badacsonytördemici Herczeg Ferenc könyvbemutató

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

 

Badacsonytördemic -_Lábdihegyen is sikeresen bemutattuk az „Egy patricius a titkok kapujában” című tanulmány kötetet az itteni szőlőskertjében sok szép éveket   megélt író Herczeg Ferenc születésnapjára emlékezve.

Volmuth Péter

Volmuth Péter

A Versecen 2013 évben  Herczeg Ferenc  születése 150 évfordulójára rendezett tudományos konferencia előadásait és dokumentumait közreadó kötet bemutatóját Badacsonytördemic  község polgármestere Volmuth Péter  a Műszaki Könyvtáros Szervezetünk közreműködésével a Szántainé Tünde által vezetett Faluház   szép eredménnyel szervezte meg, 2015. szeptember 26-án délután 18 órára.

A könyv bemutatóra érkezett szerzőket Volmuth Péter polgármester úr fogadta már  a Lábdihegy Ökoturisztikai  Parknál, amelynek részét képezi  az a „ Lábdihegyi Strandfürdő  Egyesület”  is, amelynek egyik alapító tagja s fő támogatója maga Hereczeg Ferenc volt.

2.Tördemic_Múzeum_csop1

Volmuth Péter polgármester bemutatja a Herczeg Ferenc Múzeumot a vendégeknek

A ma már oktató központként is működő intézményben közösen megtekinthettük a helységet, a környéknek Badacsonynak jelentős  sikereket hozó szőlő és bortermelés történetét és a bazaltkő fejtés emlékeit is a vendéglátóink szakszerű vezetése közepette.

2.Tördemic_Múzeum50Lábdigeyi_nyaraló

Herczeg Ferenc szőlőskertjében

Herczeg Ferenc szőlőskertjében

Ezt követően lehetőségünk nyílt, hogy elmehettünk és bemehettünk Herczeg Ferenc egykori szőlőskertjében  ma is álló nyaralójába és présházába is köszönhetően Ságiné Csizmadia Zsuzsának,  mint annak a neves fővárosi szabómesternek  az unoka húgának, aki 1946-ban megvette Herczeg Ferencen segíteni  akarva a teljes szőlőst és  nyaralót.

Zsuzsa asszony bemutatja a Herczeg Ferenc múzeum tárgyait

Zsuzsa asszony bemutatja a Herczeg Ferenc múzeum tárgyait

 

Zsuzsa asszony aki most is benne lakik és itt is él a présház épületben, igen kedvesen sok eredeti tárgyat, képet, fényképet és bútort is megmutatott nekünk a nagy író itteni hagyatékából.

 

Herczeg Ferenc könyvei és az Új Idők kötetek

Herczeg Ferenc könyvei és az Új Idők kötetek

 

 

 

Innen már  a polgármesteri hivatalnak az épületébe vitt el minket Volmuth Péter úr mint házigazdánk s az Ő vezetésével megtekintettük azt a Herczg Ferenc  múzeumot, ami páratlan gyűjtemény a maga nemében.
A róla még ifjabb éveiben készített portré-festményen kívül szinte a teljes Új idők  50 évnyi sorozatát is láthattuk , továbbá kedvenc eszközeit, bútorait, ezek között is a pihenő ágyát, fotókat és mint kiváló szőlősgazdának az emlékeit, a hordóit és a szerszámait is.

Szántainé,Tünde

Eltelve a sok érdekes és nagy részében eddig számunkra is ismeretlen muzeális tárgy látványától mentünk át a szomszéd épületként működő szép Faluház nagytermébe, ahol Szántainé Tünde fogadta és  beszédében be is mutatta a delegációnk tagjait.

 

 

Volmuth Péter Herczeg Ferencről beszél

Volmuth Péter Herczeg Ferencről beszél

A könyvbemutatót Volmuth Péter polgármester úr köszöntője nyitotta meg, aki nem egy szokványos protokoláris beszédet mondott, hanem méltatta a Herczeg Ferenc születésének 150 évfordulján  a Kárpát medencében egyedüliként, Versecen megszervezett konferencia létrejöttének jelentőségét.

 

 

Mák Ferenc emlékezik meg Herczeg Ferencről

Mák Ferenc emlékezik meg Herczeg Ferencről

Mák Ferenc a kötet szerkesztőjeként és egyik szerzőjeként is ismertette, hogy több hazai és a határon túli irodalomtudományi, egyetemi és könyvtári műhely munkájának összefogása révén tudott létrejönni ez az igen régóta várt kötet.
Bizony 70 évnek kellett eltelnie, hogy újból a maga értékén lehessen szólni, gondolkodni és tanulmányokat írni Herczeg  Ferencről.

Pastyik László a vajdasági irodalmi életről beszél

Pastyik László a vajdasági irodalmi életről beszél

A Délvidéken a Vajdaságban az elmúlt években még összegyűjthető dokumentumokat mutatta be  az onnan Bácsaktopolyáról és Újvidékről érkezett Pastyik László. Az írásokból részleteket idézve rajzolta meg azt az irodalmi légkört, amelyben Herczeg Ferencnek nem lehetett szerepe.

Nagy Zoltán a korabeli fényképanyag szerepéről beszél

Nagy Zoltán a korabeli fényképanyag szerepéről beszél

 

 

Nagy Zoltán pedig az OSZK-ban eddig igen csak szintén a feledés homályában meghúzódó Herczeg Ferenc hagyatékában lévő eredeti fényképek nagy jelentőségét ismertette, egyben mint az MKSZ elnöke levezette a szakmai beszélgetést is.
Többek között  ismertette azt is, hogy   ez a fényképanyag   éppen a nagy író Badacsonytördemicen töltött életének kivételesen szép és érdekes pillanatait  elsőként tárta fel,. Bemutatta őt mint szorgos szőlő termelő és bort készítő gazdát, amely igen szeretett tevékenysége volt életének utolsó idejéig is.

 

A hallgatóság

A hallgatóság

Több hozzászóló is jelentkezett ezek között is megemlítjük Dr Sáry Gyula  urat, aki mint helyben  hosszú évtizedek óra itt élő körorvos bizonyította, hogy Herczeg Ferencet a helybeliek mennyire mélyen tisztelték és szerették a kedvességéért és mindenkin egyaránt segíteni kívánó egyéniségéért, amelynek emlékei a mai napokig is ott élnek a  régi családok emlékeiben.

 

Mák Ferenc, a kötet szerkesztője dedikál

Mák Ferenc, a kötet szerkesztője dedikál

Az élénk és kitartó társalgások közepette került sor a köteteknek a jelenlévő szerzők által történt dedikálásra is, amelynek végeztével egy igen jó hangulatú és eredményes könyvbemutatón vehettünk részt  a Műszaki Könyvtáros Szekció tagjaiként is.

Nagy Zoltán

Kapcsolódó témák

Meghívó
Könyvbemutató Budapesten 2015
Herczeg Ferenc Konferencia Versecen 2013

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Könyvbemutató, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*