Dr. Kutor László: Tendenciák az informatikában és hatásuk a könyvtárban

Az Magyar Könyvtáros Egyesület Műszaki Könyvtáros Szekció szakmai rendezvényét tartotta ismét  az Óbudai Egyetemen 2013. február 21.-én.

Dr.Kutor László

Tendenciák az informatikában és várható hatásuk a könyvtárra címmel közkívánatra Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának docense beszélt a mobil-informatika rohamos fejlődéséről és az adattárolás evolúciójáról, sok-sok érdekességgel és remek humorral fűszerezve.

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán

A rendezvényt Nagy Zoltán, az MKSZ elnöke nyitotta meg, aki az előadó bemutatásában hangsúlyozta: a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Kutor László nemcsak kimagasló oktatói munkát végez, hanem jelentős nemzetközi fejlesztésekben is részt vesz. Ilyen a Dr. Balogh Attilával kifejlesztett 4D Anatomy anatómiai szimulátor, ami az emberi test négydimenziós bemutatását teszi lehetővé. Dr. Balogh Attila neve nem volt ismeretlen a hallgatóság számára, ugyanis az anatómiai boncolások és szimulált műtéti beavatkozások interaktív megjelenítését láthatta a hallgatóság tavaly, az Informatio Scienfitica – Informatio Medicata konferencián. Így megismerhették a világhírű találmány elméleti, valamint gyakorlatban alkalmazott aspektusait.

Dr.Kutor László előadása

Kutor Lászlóról köztudott, hogy szenvedélye a technikatörténeti tárgyak gyűjtése, így előadásához számos régi adattároló berendezést, valamint mobil-informatikai eszközt hozott magával. A program első részében az informatika rohamos fejlődéséről beszélt: a számítógépek teljesítményének hihetetlen növekedésével párhuzamosan sorra jelennek meg az egyre többet tudó mobil-eszközök, amelyek elavulásának ideje egyre kevesebb. Ugyanez jellemző a mobiltelefonokra is: a nemrég még csúcstechnikát jelképező készülékek kerültek elő abból a dobozból, melyben az előadó most a mobil-történelem darabjait tartja. Ezután került bemutatásra az Apple legújabb táblagépe, illetve annak néhány érdekes funkciója, alkalmazása.

A TED bemutatása

Könyvtárosként izgalmas volt látni, mire képes az interaktív könyv (Al Gore Our Choice című műve), milyen lehetőségeket tartalmaznak a tartalom eddig nem tapasztalt vizualizálási lehetőségei, az illusztrációk, ábrák megelevenedése.
A témában kimagasló eredményeket elért szakemberek előadásairól készült videók gyűjteményébe (a TED konferenciák online anyaga) is bepillantást nyerhetett a hallgatóság, egy alkalmazás segítségével, ami magyar felirattal is elérhető.
Szó esett még egy pedagógiai újításról is: a Khan University egy olyan online videó gyűjtemény, amelyben szórakoztató és interaktív módon magyarázzák el a legtöbbször rendkívül bonyolultnak tűnő tudományterületeket, mint az algebra vagy az asztrológia, új színt hozva az ismert tanulási módszerekbe.

Hallgatóság

Az előadás utolsó perceiben néhány meghatározó adattárolási eszközt mutatott be a tanár úr. A 35000 éves Lebombo csont pontos másolatától az I. Henrik idejéből származó Talley Stick-eken keresztül jutott a hangrögzítés hőskorát jelképező fonográfig. Igazi kuriózum gyanánt egy olyan diktafont is előkerült, ami Szentgyörgyi Albert tulajdonát képezte egykor. Az előadást lezáró mondatok viszont már a jövő felé irányultak: bemutatott egy Modisc lemezt, amin az adatok legalább ezer évig olvashatóak lesznek.

Gyüjtemény megtekintése

A nap végén lehetőség volt bepillantani Kutor László oktatói szobájába is, a gyűjtemény további darabjainak megtekintésére. A rendezvényt egy jó hangulatú beszélgetés zárta az ÓE Könnyűipari Szakolvasójában.

Kötetlen beszélgetés

Bereczki Bálint írása
Krasznainé Kováss Enikő és Tolnai György fotói

Meghívó       informatikatörténeti magángyűjtemény     Óbudai Egyetem Könyvtára

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, Könyvtár látogatások, OSZK programok, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*