Al Dunai túra programja

Az MKSZ ŐSZI BARANGOLÁSA
A DÉLVIDÉKI BÁCSKA, BÁNÁTON ÁT AZ AL DUNA SZÉKELYEKHEZ, MAJD
A VASKAPUHOZ ÉS HERKULES-FÜRDŐRE
2012. SZEPTEMBER 26 – 30 KÖZÖTT

A Nagy Kazán szoros

Útvonal és programtervünk:

Útvonalunk

1. nap
szept. 26. szerda

Találkozás reggel 06.30-kor Budapesten a Corvin áruház előtti pakolóban.
Indulás: 07.00-kor a Romcar szokásos panorámás autóbuszával Szegeden – Szabadkán át Bácska Topolyára a főtemplomhoz.
Itt találkozunk a már korábbi útjainkról is ismert Pastyik László Mgr. irodalomtörténész kollégával, aki végig szellemi irányítónk lesz majd délvidéki barangolásunk során.
Innen Óbecsére megyünk, ahol is elfoglaljuk szálláshelyünket a Fehér Hajó ( Bela Lada) nevű Tisza parti szállodában,. A várost megtekintő utunk után, ahol szintén régi kollégánk Mák Ferenc irodalmár, szerkesztő barátunk kalauzolására számítunk, később átmegyünk Török-becsére. Megnézzük a helyi városi könyvtárat és azt követően a Szt. Klára templommal ismerkedünk meg Mellár József atya tájékoztatás alapján. Majd 1848-as emlékhelyeket koszorúzunk meg.
Kiemelkedő eseménye lehet utunknak, ha az időjárás és az útviszonyok megengedik, hogy kilátogassunk az Aracsi- románkori rom kegytemplomhoz.
Vacsoránkat Óbecsére visszatérve fogyaszthatjuk el.

2.nap
szept. 27. csütörtök

Indulás Óbecséről Melencén át Nagybecskerekre. A város nevezetességeinek megtekintése után Eleméren megkoszorúzzuk Kiss Ernő tábornak emlékhelyét. Utazásunk során ellátoga-tunk Torontálvásárhelyre és érintjük Pancsovát is.
Kora estére megérkezünk a további 3 éjszakai szálláshelyünkre Székelykevére, ahol is a székely falusi turizmus keretében családi házaknál fogunk lakni és reggelizni, de a vacsoráinkat minden este együtt fogyaszthatjuk el.

3.nap
szept. 28. péntek

Ez lesz az Al Dunát és Herkulesfürdőt és annak tájait meglátogató napunk, melynek során a
Vaskapuhoz ellátogatva a Duna – szoros adta csodálatos természeti és épített örökségünk emlékeivel ismerkedhetünk meg. Ennek során tervezünk egy kisebb hajó utat a megtenni a Dunán valószínűleg Tekija-ig azaz Orsova közelében. szállunk ki, ahova értünk jön az autóbuszunk. Innen megyünk át Romániába feltehetően a Duna duzzasztó gátján áthaladva s megyünk Herkulesfürdőre megtekinteni a Monarchia talán leghíresebb fürdővárosát, végighaladva a legnevezetesebb szállodákat összekötő promenádon, ahogy a Vaskapu átadás után a három uralkodó az osztrák –magyar császár, a szerb és román király is tette.
Innen térünk vissza estére Székelykevére.

4. nap
szept. 29. szombat

Ezen a napon látogatunk el Versecre Herczeg Ferenc neves magyar írónk városába, ahol koszorút helyezünk el a szülőháza falán. Szt. Gellért plébánia templom után megnézzük a környék híres Szőlő és bor múzeumát is. A várhegyi Kápolnánál veszünk búcsút e szép várostól.
Délután ellátogatunk a ma már Európában is egyedülálló Delibláti homokpusztára,
Az itteni barangolásunk végén Sura Fehértelep magyarok lakta helységében pedig a szokásos búcsú estünk keretében egy szabadtéri pikniken vennénk részt.

5.nap
szept. 30. vasárnap

Ez már a hazaindulásunk napja. Ekkor veszünk búcsút Székelykevétől és az ott élő székely –magyar barátainktól. Innen Szendrőn megállva Belgrádba érkeznénk meg, ahol sétát teszünk a Kalimagdánon, azaz a Hunyadi János vezette Nándorfehérvár-i győztes ütközet színhelyén.
Majd rövid város központ néző utunk befejeztével indulunk haza felé és Bácska Topolyán át Szadadkára érkezünk, ahol a nevezetes főtéri épületek körbejárása és megtekintése után, akinek még maradt dinárja, itt valószínűleg kisebb ajándék vásárlására elköltheti.

Al Duna térképe

Visszaérkezés:
Budapestre a Corvin áruház parkolójába a szokásos időben este 22 óra körül fogunk
haza érkezni

Utazási információk:

Tájékoztatjuk kedves utastársainkat, hogy miután Szerbiában igen gyakran és gyorsan változnak a rendelkezések, viszont az ügyintézési idők gyakran elhúzódnak, több esetben az egyértelmű visszaigazolások pedig elmaradnak, ezért a programunkban több változás is bekövetkezhet. Ezért programtervünket, mint egy lehetséges útvonal és esemény tervet vegyék figyelembe.

