Beszámoló a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Szekciójának az Álmok álmodói 20 kiállításon tett látogatásáról

Szekciónk 2022 június 23-án látogatást tett a Millenárison, ahol Gazda István professzor úr szakértő kalauzolásával tekinthettük meg az Álmok álmodói 20 kiállítást.
Tagjaink közül több, mint harmincan látogattak el a kiállításra.

Jedlik mottója

Ezzel a Műszaki Könyvtáros Szekció  az 53. Vándorgyűlésen “Szemléletformálás a magyar műszaki fejlődés történetének az Álmok Álmodói 20. a millenárison megnyílt kiállítás bemutatá-sával” címmel Kaposváron megrendezésre kerülő programját készítettük elő.

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás a Millenárison.
Ez a kiállítás a megoldott problémák és a problémák megoldói, “az álmok álmodói” előtt tiszteleg.

Dr.Gazda István élményszerű előadása a kiállításon      Fotó Karasz

A magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolunk, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.

A gazdag választék az érdeklődők kincsestára

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült. Két évtizeddel előtt a Ganz gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született.
A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.

A vitorlázó repülő

A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is. Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig.

 

A hologram ma is különleges élményt ad

A látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg. A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától a hologramon át az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.
Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg.
A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehettünk egy sétát.

Dr.Gazda István a tudósainkat értékeli      Fotó Karasz

Műszaki Szekciónk szép számmal megjelent tagjai olyan nagy lelkesedéssel hallgatták végig Dr. Gazda István mindig sok érdekes újdonságot ismertető kurátori tájékoztatóját.

Csoportunk  a tervezett időn túl is még további órákat töltöttek el a nagyszabású kiállításon.

Magyar közreműködés az Apolló program űrjárművében      Fotó Karasz

Az meg, hogy Karasz Lajos szekciónk” tiszteletbeli fotós tagja” régi munkatársunk, aki a kiállítás fényképészeti szerkesztőjeként tevékenykedett, ott tudott lenni s sikerült elkészítenie a Kaposváron elhangzó előadás demonstrációs anyagát, az valóban a régi mondás szerint már tényleg csak „hab volt a tortánkon „!

Csókay András szavait videoról hallgattuk – fotó Karasz

Így további nagy érdeklődéssel tekinthetünk az MKSZ rendezvényére, Kaposváron
2022. július 15 én délelőtt 10 órától kezdődően, a MATE Kaposvári Campusán
ahova minden kedves érdeklődő kollegánkat szeretettel elvárunk, hogy újból találkozhassunk!

A beszámolót sajtóforrások felhasználásával Prokné Palik Mária írta.
A képeket Bodó Melinda Karasz Lajos és Mészáros Erika készítette.

Meghívó

A bejegyzés kategóriája: Álmok Álmodói, Dr.Gazda István, Hírek, Kiállítások, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*