Beszámoló az MKSZ 2019.12.03 án Kecskeméten tett tanulmányútjáról

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója már  2018  ban elhatározta, hogy a következő műszaki gyárlátogatását a Kecskeméten beindított  Mercedes Autógyár megismerése céljából szervezi meg. A szép terv  megvalósítása mintegy közel két évet váratott magára, amelyet nem a tétlenségünk okozott, hanem az, hogy együtt cca 40 főt a Mecedes gyár  sehogyan sem akart fogadni. Nem tudott segíteni sem a jó Megyei Könyvtár kapcsolata Ramháb Mária igazgatónő, az IKSZ elnöke jóindulatú támogatása sem.

Végül is a hajdani debreceni egyetemi években  diáktársam volt s Kecskeméten élő  id. Gyergyádesz László barátom a Kecskeméti Tűzzománc Központ korábbi igazgatója sietett a segítségünkre, beajánlva minket Dr. Szeberényi Gyula alpolgármester úrhoz,aki végre határozottan lépet az ügyünkben s megbízta Ladics Monikát a Közönségkapcsolatok Hivatalának  osztályvezető munkatársát, hogy  érje el a gyárnál a mi mintegy negyven fős könyvtáros csoportunknak a fogadását. Nagy örömünkre szolgált, amikor jelezte részünkre, hogy a Mercedes gyár 2019. dec. 03án du 17 órától várja az MKSZ  40 fös társulatát és két üzemét is be fogja mutatni nekünk mintegy 2 órás szakvezetésük keretében. Most ez úton is hálásan köszönjük minden közreműködőnek a támogatását s s szakmai látogatásunk lehetővé tételét.

Megérkeztünk a Cifrapalotához

Mindezek nyomán a december 3.- ai kivételesen szép hideg de napsütéses időben fel 10 órára értünk le a Romcar Kft által biztosított kényelemes autóbuszunkkal Kecskemét központjába, ahol már 10 órára be voltunk jelentve a nevezetes Cifrapalotába, amely ma már múzeumként, s azon belül teljes Modern Képtárként képzőművészeti  gyűjteményként működik.

A város 1956-os eseményit bemutató terem

Gyergyádesz László művészettürténész bemutatja a képtárat

Ennek az intézménynek a vezetője ifj. Gyergyádesz László művészettörténész  fogadott minket. és lelkes alapossággal mutatta be az épület nevezetes építészeti kincseit  és várostörténeti külön gyűjteményeit.
Majd az ún. modern festészeti gyűjtemény a Kecskeméti Képtár legnevesebb alkotóinak műveit látogathattuk meg az Ő szakavatott vezetésével .
Külön egyedülálló a környéken született Tóth Menyhért neves magyar festőművész gazdag életútját reprezentáló nagyméretű festményeinek bemutatása is, amely pártatlan a maga nevében az egész országunkban.

Megköszönve a tartalmas és érdekes tárlatvezetést Gyergyádesz Lászlónak aki éppen csak  hogy visszaért Budapestről a “Kecskemét szecessziós építészete” című  nem-régiben megjelent könyvének   bemutatójáról.

Katona József Megyei Könyvtár Kecskeméten

Sietnünk kellett a Katona József városi és Megyei Könyvtárba, ahol Ramháb Mária  igazgató asszony távollétében Koleszár Márta a Gyermek és Tinivilág vezetője fogadott minket és alapos ismertetést közepette végig vezetett  az ország egyik, ha nem a legmodernebbnek számító könyvtárában.

Csoportunk érdeklődéssel követik Koleszár Márta előadását

Koleszár Márta mesél a gyermekkönyvtárról

Bámulatra méltó,ahogy a szinte még pelenkázott gyerekektől a tizenéves kamaszokig minden lurkó és leányka a magáénak tudhatja a könyvtár nekik szánt tereit és berendezéseit. ezért aztán lelkes használóvá válnak ennek a valóban organikus építészeti egységnek, amelyet a teljes, természetes zsibogó működés közepette ismerhettünk meg,

A könyvtár látogatás után a vele szemben lévő Református Iskolák kollégiumának éttermében ebédelhettünk meg. Erről el lehet mondanunk, hogy 3 félé főételből választva ki  a legjobban ízlő változatot, hogy egy jó és finom ebédet kaptunk éa végén ajándékba kapott kis csoki mikulással együtt, Köszönet érte Mészáros István étterem-vezető úrnak, mert finom és elegendő is volt a jó ebédünk.

