Beszámoló a 2019 évi Luca napunkról

Mint  már több évtizede közismert, hogy a „Műszekció” azaz a Műszaki Könyvtárosok Szekciója az évi beszámoló taggyűléseit, kulturális műsorral egybekötve mindig az adott év december 13 án azaz Luca napján szoktuk megtartani. Ez egyben egy kis önfricskázást is jelez a dolgaink lassú s végzésére utalva, úgy készülünk   mint a Luca széke”.

Az OSZK V. emeleti un Tanácstermét folyamatosan érkezve töltöttük meg úgy ahogy a” Lucázáshoz” is illik mintegy  óra alatt  közel  40 -50 fővel, hogy 14.30 és 15 óra között  már hivatalosan is meg tudjuk tartani a taggyűlésünket.

 

Taggyűlésünk hallgatósága

Miután  idén is volt  sok mindenről be tudtunk számolni, a megjelent tagjainknak, akik ezt nagy érdeklődéssel várták  is, ahogy ezt mutatta Pastyik Endre titkárunk adatgazdag beszámolója, amelynek keretében halhattuk az évi eseménynaptárunkban felsorolt rendezvényeinknek az összesítését.

Pastyik Endre titkárunk beszámol

Szólt a tagságunk rendszeres  és a leggyorsabb tájékoztatásáról, amelynek első számú  s mindenki részéről könnyen elérhető lehetőségét az un Muszkon  nevű elektronikus levelező hírportálunk biztosítja, amelyet  Ő gondoz és juttatja el a híreket tagjainknak. Mindenesetre az is jó fogadtatásra talált, hogy szervezetünknek az év minden hónapjában van legalább egy összejövetele illetve valamilyen rendezvénye is.  Így rendszeresen részt veszünk önálló programmal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a nyári nagy MKE vándorgyűléseken. Továbbá a Kóródy Judit vezette a vállalati könyvtárakat összefogó un Műhelybeszélgetések című sorozat éppen most decemberben érkezett el a jubileumi 30 . rendezvényéhez. Ez évi  2 alkalommal számolva is már 15 éves folytonosságot mutat.  Miután Pastyik Endre egyben az MKSZ képviseltét is ellátja az MKE Tanácsa nevű  Testületben  ,amely a Területi és a Szakmai szervezetek és az MKE Elnöksége között munkát hangolja össze az évi minimálisan 4 -6  országos összejövetelein, amelyben  mind a 33 szervezet  reprezentáltatja magát. Több az MKSZ által javasolt korszerűsítési elgondolás is elfogadásre került ebben a tárgyévben is. (Lásd MKE Honlap korszerűsitéénél)

Nagy Zoltán elnöki beszámolóját tartja

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke, az évi beszámolójában azokat a tendenciákat emelete ki illetve foglalta össze, amelyek kiemelten jellemzik a szervezetünket, illetve amelyeken évek óta törekszünk változtatásokat és újabb eredményeket is elérni. Így komoly erőfeszítéseket tettünk idén is mint már az  elmúlt években, a taglétszámunk csökkenésének a megállítására és fiatal tagtársak bevonására. Ez nagy részben azért ért el szerény sikert, mert a rendezvényeink többsége igen vonzó volt.
Igy kiemelte a Digitális örökségünk útján című nagy sikerű konferenciát, amelyre közel 140 voltak kíváncsiak, vagy a Székesfehérváron az MKE Múzeumi Szekciójával közösen rendezett programot a Deák gyűjtemény és képtár interaktív bemutatását.
Ugyancsak komoly sikert hozott a most december legelején a Kecskemétre és a város kulturális értékei mellett a Mercedes Autógyárba 40 fővel való látogatást is, amely utunkról majd Tolnai György kollégánk diaképes vetítésben fog bemutatót tartani itt a Luca nap későbbi részében.
Ugyancsak országos vízhangot váltott ki a Balassi Kiadótól átvett mintegy 15.000 kötetnyi új  értékes kiadvány eljuttatása a határon  túl működő magyar  könyvtárakhoz, amellyel a már több mint egy évtizede működő támogatási  programunkat tudtuk folytatni.
Nem véletlen tehát az sem, hogy a szerveztünk egyik kiváló tagját Dr. Gazda István professor urat a MATI igazgatóját idén augusztus 20 ra a mi felterjesztésünkre a Magyar Köztársaság elnöke, Áder János  úr, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette, aki a mai rendezvényünk fő előadója is lesz a Morzsák  című diaképes bemutatójával. (Korábban hírt adtunk róla itt.)

