Beszámoló a   Szénássy Árpád Emlékülésről

Szénássy Árpád születésének 65. évfordulója alkalmából  a Jókai Közművelődési és Múzeumi Egyesület, a Komárom Nyitra Kerületi Önkormányzat Duna Menti Múzeum, szervezésében Révkomáromban (Szlovákia) emlékülés megszervezésére került sor 2018. március 10-én.

A konferencia megnyitóján a Komáromi Művészeti Alapiskola kórusa énekel

A konferencia megnyitóján a Komáromi Művészeti Alapiskola kórusa énekel

Dr.Gazda István a MATI igazgatója

Dr.Gazda István a MATI igazgatója

Arra a Dr. Szénássy Árpádra emlékezetünk,akiről Dr. Gazda István  tudománytörténész professzor úr  a MATI igazgatója így ír a visszaemlékezésében: ..életét a magyarság ügye iránti elkötelezettség, az anyanyelv és a nemzeti kultúra iránti hűség, kiváló intellektus, páratlan szervezőtehetség, a szülőföld tisztelete és múltja feltárásának igénye, valamint  töretlen munkakedv jellemezte….”( a teljes cikk itt olvasható)

Előtte pedig tárgyalt a már fent is hivatkozott Dr. Gazda Istvánnal, egyetemi tanárral, aki a Budapesti Műszaki Egyetem  mellett a Sellye János nevét viselő Komáromban működő  Tudományegyetemnek is óraadó tanára volt s aki végig mentorálta  Szénássy Árpád egyre bővülő  és a szakágait tekintve is egyre szélesebb körű tevékenységét,, hogy mind a ketten tartsanak előadást a  jubileumi  emlékező konferencián. Az előadások nagy érdeklődést kiváltva zajlottak le, ahogy erről  a szlovák hírportál    2019.márc. 11-én mint vezércikkben is beszámolt.

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke

Magát a megemlékezést kedves felesége Szénássy Árpádné Marika kezdeményezte megkeresve az OSZK -t s ott Nagy Zoltán ny. főosztályvezetőt, a  Fénykép és Fotóművészeti Tár korábbi vezetőjét, a Műszaki Könyvtáros Szervezetünk elnökét akivel kedves férje az igen korai 52 évesen 2005-ben bekövetkezett haláláig több mint két évtizeden át tartós napi munka kapcsolatban volt.

Maga az emlékülés Révkomárom legpatinásabb épületében a Duna Menti Múzeum  nagy előadó szalonjában  zajlott le, ahol a rokonok,a tisztelők, a város és a megye képviselői  zsúfolásig megtelítették a nagy teremet.

Szénássy_konf_közönség

Keszeg Margit elnök és a konferencia résztvevői (Fotó hirek.sk)

Elsőként Keszegh Margit a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki végig is vezette az emlékülést.

Stubendek László polgármester

Stubendek László polgármester

Felkérte Stubendek Lászlót Komárom város polgármesterét, hogy mondja el emlék beszédét, amelyben  a megtisztelő ismertetés mellett,  kitért arra is, hogy Szénássy Árpád  egy cikluson át a város alpolgármestere is volt s igen eredményes  műemlékmentő és fejlesztő munkát fejtett ki,

Csütörtöky József megnyitja az emlékkiállítást

Csütörtöky József megnyitja az emlékkiállítást

Ezekután  Csütörtöky József  a múzeum igazgatója beszélt Szénássy Árpádról akivel hosszú éveken át  baráti és kollegiális kapcsolatot tartott fenn s meghatottan szólt arról, hogy mennyi szép közös munkájuk is volt.
Ennek nyomán tudta  összeállítani és megrendezni Szénássy Árpádné és  leányuk Timike segítségével a konferencia után a Zichy palotában megnyíló  emlék kiállítást.

Dr.SZénássy Árpádné, Marika és leánya Timi

Dr.Szénássy Árpádné, Marika és leánya Timi

 

Majd bemutatásra került Szénássy Árpád posztumusz munkájaként erre az alkalomra megjelentetett Az elfelejtett szobrászművész BERECZ Gyula cimű munkája is, amelyet a résztvevők igen nagy számú közönsége nagy lelkesedéssel fogadott és vette kezébe az ott fellelhető összes példányt elkapkodva.

Mint ahogy a Műszaki Könyvtáros Szekció  által szervezett közel 50 fős csoportunkat annak idején Szénássy Árpád barátunk vezette végig a komáromi várban, úgy eljött annak is az ideje, hogy egy újabb utat tegyünk és meglátogassuk Csúzon az általa ott létrehozott Kastélymúzeumot és a Magyar Művelődési Intézetet,  amely méltó emlékhelye maradhatna életművének évszázadokon át.

Nagy Zoltán
az MKSZ elnöke

A csúzi kastély a konferencia meghívóján

A csúzi kastély a konferencia meghívóján

Dr. Gazda István: Dr.Szénássy Árpád pályaképe
A Konferencia meghívója
Híradás a szlovák Hírportálon

 

A bejegyzés kategóriája: Dr.Gazda István, Hírek, Kiállítások, Konferenciák, Könyvtár látogatások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*