Könyv-Tárlat – Játékos Évad – Játék az irodalomban

Beszámoló  2017, február 15-én az OSZK ban
A Könyv- Tárlat című rendezvényen szerzett élményeinkről.

A Műszaki Könyvtáros Szekciónk tagjai nagy érdekelődéssel várták az OSZK Könyv Tárlat sorozata keretében a Játékos Évad legújabb előadását, amelyen  Lackfi János író tartott bemutatót a már országszerte nevezetessé vált verseiből SIRÁLYTOLL és KALAPÁCS címmel.

Lackfi János kép-versét szavalja

Lackfi János kép-versét szavalja

  Ezek a remek, vidám és nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek szóló talányos ugyanakkor nagyon szellemes, pattogó, de nagyon rímes és énekelhető versek nem is okoztak csalódást.
Nagy nagy taps fogadta egy némelyik költeményének felolvasását.
Mintha csak Weöres Sándor bóbitás gyermekdalos sorait folytattuk volna.

Sebő Ferenc Weöres Sándor Bóbita című dal_versét énekli

Sebő Ferenc Weöres Sándor Bóbita című dal_versét énekli

Pláne nagy öröm tört ki, amikor is megkezdte zenés műsorát a Sebő Ferenc ma már világhírű együttese a régóta ismert klasszikus hármas felállásával.

Csak úgy zengtek a nevezetes nóták, amelyek között nem kevés Lackfi veresnek a megzenésített változatát is meghallgathattuk.
Majd megadott szavakra közönség tagjai is bekapcsolódhattak egy egy újabb költemény előkészítésébe, s amíg a Sebő együttes játszott Lacki János megírta legalább nyolc vers- szakból álló új humoros költeményét, amelyet aztán énekelve elő is adott nagy sikert aratva.

A Sebő együttes az ismert dalait játssza

A Sebő együttes az ismert dalait játssza

Szenci Molnár Albert képversei

Szenci Molnár Albert képversei

Visy Beatrix előadását tartja

Visy Beatrix előadását tartja

A Játék az irodalomban című rendezvény újabb érdekes fordulata volt, hogy Visy Beatrix irodalomtörténész az OSZK munkatársa, bemutatta az az általunk könyvtárosok által igen nagyra becsült,  Szenczi Molnár Albert biblia és zsoltárfordító  17 századbeli képverseit., amelyről sokan csak most szereztek elsőként tudomást.

Előadást is tartott a képversek több évtizeden át való újból és újból való létrejöttének vonulatairól, hogy csak a XX.századi magyar irodalomban Kassák Lajosra vagy Tandori Dezsőre és Weöres Sándorra gondoljunk.

OSZK_2018_Kép_tárlat_Visy_Bea2_800

A képversek bemutatása

Mindezen költők műveit meg is lehetett tekinteni egy mini kiállítás keretében ahova rendezvényünk végén a telt házas mintegy 200 főt kitevő közönség köztük igen szép számmal a Műszaki Könyvtáros szervezetünk tagjai kivonultak az OSZK Disztermének előterében felállított zárt tárlókhoz, hogy ott a jeles és igen ritka kézírásos költői bejegyzéseket is tartalmazó köteteinek megtekintésére.

A teltházas Könyv_Tárlatközönsége

A teltházas
Könyv_Tárlatközönsége

 

Nagy Zoltán
MKSZ elnök

Fotó: Karasz Lajos (OSZK)

A bejegyzés kategóriája: Hírek, OSZK, OSZK programok, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*