Beszámoló a BME Nukleáris Technikai Intézetében tett látogatásáról

Szekciónk 2021. december 2-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetébe látogatott, hogy megismerkedjen az Oktatóreaktorral.

A Nukleáris Technikai Intézet a BME területén

Az épületben az intézet munkatársai Horváth András és Milecz-Mitykó Richárd kalauzoltak bennünket.

Az oktató-reaktor rövid bemutatása

Az NTI legfontosabb berendezése a 100 kw névleges termikus teljesítményű, medence típusú oktató- és kutatóreaktor. A reaktor hűtőközege és moderátora könnyűvíz, reflektora víz és grafit. A létesítmény 1971 óta üzemel.

Az NTI oktató- és kutatóreaktora

Az Oktatóreaktort reaktorüzemeltetési gyakorlatok oktatására alkalmazzák egyetemi és posztgraduális hallgatók számára, de neutron- és gamma-forrásként is használják.
A különböző minták besugárzása a pneumatikus csőposta, valamint a függőleges és vízszintes besugárzó csatornák segítségével történik.

Az Oktatóreaktor Nagylaboratóriumhoz radiokémiai, neutron- és reaktorfizikai, valamint sugárvédelmi laboratóriumok sora tartozik. Az oktatóreaktor üzemeltetését a következő 20 évben is folytatni szeretnék, ennek nincs műszaki akadálya.

A Nukleáris Technikai Intézetben egyetemi alapképzés és posztgraduális oktatás is történik...

Mérőhely az oktató-laborban

.A képzés fő területei a reaktorfizika, atomerőművi termohidraulika, nukleáris biztonság, sugárvédelem, radiokémia stb.
A posztgraduális képzés fő vonalába a PhD iskola és a reaktortechnikai szakmérnöki képzés tartozik.

Az Intézet nemzetközi oktatási kötelezettségei kétoldalú együttműködéseken és nemzetközi egyezményeken alapulnak. A kísérleti reaktorfizikával foglalkozó Wigner kurzus az ENEN (European Nuclear Education Network) keretein belül évente kerül megrendezésre.

Az Intézet fő kutatási területei a következők: reaktor- és neutronfizika, termohidraulika, radiokémia, sugárvédelem, atomenergia-rendszerek, nukleáris méréstechnika, IV. generációs reaktorok, transzmutációs és fúziós kutatások.

A beszámolót Prokné Palik Mária készítette a Nukleáris Technikai Intézet szórólapjának felhasználásával.

Néhány vélemény a reaktor látogatásról:

„Több mint 20 éve dolgozom a BME-én és eddig mindig messziről és áhítattal figyeltem a Tanreaktor kupola alakú épületét. Híve vagyok az atomenergia békés célú felhasználásának, így örömmel jelentkeztem a Műszaki Szekció által szervezett látogatásra.
Többször hangsúlyozták, hogy ez nem egy termelési célú reaktor, a működés alapjai mégis hasonlóak. Megnyugtató volt hallani, hogy megvannak a biztonságos működés alapfeltételei, akár még 20 évig.
A két szakember, akik körbe vittek alapos tudással, nagy szakértelemmel rendelkeztek, lelkesedésük ránk is átragadt. Tudásunkat gyarapító, érdekes másfél óra volt.”

Bócz Judit

„Már régóta szerettünk volna ellátogatni a BME atomreaktorába, azonban eddig nem volt rá lehetőségünk, így nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy december 2-re szerveznek hosszú idő után ismét egy rövid körbevezetést.
A bejáratnál mindannyian védőfelszerelést, köpenyt és cipővédő fóliát kaptunk. A látogatást két szakember bonyolította le, igen felkészültek voltak, részletesen bemutatták az egyes helyszíneket, minden felmerülő kérdésre pontos precíz választ kaptunk. A látogatást egy oktató teremben kezdtük itt különböző alkatrészeket tarthattunk a kezünkben, megismerkedhettünk a reaktor elméleti működésével, a legfontosabb tudnivalókkal.

A reaktor felülről – ahonnét az üzemeltetők látják

Ezután megnéztük a vezérlőpultot, ahol a különböző gombok kijelzők funkcióival ismerkedhettünk meg.  Csoportunk a reaktor tetejére is eljutott, ahol felülről láthattuk, hogy hol zajlanak a folyamatok, ráláthattunk milyen veszélyes és komoly folyamatok zajlanak a helyszínen.

Számomra nagyon érdekes volt a látogatás, sok új dolgot hallhattunk és tanulhattunk, valamint érdekes volt egy kicsit belelátni, hogy hogyan is zajlanak ezek a folyamatok. Az épület és a felszereltsége is látványos volt, különösen tetszett maga a félgömb formájú épület, a csőposta gondolata, a hatalmas daru, amivel mozgatják a védő falakat, nagyobb eszközöket, valamit az is, hogy az ilyen precíz folyamatok végzéséhez mennyi mindenre kell odafigyelni. Köszönjük még egyszer a szervezést és a lehetőséget, hogy részt vehettünk a látogatáson.”

Balla Enikő

“Nagyon tetszett a vezetés, sok érdekes dolgot tudtam meg a tanreaktorról. Legjobban az épület formája fogott meg és az, hogy nemcsak a teteje különleges alakú, hanem a föld alatt található részen is tükröződik az érdekes elrendezés. A tervezők a legnagyobb biztonságra törekedtek hiszen Budapest közepén található az építmény.”

Magyar-Hutai Katalin

Meghívó

 

A bejegyzés kategóriája: BME-OMIKK, Hírek, Nincs kategorizálva, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*