Bár Szerbia is és Románia, pedig mint EU tagállam kötelezettséget vállal az útlevél nélküli átkelésre a határaikon át, mégis előnyös és gyorsítja az átjutást, ha akinek van, útlevéllel közlekedjen.
Ezért kérjük, hogy aki rendelkezik érvényes útlevéllel hozza magával. Ettől függetlenül törvényesen lehet az új azaz a kártyaformátumú személyigazolvánnyal utazni, ezért akinek ez áll rendelkezésére szíveskedjék ezt magával hozni. A régi un könyvformátumú személyi igazolványt viszont nem kötelesek elfogadni.,ezért az ezzel való utazást mellőzését kérjük.

Kérünk mindenkit, hogy azt az útiokmányt – útlevél vagy személyigazolvány – hozza magával, melynek számát bediktálta, mert a biztosítás megkötésekor az útiokmány számát le kell adnunk!!!!!

A Szerbiában érvényes dinár beváltásával és a költőpénz mennyiségére vonatkozó információkat már az előző tájékoztatónkban részletesen ismertettük.
Úgy tervezzük viszont, hogy egy nagyon rövid időre átmegyünk Romániába, Herkulesfürdőt is meglátogatni. Ott elsősorban egy rövid fürdéshez (fürdőruha !)- amelyet előre garantálni nem tudunk – lehet szükségünk az érvényes lej fizetőeszközre. Ma egy Lej 65 -67 Ft-ba kerül. Az árak hasonlóak a magyarországi árakhoz, így összesen cca .50.- lejnél többre nem igen lesz szükség.Ugyanakkor ezen a helyeken mindenütt lehet Euro- val is fizetni. További jó lehetőség, hogy Szerbiában, de még inkább Romániában működnek a bank automaták, ezekből bármikor fel lehet venni az éppen szükséges lejt, ha rendelkezünk euro valuta betét eszközzel.

Az út szervezői Ecsedi Viki, Fazekas Judit, Fenyves Márta nevében is: Nagy Zoltán

 Beszámoló az útról

A bejegyzés kategóriája: Al Duna 2012, Fórum-hozzászólások, Hírek, Szakmai utak, Vaskapu 2012
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Al Dunai túra programja bejegyzéshez

  1. Füredi Mihály szerint:

    Kedves Gyuri!
    A
    http://mke.info.hu/muszaki/2012/09/23/al-dunai-tura-programja/
    lapon “Bezsámoló” van “Beszámoló” helyett.
    Az élménybeszámolóban József Attila neve helytelenül szerepel, javitsuk ki.
    Barátsággal:
    Mihály

    • Tolnai György szerint:

      Kedves Misi!

      Csak most reagálok a leveledre írásban, de a hibákat kijavítottam már korábban.
      Ezúton is megköszönöm az észrevételeidet, máskor is tedd meg, mert így tudjuk hamar javítani a hibákat.

      Nézd meg a verseci beszámolónkat is, azon még javítgatunk, bővíteni is fogjuk. Ha van valami csatolható anyag, amit javasolsz, nosza!

      Üdvözlettel:
      Gyuri

  2. Mályi József szerint:

    Kedves turista Barátaim!

    Kis csapatommal a Kazán-szoros vidékére készülök. Szeretnénk hajóval bejárni az Al-Duna Galambóc – Orsova közötti szakaszát. Szeretnénk bejárni a Mehádia gerincét Orsovától Herkulesfürdőig. Szeretnénk ellátogatni az Almás-hegységbe, a Veteráni barlangba. Szeretnénk átmenni a szerb oldalra is, fel a Nagy-Strac-ra. Bár az internetről sok minden megismerhető, szívesen veszek tanácsokat, hogy mit érdemes még meglátogatni a környéken és, hogy hogyan juthatunk el oda.

    Tudom, hogy ennek a vidéknek megismeréséhez sok idő kell, nekünk pedig csak egy hetünk lesz, a legfontosabb látnivalókat szeretnénk meglátogatni.

    Előre is köszönöm a lelkes hozzászólásokat. Tisztelettel: Mályi József, Budapest

    • Nagy Zoltán szerint:

      Tisztelt Mályi József!

      Az Al -Dunára tervezett útjuk kapcsán írott érdeklődő levelére kívánok reflektálni.
      Mi a Műszaki Könyvtárosok cca. 50 fős csapatával egy több hónapon át előkészített utat tettünk meg ezen a tájon. Ebből 3 éjszaka ,amely 4 teljes ott töltött napot jelentett, ami alatt bejártuk az Ön által is jelzett területet. Ez a 3 szállásunk egy helyen Székelykevén volt s onnan tettünk naponként csillag túrákat. Szívesen a rendelkezésükre tudom bocsájtani a teljes programtervünket is.
      Kidolgoztuk a Dunán való hajózás tervét is, de miután vagy csak egy helyen lehet megoldani ezt és csak egy kisebb hajó önálló kibérelésével, vagy előre általuk megadott időpontban lehetett volna ezt végrehajtani, mert nagy un gyűjtőhajóval, ez viszont a tetemes költségek és a jelentős időigény miatt csoportunknak már nem volt vállalható. Viszont az e vonatkozásban összegyűjtött tapasztalatainkat és ismereteinket szívesen megosztjuk Önökkel.
      A teljes program végrehajtása ügyében keressen meg engem a most közölt email-en keresztül (email címem: znagy@oszk.hu) és így az ez úton egyeztetésre kerülő időpontban szívesen állok a rendelkezésükre
      Tisztelettel üdvözli:
      Nagy Zoltán
      MKSZ elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*