Beszámoló a Könyvfesztiválon a Műszaki Szekció programjáról

Annak ellenére, hogy ez az időpont pénteken a Könyvfesztivál első szakmai napján, pénteken már a kora esti időpontra esett a nagy fesztiválcsarnok B. épületének galériáján lévő Könyvtáros Klub terme zsúfolásig megtelt az érdekelődő hallgatósággal.

Rendezvényünk hallgatósága

Rendezvényünk hallgatósága

Ezek között igen nagy számban jelentek meg a Műszaki Könyvtáros Szekciónk tagtársai, de az MKE elnöke Barátné Dr. Hajdu Ágnes és több
más szakmai szervezet vezetője is képviseltette magát.

Az elmúlt évek jó gyakorlatának megfelelően idén is két jelentős új művet mutattunk be az MKE Könyvtáros Klubjában a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2018. április 20 án   18 -19 óra között.

1. Mein Budapest Prof.Dr. Magyar Kázmér színes fényképes albuma

Mein_Budapest1

Tekintettel arra, hogy a sajtó és a Magyar Rádió munkatársai is nagy érdekelődést mutattak elsőként a hazai könyvkiadás területén is ritkaságnak számító jelentős nyomdatechnikai újdonságként a digitális képközlés magas színvonalát képviselő: MEIN BUDAPEST című német nyelven íródott reprezentatív kötetet mutattuk be.

Az A/3 méretnél is nagyobb formátumú közel 300 oldalas (271 számozott lapból álló) fényes műnyomó papíron digitális technikával nyomtatott kötetes mely 100 nagyságrendű színes fényképpel mutatta be  Európa német nyelvterületen élő lakosságának Budapest, maga a szerző s a kötet összeállítója Prof. Dr Magyar Kázmér ismertette egy kitűnő vetített diaképes előadása keretében.

Prof. Dr. Magyar Kázmér a nagyméretű képeket mutatja

Prof. Dr. Magyar Kázmér a nagyméretű képeket mutatja

 

Az idős professzor úr, aki Svájcban és több európai egyetem így többek között a Sorbonne, de a hazai Szent István Egyetemnek is díszdoktora ezért utazott haza Budapestre, hogy ezt a remekművet ismertethesse a hazai érdekelődő közönséggel is.

Dr. Tomcsányi Péter a Prime Rate üv. igazgatója

Dr. Tomcsányi Péter a Prime Rate üv. igazgatója

Magát a páratlan érdekességet nyújtó nyomdászati technikát, mely azt is lehetővé tette, hogy plakát  és  A/1 es  mérető éles  színes digitális nyomatokat is lehessen készíteni a kötetről

 Dr. Tomcsányi Péter a Prime Rate nyomda ügyvezető igazgatója mutatta be. Egy részt az eredeti felnagyított nyomatoknak az előadó terem falára kitett példányaival más részt szintén vetített demonstráció keretében, mely komoly sikert váltott ki és számos érdekelődőt vonzott oda, hogy hasonló kiadványokat készíthessenek a magyar könyvtárak számára is.

.

2. Féja Géza: AtyámfiaiF-fedel.indd

Már maga az a tény, hogy a kötetet a neves magyar író a Viharsarok és más művek szerzőjének fia Féja Endre szerkesztette egybe s tudta még  átadni  kiadásra is egy igen nagy kuriózumnak szánit.

Féja Endre bemutatja édesapja délvidéki írásait

Féja Endre bemutatja édesapja délvidéki írásait

Féja Endre, aki közel 50 éven át nevelt fel és tanított a budapesti Toldi Gimnáziumban, kik közül, mint ma már neves irodalom-történészek és neves kutató tudósok lettek, többen eljöttek, hogy meghallgathassák egykori szeretett tanáruknak a könyvről szóló ismertetését.

.

.

.

Pastyik László élményeiről mesél

Pastyik László élményeiről mesél

Féja Gézának az Atyámfiai című és más délvidéki lapokban megjelent írásait  Pastyik László  a ma Bácska Topolyán élő irodalomtörténész, egykor az Újvidéki Egyetem tanára kutatta fel és kereste meg  Féja Endrét, hogy ösztönözze ezen írásoknak a kiadására egy kötetben való közreadására.   Ahogy a kötet összefoglaló záró cikkében a Két Féja, apa és fia című írásában is írta s a könyvbemutatón is ékesen beszélt erről:
„A Délvidék irodalmi hagyományait kutatva bukkantam az adatra, hogy Féja Géza 1941 ben nyarán a Bácskában járt. Zilahy Lajos képes hetilapjában a Híd –  ban több írást is közölt az akkori helyi társadalmi állapotokról és irodalmi viszonyokról….
Az Atyámfiai című írásában azt is jelezte, hogy rokonilag és érzelmileg is szoros szálak fűzik Csantavér nagyközséghez…”
Mindezek nyomán vette fel a kapcsolatot a Budapesten élő Féja Endrével  és együtt-munkálkodásuk eredménye lett, hogy ennek a kötetnek a kiadása létrejöhetett, amelyért köszönetét fejezte ki a szerző fia is az ott megjelent vendégek előtt.

A másik kiemelkedő érdekessége a most megjelent kötetnek maga kiadásában rejlik, mert a ma Szerbiában a Vajdaságba Zentán működő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló néven más ismertté vált sorozat 7. köteteként szerkesztette és készítette elő a kiadását Mák Ferenc sorozatszerkesztő, akinek több munkáját is volt már lehetőségünk bemutatni.

Nagy Zoltán elnök megköszöni az előadók közreműködését

Nagy Zoltán elnök megköszöni az előadók közreműködését

Ő maga is kiemelte és szólt e kötet jelentőségéről s annak várható hatásairól mind a Magyarországon, mind a Délvidéken működő magyar oktatási intézményeknek tanárai, hallgatói és jövő kutatói számára. Csak reménykedünk és bízunk abban , hogy folytatódni fog ez az igen fontos értékeket felmutató sorozat a VMMI kiadásában, amelyet Hajnal Jenő indított el minden magyar érdeklődő olvasó és kutató örömére.

A művek megvitatása záróra után a Millenáris parkban

A művek megvitatása záróra után a Millenáris parkban

A bemutatók olyan jól sikerültek, hogy bár Budapesti nemzetközi Könyvfesztivál ezen a napon be akart zárni 19 órakor, de miután nagyon sok érdekes tény és dolog várt még megbeszélésre csoportosan kivonultunk a Millenáris B épületéből s parkban letelepedve közel késő este 10 óráig együtt maradva vitattuk meg a látottakat és hallottakat.

 

Köszönet érte az MKSZ azon vezetőségi tagjainak, akik az előkészítésében és rendezésben is aktívan részt vállaltak többek között Farkas Istvánnak a Pedro Kft és a Xantusz Könyvesház vezetőjének, Bihari Zoltánnak, akik által a kötetek forgalmazására és dedikálására is sor kerülhetett

Nagy Zoltán
elnök
Meghívó

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Kiállítások, Könyvbemutató, Könyvfesztivál, OSZK
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*