Beszámoló a Herczeg Ferenc konferenciáról Versecen

ÖSSZEFOGLALÓ 
A VERSECEN 2013. 09.26 ÉS 09.30 KÖZÖTT
A HERCZEF FERENC SZÜLETÉSE 150 ÉVFORDULÓJÁRA
AZ MKSZ –EL IS KÖZÖSEN SZERVEZETT
JUBILEMUMI ÜNNEPSÉGRŐL, KONFERENCIÁRÓL ÉS A
SZAKMAI UTAZÁSUNKRÓL

Herczeg Ferenc korabeli szobrának fényképe az OSZK-ból

Herczeg Ferenc korabeli szobrának fényképe az OSZK-ból

Amint arról már korábban tájékoztatást adtunk a  honlapunkban is az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója a tavaly szakmai útján amely az Al –Duna és az ott élő székely – magyar települések szinte újra felfedezését tűzte ki célul s ennek során eljutottunk Versecre  is, ott megállapodtunk a Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetőivel, hogy  egy közös konferencia megrendezésével fogjuk méltóképpen megünnepelní

Herczeg Ferenc születésének 150 évfordulóját,

aki 1863 szeptember 22-én ott látta meg elsőként a napvilágot.

A szinte egész éven át tartó előkészületek során ehhez kapcsolódott a Zentán működő Vajdasági  Magyar Művelődési Intézet és az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének munkatársai is.

Mindehhez a kutatás bázisát az Országos Széchényi Könyvtár gazdag könyvállományán kívül a Kézirattárában őrzött eredeti és több autográf kézirat és fotó mellett a Diafilm és Fényképtár fényképei biztosították.

Első nap

Indulás

A Magyarországról   induló több mint 20 fős csoportunk, amelynek tagjai között több a konferencián előadást tartó szakember is ott volt.

Topolya, könyvtár

Csoportunk a Topolyai Városi Könyvtár előtt  (Fotó:  Szabó József)

Csoportunk a Topolyai Városi Könyvtár előtt
(Fotó: Szabó József)

A terveinknek megfelelően szeptember 26-án  elsőként Bácska-Topolyán állt meg, hogy részt vehessünk a Topolyai Városi Könyvtár megismerését célzó számunkra a Náray Éva igazgatónő által tartott  tájékoztató előadáson. Ez sok  új információt  is tartalmazott.  nehéz körülmények között élő de minden lehetséges módon a fejlődést szolgáló kisvárosi könyvtár  munkájáról

Náray Éva igazgató és Kókay-Mernyák Melinda polgármester asszony tájékoztatják a könyvtárosokat. (Fotó:  Tolnai)

Náray Éva igazgató és Kókay-Mernyák Melinda polgármester asszony tájékoztatják a könyvtárosokat.
(Fotó: Tolnai)

Ugyanitt  a  könyvtárban volt kedves fogadni minket Kókay-Mernyák Melinda Topolya város polgármester asszonya aki igazán érdekes  információkat tárt fel  előttünk arról, hogyan szerveződik az un járási központként működő  város és az un érdekközösségébe tartozó 16 másik település kulturális ellátása , éppen mondjuk mozgó könyvtári ellátással.

A szép,  részben eklektikus és részben szecessziós korábbi villaépületben az ott dolgozó kollegák egy kedves  üdítő-italos állófogadást is megszerveztek nekünk,  amelyen részt vett Szabó József a Vajdasági Helytörténeti Egyesület  kiváló vezetőségi  tagja is.

Topolyai képek

Kastély látogatások

Waltner Wendel barátunk vezetésével megtekintettük a kastélyokat. (Fotó: Nagy Zoltán)

Waltner Wendel barátunk vezetésével
megtekintettük a. kastélyokat(Fotó: Nagy Zoltán)

Utunkat a  Bácskából a Bánát felé véve két  szép kastélynál is megálltunk, ahol is  a már régi ismerősnek számító Waltner Wendel volt az idegen vezetőnk.

Ennek során láthattuk a Botka-kastélyt  Kapetánovóban, amely egy a mai vadász-turizmus céljaira szinte luxus kényelemet biztosító berendezésekkel és drága bútorokkal felújított szállodaként működik.

 

A Dungyerszki  kastély parkja  ma is nyugalmat áraszt (Foto:  Tolnai)

A Dungyerszki kastély parkja
ma is nyugalmat áraszt (Foto: Tolnai)

A másodikat amely valaha a Dungyerszki Olga  kastélya volt     egykoron a XIX. században  részben klasszicista stílusban  Istvánföldje nevű helységben  építették fel. Egészen a 1930-as évek végéig használták a páratlan szépségű és több százéves arborétumnak is nevezhető fás–ligetes parkjával együtt.

