Babits öröksége – Könyvtárlat program az OSZK-ban

A Könyvtárlat irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat második részére 2012. február 16-án

„Babits öröksége” címmel került sor.

 

A műsorhoz kapcsolódva ezen a napon kamara kiállítást láthattunk az OSZK-ban feldolgozott Babits hagyatékból, többek között a még soha nem látott családi fotókat, amit Török Sophie, a költő felesége készített, néhány személyes tárgyat és kéziratot.

KEmöke

Kötél Emőke előadást tart

A Műszaki Szekció tagjai abban a szerencsében részesültek, hogy a kiállított tárgyak és hagyatékokból rendezett kiállítás  tárlatvezetésén  is részt vehettek mégpedig Dr. Kötél Emőke  az OSZK tudományos titkára, a tárlat kurátora szakszerű ismertetésével.

A program három részből állt:

Ezt követően Dr, Rózsafalvi Zsuzsanna, Babits kutató irodalomtörténész vetített prezentációját tekinthettük meg. Majd tanárával, Sípos Lajos történész professzorral egy kötetlen beszélgetést folytattak a Babits kutatás mai helyzetéről, a költő szellemi örökségéről, és a  professzor úr legújabb  Babits Mihályról írt kiadványairól.

A második részben Tóth Franciska muzeológus az Esztergomi Balassa Bálint Múzeum munkatársa  mesélt az esztergomi Előhegyen felújított és 2009 tavasza óta újra múzeumként működő „Babits villáról”. 1924-ben került a Babits család birtokába, ez a csodálatos adottságokkal rendelkező nyári lak. Számos fontos verse és irodalmi munkája született itt pl.: Jónás könyve. A múzeum egyik „ékessége” az autogram-fal. A kor tekintélyes írói, költői, művészei hagyták ott kézjegyüket, bizonyítva ezzel  nemcsak a nagy költőhöz fűződő barátságikat, hanem a korszakban betöltött társadalmi, művészeti és az irodalomban betöltött kiemelkedő szerepüket.

A harmadik részben „Örökkék ég a felhő mögött” (Vallomás helyett hitvallás)címmel Császár Angéla és Rubold Ödön, Babits műveiből idéztek fel részleteket. és adták elő a költő legszebb versei mellett a talán kevésbé ismert gyöngyszemeket is A műsor során  több  megzenésített Babits  verset  énekelt el  Török Máté, a nevezetes  Misztrál együttes  vezető szólistája, aki  a csodálatos vers dallamokat gitár zenével kísérte végig.

művészek

Török Máté, Császár Angéla és Rubold Ödön

A több mint egy órás műsor maradandó élmény nyújtott az OSZK VI. emeleti nagyelőadó termében összegyűlt közel  száz fős hallgatóságnak akik közül a Műszaki Könyvtáros Szekció tagjai mintegy harminc fővel  vettünk részt

Nagyon kellemes délutánt tölthettünk el együtt. Sokan kedvet kaptunk ahhoz, hogy egy kirándulással egybekötött látogatást szervezzünk  Esztergomba az előhegyi „Babits villába”, hogy megismerhessük az újból felújított muzeumot

„A hit az élet ereje: az ember, ha egyszer él, akkor valamiben hisz…

Ha nem hinné, hogy valamiért élnie kell, akkor nem is élne…” Babits Mihály

 Fazekas Jutka (Műszaki Szekció)

A Könyvtárlat következő progrmaja az OSZK-ban

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Könyvtárlat - OSZK-ban, Meghívó, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*