MKSZ 2022 Luca köszöntés

Kedves MKE ”MŰSZEKCIÓS” Tagtársaink!

Ahogy ezt a szervezetünk első elnöke, Vajda Erik szokta mondogatni még az 1970-es évek legelején, a megalapitásunk idején! Nagy idő, amit szervezetünk működésnek több mint fél évszázada kitartó működése mutat a tagságunk egy jelentős részenek soha el nem múló aktivitásával. Valahogy nagyon jól fején találták a szöget az alapitó atyáink, amikor ezt a magunkat is megfricskázó Luca széke lassú, de kitartó készítésére utaló éves beszámoló időpontot kitalálták.

Milyen igazuk lett!

Az igazán kegyetlen, és tagságunk körében is pusztító Covid 19 es járvány sem tudta megtörni, és teljesen ellehetetleníteni a mi műszaki könyvtáros szakmai szervezetünk működést. Amint csak lehetett már 2020/2021-es évben a járvány enyhülte után új programokat igyekezetünk szervezni a kedves tagtársainknak, már az első napsugaras hónapban május végén a Magyar Nemzeti Múzeum felújított kertjének, régi és új művészi és műszaki alkotásai között barangolhattunk igen szép számú csoportunkkal.

Aztán nézzük csak meg a jelen 2022-es évet, már kora áprilisban a Fitz díjhoz gyűjtöttük az általunk jelesnek tartott műszaki, de egyben művészi értékekkel is bíró jeles műveket. Majd az ”Álmok Álmodói„ kiállításra készültünk, s el is látogattunk a Millenárisra június elején, hogy majd az év nagy MKE rendezvényén, Kaposváron júliusban vetített képes előadással számolhassunk be erről, a kiállítás kiváló kurátorainak a közreműködésével.

A szép őszi évadunkban a BME OMIKK jeles épületének tervezője Petz Samu jubileumi kiállításán vettünk részt. Egyben ez volt a tavaszról szeptember végére áthelyezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ideje is, ahol már országos szakmai rendezvényt is szerveztünk a Történeti értékű műszaki irodalom és az alapművek megőrzéséről.

Ettől kezdve el se váltunk a BME-OMIKK környékétől s így októberben Härtlein Károly előadását és fizikai kisérletek bemutatóit nézhettük meg, aki azóta már a príma primissima díjnak a megérdemelt birtokosa lett, melyhez szívből gratuláltunk az MKSZ tagsága nevében.

Majd novemberben az egyedülálló európai értéket képviselő Kálmán Tódorról elnevezett Szélcsatornát tekinthettük meg a BME egyik erre célra épített korabeli épületében.

December elsején az MKSZ Vállalti Könyvtárosok Műhelybeszélgetése című már több mint két évtizede folyó szakmai sorozatunknak a legújabb alkalmára az OSZK-ban került sor, ahol a résztvevők megtekinthették az új Országos Könyvtári Digitalizáló Központot is.

Ilyen sűrű programmal érkeztünk el a szokásos évadzáró Luca nap környéki beszámoló taggyűlésünk idejéhez, amelyet azonban több technikai tényező, de elsősorban sajnos az én közeli napokban történt műtétem utáni elhúzódó gyógyulásom miatt kivételesen át kellett helyeznünk az új év januárjára, éppen 1 hónappal a Luca napot követően, azaz 2023 január 13 án du 14 órára, amely egyben már a farsang nyitányát is jelenti.

Igy az a misztikus és szakrális jellege és jelentősége megmaradhat a régi jó tradicionális szokásunknak, hogy egész évben valamit mindig csinálunk, farigcsálunk, de ezért egy szép és eredményes évet zárunk, és ha lassan is, de elkészül a képzeletbeli székünk, amire ráállva megláthatunk egy remélhetőleg békésebb, jobb és boldogabb új esztendőt is.

Ehhez kívánunk minden kedves tagtársunknak jó erőt, egészséget és minél nagyobb létszámú jelenlétet szervezetünk titkárával, Prokné Palik Máriával együtt, aki jelentősen sokat tett azért, hogy 2022 évben jelentős számú rendezvényünk eredményéről számolhassunk majd be 2023. január 13 án 14 órától kezdődően az OSZK KI tantermében.

Erről az új esztendő farsangjának elején megrendezésre kerülő MKSZ-es beszámoló taggyűlésünkről hamarosan részletes új MEGHIVÓT küldünk a MUSZKON hírportálunkon és az MKSZ HONLAPUNKON, amelyet nyomtatva is megküldünk a számitógéppel nem rendelkező tagtársainknak.

MINDEN KEDVES TAGTÁRSUNKNAK ÉS CSALÁDTAGJAIKNAK
SZÉP, BENSŐSÉGES, ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET
ÉS NAGYON BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KIVÁNUNK
!

Az MKSZ vezetősége nevében:
Nagy Zoltán elnök és Prokné Palik Mária titkár

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Luca nap, ünnep
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*