 

 Képek a kastélyokról


Versecre

Vitt Sándor fogadja a csoportunkat az Egyesületben (Foto: Tolnai)

Vitt Sándor fogadja a csoportunkat az Egyesületben
(Foto: Tolnai)

Késő délután érkeztünk meg  Versecre ahol már a város határában várt minket Witt Sándor a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke, aki  és társai Virág Klári és Kiss Nenád. Meleg szeretettel fogadtak minket a város központjában lévő székházukban  több társukkal együtt.

 

Második nap

Második nap pénteken  a mi delegáción és az utazó csoportunk tagjai megismerkedhettek a Város legnevezetesebb történelmi épületeivel és intézményeivel.

Püspöki palota

A verseci püspöki palota kápolnája (másolat a kiadott albumból)

A verseci püspöki palota kápolnája
(másolat a kiadott albumból)

Délelőtt 10 órára vártak minket a Bánáti Szerb ortodox  Egyház püspöki palatájában, amely egyáltalán nem látogatható, de velünk mint könyvtárosokkal kivételt tettek.

Az 1700 évek óta és barokk stílusban épített püspöki palotát és az abban lévő könyvtárat valamint az egyházi kincstárat egy alapos és érdekes vezetés keretében tekinthettünk meg.

Ennek utána  megnéztük a szemben lévő  szerb templomot is.

 Képek a püspöki palotából

Városi Múzeum

Virág Klára alelnökkel a Városi Múzeumot látogatjuk (Fotó: Tolnai)

Virág Klára alelnökkel a Városi Múzeumot látogatjuk
(Fotó: Tolnai)

Majd a Városi Múzeum  látogatás következett, ahol szintén egy érdekes és alapos vezetésben volt részünk.
Itt beletekinthettünk Versec város múltjába s ha Herczeg Ferencről sem a városépítő családjáról  nem is láthattunk   emlékeket, a múzeumot alapító Milleker Felixről alapos bemutatót készítettek a múzeumban.

A sok kulturális élmény után vendéglátó barátaink megint a kultúregyesület székházába vártak minket egy csirkepaprikás ebédre.

Képek a Városi Múzeumból

 Kutas

A versec-környéki borok mindig is híresek voltak.(Foto:  Tolnai)

A versec-környéki borok mindig is
híresek voltak.(Foto: Tolnai)

Délután a verseci igen nevezetes bortermelő tájegység  tálán legismertebb helységébe Kutasra (Guduritca) mentünk ahol elsőként az un állami nagypincészetet néztük meg (hasonló rendszerű mint az egri vagy a sárospataki), majd egy magántermelő kitűnő boraival ismerkedhettünk meg, azon túl, hogy a falu templomát és annak muzeális gyűjteményét is megláthattuk.

 

 Harmadik nap

Konferencia
Nagy Zoltán megnyitja a konferenciát   (Foto: Pál Károly)

Nagy Zoltán megnyitja a konferenciát
(Foto: Pál Károly)

A harmadik azaz a  szeptember 28. a szombat a Herczeg Ferenc Konferencia napja volt.  A konferenciát Nagy Zoltán, az  Műszaki Könyvtáros Szervezet elnöke nyitotta meg.

Erről azonban már itt nem a mi saját szakainkkal kívánunk beszámolni, hanem a Vajdaságban megjelent magyar sajtó egyikének szöveg idézetével.
(P.K írása a Vajdaság MA, 2013. szeptember 29.-i számában)

“Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából, Egy patrícius a titkok kapujában címmel tegnap tudományos konferenciát szerveztek Versecen a Városháza dísztermében.

Az MNT részéről Lovas Ildikó kulturális tanácsos szólt (Fotó: Ótos András)

Az MNT részéről Lovas Ildikó kulturális tanácsos szólt (Fotó: Ótos András)

Az esemény szervezői Versec városa, a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület, a Zentán székelő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI), és a Budapesti Magyar Könyvtárosok Egyesület Műszaki Könyvtáros Szervezete (MKE-MKSZ) voltak.

Hajnal Jenő a VMMI igazgatója beszédet mond (Fotó: Tolnai)

Hajnal Jenő a VMMI igazgatója
beszédet mond (Fotó: Tolnai)

Vitt Sándor, a verseci Petőfi Sándor, a Kultúregyesület elnökének üdvözlete után a szép számú megjelentet köszöntötte Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Zoran Tomić Versec város alpolgármestere, Milorad Đurić, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkár helyettese, Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa
és Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) igazgatója.
A tanácskozás első délelőtti előadója Mák Ferenc művelődéstörténész, bibliográfus (VMMI). előadásának a címe: A régi ország gondjai – Herczeg Ferenc nemzeti konzervativizmusa.
    Bence Erika egyetemi tanár, szerkesztő (Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Kar Magyar Tanszéke) értekezésének a címe: Herczeg Ferenc és a történelmi regényhagyomány – A „jókaizás“ jelensége az életműben.
A harmadik előadó Apró István, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Budapesti Médiatudományi Intézete képviseletében szólt az egybegyűltekhez, A két Herc(z)eg – Irodalom és regionalizmus címmel.
Ispánovics Csapó Julianna egyetemi tanár, könyvtáros, bibliográfus (Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Kar Magyar Tanszéke) értekezése zárta a tanácskozás első részét: Nőalakok Herczeg Ferenc regényeiben címmel.

