Beszámoló a “Száz év haditechnikája kicsinyített méretarányban” című kiállításon tett látogatásról

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció tagjai 2023. 04. 20-án délután  szép számban összegyűltek, hogy látogatást tegyenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtár Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárában, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus területén.

A látogatás célja az NKE Egyetemi Könyvtár idei első kiállításának megtekintése volt, amely a

Száz év haditechnikája kicsinyített méretarányban ű
– Makettkiállítás a Bolyai Makett Klub megalakulásának 31. évfordulója alkalmából

címet kapta.

Csoiportunk megtekinti a makett-kiállítást

Horváth Noémi a könyvtár igazgatója

A kiállítás házigazdája az NKE EK Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárának igazgatója,   Horváth Noémi volt.

 

A kiállítást Róth Zoltán alezredes úr vezetésével tekinthettük meg, aki több mint negyven éve hivatásos katona és szintén több évtizede lelkes makettező is egyben; több alkotása részét képezi a kiállításnak.

Róth Zoltán alezredes bemuatja a kiállítást

Harckocsizó főtisztként hitelesen, katonai szolgálata során átélt izgalmas történeteivel tarkítva mutatta be a többségében huszadik századi német és szovjet haditechnikai témájú maketteket. Az érdekfeszítő előadásban többek között a Bolyai Makett Klub történetéről és működéséről is szó volt.

A Klubot 1992. február 18-án lelkes makettező katonák hozták létre az egykori Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán, majd a kilencvenes évek közepétől civil érdeklődők is csatlakozhattak, akik számára „katonás” kikapcsolódási és hobbilehetőséget nyújtott a Klub. A Klub tagságát ma is hivatásos katonák és civilek alkotják, akik heti rendszerességgel összegyűlnek és együtt alkotnak a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus területén kialakított műhelyben.

Róth Zoltán alezredes mesél a Klub életéről

Az itt készült alkotások hazai és nemzetközi makettversenyeken szép helyezéseket érnek el, több kiállított makett és dioráma többszörösen nyert már kategóriájában.

Harci jármű makettje

Látogatásunkkor bepillantást nyerhettünk arról, hogy hogyan készülnek a makettek, mik a makettkészítés első lépései, milyen eszközöket és anyagokat, festési eljárásokat használnak; emellett megtudhattuk azt is, hogy

Dioráma – jelent

mi a különbség
– a makett,
– a vinyetta és
– a dioráma      ..között.

 

 

 

 

 

 

A tagtársak percekig elmélyedtek egy-egy részletgazdag diorámában, melyek a történelem bizonyos pillanatait elevenítik meg, legyen szó akár második világháborús hadszíntérről, akár a magyarországi 1956-os eseményekről, akár a szomszédos országban jelenleg is zajló fegyveres konfliktusról.

Harckocsi modell terepen bemutatva

A kiállítás lebilincselő és látványos módon mutatja be nemcsak a makettezést, hanem a haditechnika több évtizedes fejlődését, a fontosabb technikai vívmányokat, és nem mellesleg bemutat egy művészi értékű, nagy türelmet igénylő, mégis szemet gyönyörködtető hobbit is.

A látogatók gazdag élményeket szereztek a kiállításon

A kiállítás nyilvános,  a Makett_kiáll.Plakát

Meghívónk a kiállításra

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, Meghívó, NKE - Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*