Enyediné Gál Erika bemutatja Kecskemét Óvárosát

Már felvértezve a városban látottakkal és a finom ebéd elfogyasztásával  együtt indulhattunk neki a gyalogos városnéző sétánknak, amelyen szintén a KJMK  munkatársa a Helyismereti Gyűjtemény főmunkatársa Egyediné Gál Erika vezetett végig minket,akivel szintén nagy szerencsénk volt, mert nem csak alapos és a város alapításának kezdete óta ismerte annak története minden apró részletét, hanem a legérdekesebb épületeket színhelyeket is bemutatta nekünk.

Való igaz amit tudtunk is, hogy már a 20 század 70 es 80 évek éveitől egy csodás a régi épületegyütteseket megmentő építészet tudott kibontakozni Kecskeméten, hanem annak harmóníkus összekapcsolás is megtörtént az un modernizmus betonépületeivel, amelyek egyáltalán nem kerültek túlsúlyba így egy egységes képét láthattuk a „Hirös városnak” érdemes lesz az e séta alatt készített fényképekből egy külön galériát is létrehoznunk, hogy mondottakat képekkel tudjuk megeleveníteni. Mindennek az együtt való megismeréséért külön köszönetet kívánunk mondani Ramháb Mária igazgató asszonynak, hogy ezt szíves  intézkedésével lehetővé tette az MKSZ tagjainak.

Csoportunk búcsúzik Kecskemét városának szép emlékeitől

A téi korai sötétedésben indultunk el és találtuk meg mintegy félórás autóbuszozással a fő programpontunkat a Mercedes Autógyárat, ahol a híresztelésekkel ellentétben, nagyon kedvesen és nem sok „macerával” de azért mindenkit átvilágítva léphettünk be gyárb s ültünk le a látogató központ előadótermébe. itt fogadott munket a mintegy két órán át tartó kiváló és alapos műszaki ismeretekkel rendelkező  vezetőnk, aki egyben egy nagyon csinos és kellemesen beszélő mesélő hölgy volt.

A Mercedes autógyár Kecskeméten
(Foto Mercedes)

A biztonsági feltételek ismertetése után mindenki külön gyári védő mellényekkel és védő szemüvegekkel felszerelve szálhatott fel az autóbuszr ,amellyel a mintegy 270 ha már beépített gyárcsarnokok közül  el vittek minket a Karosszéria üzem épületébe.

Itt kiszállva bementünk és látogatóknak kijelölt kékszínű útvonalon egymás után haladva kerültünk közel a modern technika csodáihoz, amelynek során megláthattuk, hogy hogyan haladnak emberi kéz érintése nélkül a világhírű mercedes autók karosszériáinak alap elemei előre s találkoznak ez egyes vázrészek egymással a s az automaták hogyan hegesztik össze két háromszáz ponton is az egyik fémelemet a másikhoz.

El lehet nevezni ezt  hasonlóan a csodák palotáihoz, mert mire végig bandukoltuk a több tízezer négyzetméteres csarnokot a kimenő kapunál már összeszerelt  megrendelők által igényelt színű és kényelmi berendezésekkel ellátott autót láthattunk.

A Mercedes autók összeszerelése
(fotó Mercedes)

Majd újabb hosszú gyári autóbuszozás után jutottunk el az un Összeszerelő csarnokba, ahol szintén az elektromágneses érintkezésű mozgó- szállító kocsik vitték előre a már bekábelezett mercedes autócsodákat, amelyekbe itt már beszeret a motor egységeit és átkerültek a futómű szalagokra. Minta autókat láthattunk a legmodernebb un. A osztály „versenylovaiból”, amaleyk a világszinvonalat reprezentálják.

A mintegy két órás utunk végén már a többszörös műszaki ellenőrzésen átesett autók egyikének kigurulását is megszemlélhettük a csarnokból, ahogy mi is kiléptünk onnan. megtudtuk, hogy itt Kecskeméten átlagban napi 700 mercedes autót állítanak elő s juttatnak el a világ minden pontjára.

Ez mint az  egész napunk komoly és nagy büszkeséggel is eltöltött minket, hogy ennek megszemlélői lehettünk az MKSz tagjból álló csoportunk mintegy 40 tagjával.

Hálásan köszönjük minden helyi és az MKSZ részéről is részvevő szervezőknek, így Farkas Istvánnak, Fazekas Jutnának és Antall Ellinek is

Szép, tanulságos és sok új ismeretet nyújtó tanulmányútban lehetett részünk.

Nagy Zoltán MKSZ elnök

 

A bejegyzés kategóriája: 2019, Hírek, Kecskemét 2019, Könyvtár látogatások, Szakmai utak
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*