Pastyik László összefoglalja a konferenciát. Fotó:Tolnai

Pastyik László összefoglalja a konferenciát. Fotó:Tolnai

A tanácskozás második részében Pastyik László mgr. irodalomtörténész, bibliográfus (Topolya) – A szülőföld mint irodalmi otthon,
    Nagy Zoltán könyvtáros, fotótörténész (Budapest) – Herczeg Ferenc, az irodalomszervező,
    Filep Tamás Gusztáv kisebbségkutató művelődéstörténész (Budapest) – A bolond barátja – Adalékok Herczeg Ferenc történelemképéhez, és
Pastyik László tartottak előadást (Következtetések és tanulságok – A tanácskozás eredményeinek összefoglalása), Ispánovics Csapó Julianna levezető elnök közreműködésével.”

Képek a konferenciáról

Műsor a Petőfi Sándor Kultúregyesületben

Kiállítás Herczeg Ferencről a Petőfi Sándor Kultúregyesületben (Fotó: Nagy Zoltán)

Kiállítás Herczeg Ferencről a Petőfi Sándor Kultúregyesületben
(Fotó: Nagy Zoltán)

Kora délután a több mint 100 fős résztvevők egy jelentős része átvonult a Petőfi Sándor Kultúregyesületbe, ahol a szervezet tagjaiból alakult kórus és a műkedvelő színjátszó csoport tagjai egy fergeteges és magas színvonalú műsort adtak.

 

 

Vendéglátóink Kiss Nenád vezetésével a vidám műsorra készülnek (Fotó: Tolnai)

Vendéglátóink Kiss Nenád vezetésével a vidám műsorra készülnek
(Fotó: Tolnai)

Kiss Nenád alelnök úr szerkesztése, betanítása és vezénylése mellett. Ennek óriási sikere  lett.
Majd sor került a Herczeg Ferenc beltéri szobra leleplezésére a város, a tartomány, a testvérvárosok s a magyar delegációk és szervezetek vezetői által.

 Képek a Petőfi Egyesületben töltött találkozókról

Koszorúzás Herczeg Ferenc szülőházánál

Herczeg Ferenc szülőházát koszorúzzuk vendéglátóinkkal együtt. (Fotó: Nagy Zoltán)

Herczeg Ferenc szülőházát koszorúzzuk vendéglátóinkkal együtt.
(Fotó: Nagy Zoltán)

 Magyar bál

Este az egyesület termében  egy finom malacsültes estebéden vettünk részt. Ezt követte a szervezet “Ünnepi Magyar Bálja”.  A kitünő hangulatú táncesten mi is szívesen kapcsolódtunk be a táncba, majd a közös körtáncba.

A Magyar Bálon mindnyájan együtt voltunk   Fotó: Nagy Zoltán)

A Magyar Bálon mindnyájan együtt voltunk
Fotó: Nagy Zoltán)

 Negyedik nap

Szentmise a Szent Gellért templomban

Ünnepi szentmise Herczeg Ferencért a Szent Gellért templomban (Fotó: Nagy Zoltán)

Ünnepi szentmise Herczeg Ferencért a Szent Gellért templomban
(Fotó: Nagy Zoltán)

Vasárnap szeptember 29-én délelőtt a csodálatos Szent Gellért temploma amely  Schulek Frigyes tervei alapján épült fel éppen most 150 éve – 10 órától a Herczeg Ferencre emlékező nagymisét hallgathattuk meg a helyi lakosokkal együtt.

Felemelő érzés volt együtt énekelni a lelkes kórus tagjaival akiknek zöme szintén a magyar kultúregyesület tagjaiból tevődik ki.

 

 

 

 Köszöntések, emléklapok

Dr Boka László az OSZK tudományos igazgatója is oklevelet kapott

Dr Boka László az OSZK tudományos igazgatója is oklevelet kapott

Ezek után  visszatértünk a Petőfi Kultúregyesület székházába, ahol megtartottuk  ahol a tudományos konferencia és a jubileumi ünnepségek értékelését és annak záró rendezvényét.

