Beszámoló a vállalati könyvtárosok 34. műhelybeszélgetéséről – Szerzői jogi törvény módosítása

A szokásos, december1-jére eső műhelybeszélgetést végre személyesen élvezhettük, ismét könyvtárat látogattunk és találkozhattunk egymással élőben is.

A meghívóból már előre kiderült, hogy nemcsak beszélgetni fogunk, de látogatni is: az OSZK digitalizáló műhelyében kapunk személyes körbevezetést, és megnézhetjük az OSZK legújabb, alig egy hete megnyitott Esszencia c. kiállítását is. Ez utóbbi rendezvény-elem bárki számára elérhető, az OSZK fennállásának 220. éve alkalmából nyitották meg a nagyközönség számára. Nekünk annyi előnyünk mégis volt, hogy a kiállítás egyik kurátora, Elbe István vezetett minket körbe.

A Digitalizáló Műhely nagyon érdekes volt. A teljes 8. emeletet szinte teljesen kiürítették e célra, és digitalizáló gépekkel pakolták tele. Van két fotós sátor, amelyben a különösen érzékeny, rossz állapotú könyveket fotózták be, és digitalizálták. Van automata szkenner, ami még lapozza is a könyveket, az embernek csak felügyelnie kellett kb. 50 oldalanként. Van mindenféle méretű levilágító, akár A0-s plakátokat is szkenner alá tudnak így tenni. Az automata mikrofilm beolvasó is folyamatosan dolgozta fel az újabb és újabb szalagokat az ottlétünk alatt is. A vendéglátónk elmesélte, hogy októberben és novemberben újabb rekordokat értek el, havi egymillió oldalt tudtak digitalizálni.

A különböző gépek különböző szakértelmet igényelnek. Van, ahol a gépek előtt ülő emberek egész nap lapozgatnak és üveglapokat helyezgetnek arrébb a könyveken. A különleges kiadványtípusok viszont már komolyabb koncentrációt igényelnek, és szó szerint kesztyűs kézzel kell bánni a rossz minőségű kötetekkel, illetve a fényes plakátoknak sem jó, ha ujjlenyomat kerül rájuk. Nagyon látványos és zajos munkatér volt, nem hétköznapi látvány. Majd természetesen a kész produktumok is elérhetőek lesznek, egy részük az állománymegőrzést fogja szolgálni, de sok digitalizált másolat az olvasók számára is elérhető lesz. Természetesen a szerzői jogi szabályok figyelembevételével.

A találkozó műhelybeszélgetős, szakmai részében is a szerzői jog kapta a főszerepet. 2021 nyarán jelent meg az 1999. LXXXVI törvény (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról) módosítása, ez adta az apropót arra, hogy ismét beszéljünk a Szjt.-ről. A törvény változásait Amberg Eszter, az OSZK stratégiai és jogi főigazgató helyettese, a téma szakértője foglalta össze, aki előadásában kitért a változatlan területekre is.

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*