Az MKSZ őszi szakmai útja Erdélybe

BARANGOLÁS A BORVIZEK, HÉVIZEK ÉS A KULTURÁLIS ÉRTÉKEK MENTÉN
SZÉKELYFÖLDÖN ÉS KÖRNYÉKÉN

Szakmai tanulmányút a Műszaki Könyvtáros Szekció szervezésében
2015. október 6-10. között

Szálláshelyünk Tusnádfürdőn

Szálláshelyünk Tusnádfürdőn

Utunk első állomása és egyben első szálláshelyünk Kalotaszeg lesz, ahonnan élményekkel feltöltődve indulunk Kalotaszentkirályon keresztül a Székelyföld talán legszebb természeti és kulturális értékeinek, tájainak, városainak útvonalán át Tusnádfürdőre. Útközben látogatást teszünk Kolozsváron, majd ha az idő engedi Székelyudvarhelyen a Szejke-forrásnál és/ vagy  Homoród­fürdőn a Lobogó-forrásnál tartunk egy rövid pihenőt és olthatjuk a szomjunkat is.

Tusnádfürdő a Kárpátok talán legmagasabban fekvő hévizeinknek és borvizeinknek gazdag tárházát nyújtó vadregényes szépségű központja, ahol a három további éjszakát egy helyen töltjük el félpanziós ellátással.

Innen a Csomád-hegy lábától teszünk kirándulásokat, a mostani alkalommal Erdély legkeletibb tájegységeit megcélozva, így: Sepsi, Kászon, Kovászna és Brassó vidékeit is.  A csíki-medencei borvizek nyomán ismert és rejtett utakon haladunk ez alkalommal déli irányba, Csíkszeredától egészen Sepsiszentgyörgyön át, érintve több híres borvízforrást, Bálványosfürdőt, Sepsibüxádot (Bixad), Málnásfürdőt és más, ma is működő fürdőhelyet az időjárás és közlekedési lehetőség adta időigény szerint meglátogatva.  Ezeken kívül hajdan volt híres fürdőhelyek emlékeit is útba ejtjük, többek között: Kézdivásárhely mellett lévő Fortyogó vagy Büdösfürdőt vagy éppen Kovásznán a híres Pokolsár-fürdő kútjára is rápillantva. Másik utunk vihet Sepsiszentgyörgy felé  a város környékére,  meelynek során a Sugásfürdőt és hajdan volt világhírű Előpatakot tekintjük meg. Tervezzük, hogyha az időnkből futja,hogy  ellátogatunk a Baróti-medencébe is, érintve Mikóújfalut, és el szeretnénk jutni Kisbaconba, leróva kegyeletünket Benedek Elek szülőházánál és Emlékmúzeumában. Megállhatunk még Bibarcfalván az ásványvízforrásnál és a gyógyvizű fürdőnél.

Kiemelkedő szakmai állomásunk most Brassó városának és a híres Fekete templom és könyvtárának, levéltárának a megtekintése lesz ahol az egykori Evangélikus Könyvtár  igen nevezetes magyar nyomtatványait is őrzik. Itt működött a híres Johannes Honterius  humanista tudós és könyv nyomtató 1498-1549 között.  Utunk talán legérdekesebb része a Keleti-Kárpátok felé vezető úton a legtávolabbi magyar lakosságú szórvány, a hétfalusi csángók és Hétfalu  egy községének meglátogatása lesz.,ahol az ott működő magyar nyelvű gimnáziumnak könyvajándékokat is szeretnénk vinni. Ezek után már egy szép de nagyon hosszú utat megtéve Nagyszeben, Déva érintésével Aradon állunk meg,  hogyha lehet lerójuk kegyeletünket az 1848/49 szabadságharc hőseinek emlékművénél. majd innen indulunk vissza Budapestre.

Az érintett nagyvárosokban igyekszünk a városközpontot  érintő sétautat is tenni. Miután több helyen csak látni fogjuk az egykori nevezetes székelyföldi fürdőket, hogy jó „ víz nélkül ne maradjunk”  Tusnádfürdőn a nemrégiben átadott „ Termálfürdő és Wellnes Központban”  szeretnénk ha lehetőség nyílik rá  egyet csobbanni a  régóta híres meleg „borvizükben” is. Ezért felhívjuk az utastársaink figyelmét, hogy érdemes lesz fürdőruhát, úszónadrágot magukkal hozni.

Ellátásunk mint jeleztük is félpanziós lesz s ennek során Kalotaszentkirályon és Tusnádfürdőn a Csomád Panzióban  megkóstoljuk a székely konyha nevezetes    ételeit is.

Bizonyára sok utastársunkat érdekli, hogy mennyi költőpénzt érdemes magunkkal hozni. Miután az árak ma már szinte ugyanazok mint Magyarországon. A belépőjegyekre, levelezőlapokra stb cca 5- 6000 Ft-ot ha vaki kisebb ajándékokat is szeretne vásárolni,  emléktárgyak, könyv, hegyi méz, áfonya,stb erre célra is  5-7.000 Ft-ot érdemes  szánni. Forintot beváltani lejre  valamivel ott kedvezőbb,de ma már mindenütt vannak a nemzetközi bankkártyákat elfogadó automaták is, amelyek napi áron átszámolva adják ki a román lejt is.

Utunk során, ahogy az a korábbiakban, a Felvidéken, Muravidéken, Délvidéken is már szokásos volt, vezetőink lesznek a helybeli kiváló magyar szakember barátaink, akik segítik úti céljaink megvalósítását.

Időpont: 2015. október 6-10. (5 nap, 4 éjszaka).

Indulás: 2015. október 6-án pontosan 6.30-kor a Corvin Áruház előtti parkolóból.,azaz legkésőbb 6.15-re kell megérkezni az ott álló autóbuszunkhoz.

Érkezés: 2015. október 10-én este 22 óra körül.

Elhelyezés: Kalotaszentkirályon falusi vendégházakban, Tusnádon a Csomád Panzió és Turisztikai Központ kettő, három és –négy ágyas, zuhanyzós szobáiban.

Ellátás: Tekintettel a nagy távolságra, naponként félpanziós ellátásban lesz részünk. A panziókban reggeli és vacsora áll rendelkezésre minden nap.

Utazás: Panorámás autóbusszal, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan a ROMCAR cégtől bérlünk, a jelentkezők számától függően kb. 50 52  férőhelyes változatban. A jelentkezéseket miután a férőhelyek elfogytak, 2015.szeptember 15-vel lezártuk. Egyes részkérdések ügyébenváltozatlanul Fazekas Gáborné Jutkához(00 36 304609380, fazekas.jutka@gmail.com)  és Antal Lajosné Ellihez (00 36 70 2457829 antallne@gmail.com  lehet fordulni.

Minden érdeklődő tagtársunkat, családtagjaikat, barátainkat, régi és új utastársainkat szeretettel várjuk!  Az MKSZ vezetősége nevében:

Nagy Zoltán
MKSZ elnök znagy@oszk.hu

Útvonalunk Erdélyben

Útunk fő célpontjai

A bejegyzés kategóriája: Erdély 2015, Hírek, Meghívó, Szakmai utak
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*