duplán bepótoljuk a most és tavaly elmaradt beszélgetéseket.

Czakóné Gacov Katalin, a szervezet elnöke

Comments are closed.

Blog Home