Beszámoló az “Egészség-Információ-Könyvtár” konferenciáról

Május 24-25-én rendezte meg a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége (MOKSZ), a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára és az ÁEEK Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár a 4. Egészség-Információ-Könyvtár konferenciát. A rendezvényen több mint 270-en vettek részt, ebből mintegy 100 fő mind a két napon jelen volt.
A tavalyi évhez hasonlóan Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ Tűzoltó utcai épülete adott otthont a konferenciának.

A konferencia hallgatzósáűga

A konferencia hallgatzósáűga

Első nap az aktuális könyvtári témákat vettük górcső alá. Az idei központi téma az adatvédelem volt. Aktualitását az adta, hogy a GDPR éppen a rendezvény ideje alatt lépett hatályba. A második napon az orvosi, azon belül kiemelten a kórházi könyvtárak helyzetére fókuszáltunk.

Dr.Szél Ágoston a SOTE rekotora

Dr.Szél Ágoston a SOTE rekotora

A rendezvény dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Mázi Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és Rostás Norbert, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály munkatársa köszöntője után kezdődött.

Dr. Surján György, az ÁEEK szaktanácsadója

Dr. Surján György, az ÁEEK szaktanácsadója

A bevezető előadást Dr. Surján György, az ÁEEK informatikai szaktanácsadója tartotta „Adatvédelem a XXI. században: egyensúly ellentétes elvek között” címmel.

Az adatvédelem témaköréből még három előadás hangzott el, Dr. Kovács Zsolttól (Semmelweis Egyetem, jogi és igazgatási főigazgató) az Egyetemen felmerülő kérdésekről hallhattunk. Dr. Alexin Zoltántól (Szegedi Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) az egészségügyi adatkezelésről és végül Dr. Nagy Beatrix Havaskától (Szerencsejáték Zrt., vezető biztonsági és ellenőrzési menedzser) a GDPR-ra való felkészülésről, a könyvtári munkában hasznosítható gyakorlati kérdésekről kaptunk tájékoztatást.

Dr.Gazda István, a MATI igazgatója

Dr.Gazda István, a MATI igazgatója

A következő előadásblokk a digitalizálással foglalkozott. Győrffy Szabolcs az OSZK digitalizálási stratégiáját mutatta be. Mázi Miklós az immár fél éve élesben működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) ismertette. Gazda István (Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet, igazgató) a magyar orvostörténeti dokumentumok digitalizálásáról tartott előadást.

A képzés és kompetenciák szekcióban két prezentáció hangzott el. Dr. Kiszl Péter (ELTE BTK Könyvtár-és Információ-tudományi Intézet, igazgató) „Szakma, hivatás, tudomány – a könyvtárosképzés perspektívájából” és Dr. Tóth Máté (Könyvtári Intézet, osztályvezető) „A könyvtárhasználat változásai kutatási adatok tükrében”.

Az előadásokkal párhuzamosan idén az első napon egy angol nyelvű workshop került megrendezésre (Introduction to Evidence Based Medicine Reviews resources on OVID: Demonstration of Visible Body 3D Human Anatomy Atlas on OVID).

Nagy Zoltán, az MKSZ elnöke

Nagy Zoltán, az MKSZ elnöke

2018_MOKSZ05_előadók_Palotay_Mária2+

Dr.Palotay Mária, a MOKSZ elnöke

A második nap Brátán Vera zenés köszöntőjével kezdődött. Közösen is énekeltünk, mégpedig a „Künn a fákon…” kezdetű dalt. Nagy Zoltán úr, az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció elnöke köszöntötte a résztvevőket. Többek között emlékeztetve őket arra, hogy a Műszaki Könyvtáros Szekción belül működik egy orvosi könyvtárosi csoport is.
    Rostás Norbert (EMMI) a szakkönyvtárak továbblépési lehetőségeit mutatta be. Dr. Elek Attila, aki a Magyar Kórházszövetség képviseletében volt jelen, a kórházi könyvtárak helyzetéről beszélt. Mind a két előadásból az együttműködési készség, az orvosi könyvtárak problémáit megértő gondolkodás határozottan érezhető volt. Bede Józsefné (SzSzBMK, könyvtárvezető), az egyik legrégebb óta működő kórházi könyvtárat, az idén 100 éves Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtárat és Közművelődési Gyűjtemény történetét ismertette.  Vízvári Dórával közös előadásunkban az EAHIL (European Association for Health Information and Libraries) levelezőlistáján folyt levelezés tükrében mutattam be a külföldi kórházi könyvtárak helyzetét. A szekciót Dr. Mátyus Mária (MH EK VEIG Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézet, intézetvezető főorvos, orvos ezredes) és Pogányné dr. Rózsa Gabriella (könyvtárvezető) előadása zárta az EISZ szerepéről a magyar kórházak szakirodalommal történő ellátásában.

A konferencia kiállítói

A konferencia kiállítói

Szokás szerint a rendezvény ideje alatt több kiállító, tartalomszolgáltató is képviseltette magát, akik lehetőséget kaptak egy-egy rövid előadás tartására is.

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a két nap alatt és utána is sokan megköszönték a szervezést és nagyon hasznosnak ítélték az elhangzott előadásokat! Az előadások egy része és hamarosan fotók is elérhetők a MOKSZ honlapján, a konferencia menüpont alatt: http://www.moksz.org/

Palotai Mária (MOKSZ elnök)

A konferencia programja (MOKSZ honlapon)

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: GYEMSZI - Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár, Hírek, Kiállítások, Konferenciák, Könyvtár látogatások, Meghívó, Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*