Beszámoló a Műszaki Könyvtáros Szekciónak a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjában tartott rendezvényéról

Szekciónk rendezvényére 2022. szeptember 30-án pénteken délután fél 6 került sor a Könyvtáros Klub rendezvényeinek helyet adó Osztovits teremben a Millenáris D épületében. A két év után újra megrendezésre került Nemzetközi Könyvfesztiválon Történeti dokumentumaink és a sajtó jeles emlékei a jövőt szolgálják  címet kapta programunk. A beszélgetések moderátora Nagy Zoltán elnök úr volt . A késői időpont ellenére is jelentős számú érdeklődó látogató gyűlt össze s már a kezdési időponttól megtisztelte részvétlével programunkat Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes egyetemi tanár, az MKE elnöke és Bakos Klára ny. főigazgató, a Könyvtáros Klub vezetője is.

A Könyvfesztiválon a Műszaki Szekció rendezvényének résztvevői

Elsőként Vitafórum és kerekasztalbeszélgetés a történeti értékű műszaki irodalom és alapművek megőrzéséről a digitalizálásuk útján címmel hallhattuk a téma szakavatott képviselőinek beszélgetését.

A vitaranditó bevezetőt Dr Gazda István kandidátus, tudománytörténész a MATI igazgatója tartotta.

Dr.Gazda István témabevezetőjét tartja
Foto Karasz

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői  Ézsiás Anikó a BME OMIKK főigazgatóhelyettese, Mészáros Zoltán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem  TRH Egyetemi Könyvtár  főigazgatója, Árkos Iván CD-ROM sorozat szerkesztő és Farkas István a Pedro Tanácsadó Kft. igazgatója voltak.

A beszélgetés keretében hallhattunk a technikatörténeti írások és bibliográfiák megőrzésének lehetőségéről a digitalizálásuk útján, figyelemmel a műszaki felsőoktatás történetére is.
Szó esett a BME története c. kéziratos munka digitalizálásáról és közreadásáról, Műszaki-tudománytörténeti kiadványok” sorozat digitalizálásának folytatásáról, Pap János és Németh József technikatörténeti gyűjtésének, kiadványainak digitalizálásáról, a Mérnök-és Építész Egylet periodikájához kötődő könyvek digitalizálásáról, kiemelkedő műegyetemi professzorok műveinek digitalizálásáról, Magyar Történelmi Társulat üzemtörténeti szakosztálya köteteinek digitalizálásáról. Hallhattunk arról, hogy milyen tervek készülnek 1945 óta közreadott magyar technikatörténeti cikkek és önálló alapművek adatbázisának elkészítésére későbbi válogatott digitalizálásuk céljából az oktatás és innovatív tervezés számára.

A kerekasztal szakértő résztvevői
Foto Karasz

A résztvevők elmondták, milyen műszaki művek, periodikák digitalizálása folyik vagy van folyamatban jelenleg, ill. milyen művek digitalizálására készülnek rövid, és középtávú tervek. Végül javaslatokat fogalmaztak meg az eredeti dokumentumokkal rendelkező intézmények, könyvtárak számára. Az Árkos féle CD-ROM sorozat frissítése, lehetséges folytatása a mai felhasználók körében használatos hordozón és formátumokban szintén szükségessé vált. Összegzésében Nagy Zoltán elnökünk kitért arra is, hogy e téma részletesebb s a magvalósítását elősegítő konferenciának az MKSZ keretében való megszervezésére is sor fog kerülni talán már idén novemberben a tudomány hónapja keretében vagy legkésőbb a jövő év első nagyedéve során.

A könyv címlapja

Az est második részében Mák Ferencnek a Sajtó a birodalom határán című kötete került bemutatásra, amely még a 2020 évi Könyvfesztiválon került meghirdetésre, de ez is meg a 2021 évi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is elmaradt a Covid 19 es pandémia világjárvány súlyos veszélyei miatt. A könyvbemutatón ismertetésre kerülő  nagyon érdekes témát feldolgozó érdekes   mű szerzője Mák Ferenc neves   művelődéstörténész, régi ismerős tagtársunk , e kötetével kiemelten is kapcsolódik a mi könyvtárosaink világához, mert pont azokon a tanulmány utakon vett részt velünk együtt, amelyeket az MKSZ szervezett meg s a Délvidék e rejtett határvidékeire vittek el, akár a Bácska, a Bánát Versec és Fehértemplom vagy az Al-Duna kies de lenyűgöző tájaira vagy korábban Fiume és a Tengermellék magyar emlékhelyeire, könyvtáraiba ahol azok a ritka kincseknek számitó újságok, napilapok, folyóiratok valaha napvilágot láttak s megőrzésre kerültek melyeket e kötetben most sikerült most újból összegyűjtve közkincsé tennie. e jeles kötetében.

Apró Itván bemutatja Médiatudományi Könyvtár sorozatnak köteteit
Foto Karasz

Elsőként  Apró István úr e kötet szerkesztője szólt s bemutatta a kiadójuk a Médiatudományi Intézet Médiatudományi Könyvtár című sorozatának korábbi köteteit.
Ezek között az általa is szerkesztett két kötetet:

A határon túli magyarnyelvű médiumok címmel 2012-ben  és

– a 2014 ben az Ő a Pál Vincével közösen szerkesztett: A határon túli magyar sajtó Trianontól a XX. század végéig címmel megjelent tanulmányköteteiket és a sorozat további kiadványait is.

 

Mák Ferenc beszél kötete létrejöttéről

Ezek után  Mák Ferenc adott egy nagyon érdekes tájékoztatást a kötete elkészítésének izgalmas történetéről.
Rámutatott ugyanis arra, hogy milyen nagy a jelentősége annak, hogy az OSZK Mikrofilm és Fényképtára munkatársainak kis csapata még az utolsó lehetőségeket kihasználva 1970 es évek közepétől több mint tíz éven át végig járva Délvidék nagyobb könyvtárait és mikrofilmre vette ezeket a nemzeti könyvtárban is hiányzó szórvány vidékeknek a zöméében az I. Világháború előtt s alatt de legkésőbb 1920 ig megjelent ritka de ha még hiányosan is de megmaradt értékes sajtó termékek példányait. Így és csak ezáltal vált teljességében lehetségessé, hogy ez a kötet létrejöhetett s most ismét közkincsé téve szolgálhatja a hazai olvasó, kutató s a tanuló diákok közönségét.
A sikeres tájékoztatók után a megjelent szép számú résztvevők alig várták, hogy akiknek jutott a kiadványokból, – mert azokat pillanatok alatt elkapkodták,- hogy a szerzővel és szerkesztővel dedikáltathassák.

Miután ez is megtörtént, elmondhatjuk, hogy egy nagyon érdekes, szép és új ismeretekben ,értékes tapasztalatokban gazdag rendezvényt tudtunk örömmel a sikeres volta miatt bezárni este 20 órakkor a Millenárison.

Prokné Palik Mária titkár és Nagy Zoltán elnök

Ugrás a  meghívóra

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*