Fazekas Jutka és Antal Elli elisert vezetésőségi tagjaink

Ezt követően Nagy Zoltán több az MKSZ vezetőségében és azon kívül is igen sokat és jól tevékenykedő tagtársunk és kollégánk  munkájáról szólt, Igy elsőként külön is köszöntötte, Karasz Lajost az OSZK neves fotós és képszerkesztő munkatársát, aki évek óta segíti  többek között az MKSZ Híradó évi 4-6 számának megjelentetést. Ugyan így Tolnai Györgynek az MKSZ Honlapjának képszerkesztői és rendszegazaként végzett áldozatos munkáját. Korábbi OSZK beli munkatársunknak Fazekas Andinak is,  a szerkesztői munkáját. Természetesen köszönetet mondott a vezetőség tagjainak, így Pastyik Endre titkárnak a sok adminisztratív és elektronikus tájékoztató , Fazekas Gáborné Jutkának, a gazdasági tevékenységéért,  Antal Ellinek az Orvos- Egészségügyi Csoport képviseletén túl az EB ben végzett ellenőrző és Kóródy Juditnak a Műhelybeszélgetések című szakmai vitacsoport több évtizedes szervezéséért.

Frakas Isván EB elnöki beszámolóját tartja

Külön is hálás köszönet illette Farkas Istvánt a Pedro Tanácsadó Kft ügyvezető igazgatóját az EB elnökét, aki a soron következő beszámolót tartotta, megállapítva, hogy az MKSZ idén is a törvényes rendelkezéseket és a pénzügyi előírásokat betartva gazdálkodott és  dicséret illeti Fazekas Gábornét a nyilvántartások és számlák pontos kezeléséért és az MKE val való havi  rendszeres  elszámolások folyamatos  és továbbá a tagnyilvántartásunk vezetéséért is.

Ezt követően Dr. Füredi Mihály a taggyűlésünk levezető elnöke külön –  külön megszavaztatta a beszámolókat. Ennek eredménye a látható többség igen szavazatával zárult, amelyről pontos jegyzőkönyvi feljegyzést készített Antal Lajosné,  jegyzőkönyv vezetőnk.

Majd Nagy Zoltán elnök rövid előzetes ismertetést tartott az MKSZ 2020 évi  munka tervezetéről, amelyet majd a január-február hónapban a tagság véleményezése nyomán fog az MKSZ vezetősége véglegesíteni és közzé tenni a  Muszkon hírportálon és Honlapunkon keresztül.

Dr.Gazda István szines előadását mondja

A taggyűlésünk hivatalos részének lezárása után következett Dr. Gazda István  képes beszámolója , eddigi hosszú pályafutása könyvekben és tanulmányokban való megjelenéséről, amelyet tulajdonképpen nyugodtan nevezhetünk a XX század másodfelét összefoglaló  magyar Tudománytörténeti  Repertóríumának is.. Ezt  egy zseniálisan humoros  példákkal tűzdelt vetített képes előadás formájában ismerhették meg  Tőle teljesen új adatokkal, még azok is akik már  korábban  is   részesei lehettek kiváló bemutató programjainak az elemút évek során.

Barátné Dr. Hajdu Ágnes elnökünk nagy figyelemmel kíséri taggyűlésünket

Nem véletlen, hogy   Barátné Dr. Hajdu Ágnessel az MKE elnökasszonyával –aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket – együtt végig hallgatva, örömmel állapíthattuk meg, hogy jó döntést hoztunk amikor közösen  felterjesztettük Dr Gazda István tagtársunkat a magas állami kitüntetés odaítélésére. Megerősített minket ebben  egy  jelenlévő egykori .” „műegyetemi” hallgatója is,  aki annak idején éppen az  atomelméletet hallgatta  nála, azt is úgy tudta előadni, hogy még a mai napig is örömmel gondolnak erre az egyébként száraz fizikai tanulmányi anyag megismerésére.

 

Ezt a jó hangulatú elődást már kötetlenebb formában azaz a büfénkben lévő sütemény „remekművek” elfogyasztása közepette nézhettük végig a Kecskeméten töltött tanulmányi utunk képeiből  Tolnai Gyuri kollégánk által összeállított fényképeket, szép karácsonyi zeneszámokat is meghallgatva.

A kecskeméti szakami napunk képes beszámolójának nyitólapja

Majd a Farkas István tagtársunk s EB elnökünk video filmjében újra élveztük a Fenyves Márta korábbi pénzügyi referensünk jelenleg  is aktív tagunk 90 születésnapjáról készített  moziját.

A sok érdekes beszámolót  tartalmazó taggyűlésünket tagtársaink által sütött “remekművek” elfogyasztásával tettük élvezetessé és gazdagabbá.

A tagjaink által készített”remekművek”

Igy valóban emelkedett lelki állapotban búcsúzhattunk el egymástól a délután 2 órától este 7 óráig is kitartó tagtársainktól, szép, áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánva egymásnak, hogy újból  együtt találkozhassunk  minél többször majd a Műszaki Könyvtáros Szekciónk kedves tagjaival az elkövetkező  évben is.

Nagy Zoltán MKSZ elnök

Képek a taggyűlésről (Karasz Lajos fotói)
Meghívó a Luca napra

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Luca nap, Meghívó, OSZK programok, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*