Beszámoló az Műszaki és a Múzeumi szekció közös rendezvényéről Székesfehárváron

A Műszaki és a Múzeumi Könyvtáros Szekció közös szakmai rendezvényéről Székesfehérváron az  MKE 51 Vándorgyűlésén.

A több helyen meghirdetett közös programunk a Múzeumi Szekcióval valóban komoly sikert hozott, mert 2019.július 04 én délelőtt 10 órára a nagy meleg és a kora reggeli kis plenáris ülés ellenére a Magyar Király Szálló Casinó terme megtelt érdeklődő könyvtáros kollégákkal és múzeumi szakemberekkel is.

Rendezvényünk résztvevői Barátné Dr. Hajdu Ágnes elnökünkkel

Már a nyitó támogatói szakmai elődáson, melyet Farkas István a Pedro Digitalizáló és Mikrofilmes Tanácsadó Kft mérnök –igazgatója tartott több mint 80 érdeklődő vett részt. Ezek között is külön örömmel fogadtuk Barátné Dr. Hajdu Ágnes tagtársunk az MKE elnökének részvételét.

A szakmai előadások,

A délelőtti programunknak a Műszaki Szekció részéről a fő előadását Berek László tagtársunk az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának igazgatója tartotta meg. Az alaposan előkészített és igen érdekes demonstrációs képekkel alátámasztott előadása az Óbudai Egyetemi könyvtáruk és a Székesfehérvári Tagkönyvtáruk 21 századi szolgáltatásairól az oktatás és a kutatástámogatási új módszereik alkalmazásáról komoly sikert aratott, mert a megjelentek sok novummal és számukra is kedvező újítással találkoztak, amelyeknek átvételét is tervbe vették.

A szakma egyértelmű elismerését jelent, hogy kérték tegyük lehetővé előadása teljes szövegének és képanyagának a közlését az MKE fórumain, többek között az MKSZ honlapjára is, amelyre ígéretet is tettünk.

Többek között éppen ezért is döntöttünk úgy, hogy az igen gazadag és egyben teljes napos programunkról legalább 3 cikkben fogunk beszámolni részletesen az alábbiakról:

  • Berek László  előadása az Óbudai Egyetemi könyvtár és a Székesfehérvári Tagkönyvtár 21 századi szolgáltatásairól és  az oktatás és a kutatástámogatási új módszereiről
  •  Hajdú Zsófia restaurátor által az „Azért a víz úr címmel a Pre-con Restaurátor Kft már eddigi legjelesebb könyvmentő eseteit bemutató előadásról
  • Újdonságok a Qulto a múzeumi világában című igencsak érdekes fejlesztési eredményeíről szóló bemutat, amelyet Mátyás Melinda és Tóth Kornél a Monguz Kft munkatársai prezentáltak.

Deák Gyüjtemény

Dr.Szűcs Erzsébet bemutatja a Deák GyüjteménytEgész délutánt betöltő programunk volt, hogy meglátogattuk  a Deák Dénes által alapított Deák Gyűjteményt a Városi Képtárban, amelynek során a gyűjtemény vezetője Dr. Szűcs Erzsébet művészettörténész avatott be minket egy a mondhatni interaktív és audiovizuális szakmai vezetésével a gyűjtő és a gyűjtemény páratlanul izgalmas világába.  Ez átfogta a XX. századi magyar festészet legjelesebb alkotóit és alkotásainak páratlan gazdag tárházát, mely nagymértékben tudja kiegészíteni a Nemzeti Galériának, e korszakának gyűjteményét is.

Látogatás a Deák gyűjteményben 

Szellemi TOTÓ

Szellemi TOTÓnk győztesét köszönti Berek László az Óbudai Egyetem Könyvtárának igazgatója

A harmadik beszámoló cikkünket pedig az általunk megszervezett Szellemi TOTÓ eredményinek szánjuk, amelyet most már több év óta Antal Lajosné, Elli vezetőségi tagunk fog össze és szerkeszti meg a 13 + 1 kérést végleges formájában. Idén is nagyon sok érdeklődőt vonzott ez a mi kulturális játékunk és országosan is sok helyről igen szép eredményeket értek el a könyvtáros kollégáink, bemutatva tudásuk színe javát is.

Minden további beszámolóinkhoz is tartalmas és új ismereteket adó kellemes olvasásélményt kívánunk.

Nagy Zoltán MKSZ elnök

Nyitólap               Látogatás a Deák gyűjteményben  (Dettai Eleonóra)

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*