Ennek keretében a Herczeg Ferenc jubileumi ünnepség  rendezvényeinek előkészítésében, megszervezésében, az előadások és műsorok megtartásában aktívan részvevőknek Witt Sándor elnök úr  míves kivitelezésű köszönő Emléklapokat adott át, ezzel is kifejezve egyesületük háláját a sok  és jól elvégzett munkáért.

 

 

Fehértemplomi látogatás

A délelőtt folyamán még a végső hazaindulás előtt Witt Sándorral együtt átmentünk és meglátogattuk Fehértemplom városát, ahol megkerestük azt a történelmi városmagot, ahol a helyi gimnáziumban Herczeg Ferenc a latin és magyar nyelv tanulásával töltött el éveket.

Fehértemplomban csoportunk Herczeg Ferenc néhai gimnáziuma előtt  (Fotó:  Tolnai)

Fehértemplomban csoportunk Herczeg Ferenc néhai gimnáziuma előtt
(Fotó: Tolnai)

Képek Fehértemplomról

Búcsúzkodás

Vitt Sándor és Nagy Zoltán a további együttműködésről beszélve búcsúzott (Foto: Tolnai)

Vitt Sándor és Nagy Zoltán a további együttműködésről beszélve búcsúzott
(Foto: Tolnai)

Visszatérve Versecre valóban érzékeny búcsút vettünk a mindenben minket önzetlenül segítő Petőfi Kultúregyesület tagjaitól és tele élményekkel feltöltődve elindultunk haza Budapest felé, hogy este 22 óra körül meg is érkezzünk nagy szerencsével.

 

A konfe

 

Képgaléria 
 (Képalbumok Topolyáról, Versecről, a Herczeg Ferenc konferenciáról, stb.)

Kapcsolódó cikkek:
A kegyvesztett írófejedelmet újra meg kell ismernünk    cikk a Magyar Szó online-on
Herczeg Ferencre emlékeztek Versecen   Cikk a DélvidékMa hírportálon
Herczeg Ferencre emlékeztünk  Pál Károly írása és képei Facebookján

ÚJ
Megjelent a 3K 2014. augusztusi számában a Herczeg Ferenc konferenciához is kapcsolódó, annál bővebb kört  felölelő cikk:
Nagy Zoltán: AZ MKE-MKSZ délvidéki útjai és Herczeg Ferenc

A cikk hamarosan elérhető lesz digitálisan is a 3K  honlapján:
http://ki.oszk.hu/3k/category/23-evfolyam/2014-8/

 

Meghívó és a program 
Letölthető meghívó (doc)     Meghívó leporello formában (pdf)
Verseci utazási programunk  (2013)

Korábbi utazásunkról:
Beszámoló a Délvidék- Al-Duna útunkról (2012)
(Benne Látogatásunk Versecen)

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Konferenciák, Könyvtár látogatások, Szakmai utak, Versec
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Beszámoló a Herczeg Ferenc konferenciáról Versecen bejegyzéshez

  1. Földesdy Gabriella szerint:

    Tisztelt Verseci Egyesület!
    Színháztörténészként és esszéíróként foglalkozom Herczeg Ferenc műveivel. Minden művét olvastam, és egy monográfiát szeretnék írni műveiről, irodalomtörténeti értékelés – kalauz féle – lenne a műfaja. Már elkezdtem, ehhez szükségem lenne az Önök 2013-as konferenciájának anyagára és Mák Ferenc nemrég megjelent könyvére is. Ebben kérem a segítséget. Mindkettőt megköszönném küldemény, utánvétel, személyes találkozás, vagy más egyéb formában. A költségeket megtérítem. A konferencia előadásanyaga esetleg internetes – e-mail melléklet – formájában is megfelelne. Motivációim között szerepel Herczeg újraértékelése, népszerűsítése, a kánonba visszakerülésének segítése. Személyes kötődésem között szerepel nagyszüleim és szüleim délvidéki származása (Csúrog, Bácsgyulafalva). Mihamarabbi választ várva: Földesdy Gabriella, 1142 Bp. Edison köz 10. Tel: 36/1/ 251-1930, e.mail cím mint fent: foldesdy@gmail.com

    • Nagy Zoltán szerint:

      Tisztelt Földesdy Gabriella!

      Örömmel vett érdeklődésére már korábban levélben részletesen válaszoltunk, hogy az ön által keresett konferencia anyaga az “Egy patricius a titkok kapujában” címmel megjelent.(Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta, 2014) A kötet az OSZK könyvesboltjában megvásárolható.

      Reméljük, hogy a kötetet sikerrel használhatja munkájához, amelyhez sok sikert kívánunk.

      Nagy Zoltán
      MKSZ elnök

      A könyv bemutatása a 2014-es Könyvfesztiválon megtalálható honlapunkon a
      Rendezvények/Események/Könyvfesztiválok menüben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*