A Vyssi Brodi ciszterek

Érdekes színfoltja volt az MKSZ által 2014 év  októberében szervezett  tanulmányutunknak, hogy a harmadik napon a világi kastélyok és várak után elmehettünk a Ceske Budejovicétől mintegy 35 kilométerre délre a  magas hegyek között sűrű erdők közepén a Moldva legvadregényesebb kanyarulatában megbúvó Vyssi Brodban ma is működő Ciszterci Kolostor várost és annak nevezetes barokk kori díszes termekben elhelyezett könyvtárát megtekinteni.

a Vyssi Brod-i kolostor látképe Forrás:A kolostor prospektusa

a Vyssi Brod-i kolostor látképe
Forrás:A kolostor prospektusa

Külön jelentőséggel bír az is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár mint nemzeti könyvtárunk ma már csak egyetlen egyházi könyvgyűjteményt  tart fenn és kezel s ez a Zircen a Magos Bakonyban  lévő s a Ciszteri Rend tulajdonát képező Reguly Antal Műemlékkönyvtár, amely hasonlóan nevezetes barokkos  díszes könyvtár-teremmel rendelkezik mint amelyet most mi közel ötven kollégánkkal együtt megnézhettünk Vyssi Brodban éppen a  restaurálásának a vége felé járva.

A ciszterci kolostor és könyvtára

Ami könyvtárat illeti abban van némi különbség, hogy a dél csehországi ciszterci kolostor könyvtárának gyűjteménye már eredetileg is két külön teremben nyert elhelyezést, a kisebb az un Filozófiai,amelynek mennyezetét a ’8 század elején festett Salamoni ítélet cimű freskó díszíti. Itt nyert elhelyezést a szekrények felett a 16-19.századok alatt működött apátok portré képei is,amelyek szerencsésen fennmaradtak az évszázadok során.

A filozófia könyvtárterme

A filozófia könyvtárterme
Forrás:A kolostor prospektusa

A nagyobbik s talán még díszesebb  termet a  Theologia Tudományának szánták, melynek valóban szinte minden jelentős műve megtalálható itt a 15 és 19 század között  megírtak és nyomtatásban megjelentek közül. Külön kell szólni a több mint 40 nyelven meglévő Biblia gyűjteményükről, amelyeket a  a 18. században a nagy tudású  nevezetes Qirin Mickl apát egységes fehér disznóbőr díszkötésbe helyezetett el. 1756-ban.

A teológia könyvtárterme

A teológia könyvtárterme
Forrás:A kolostor prospektusa

A teremet egy az Újszövetségből vett jelenetet ábrázoló freskó díszíti. Maga a teljes könyvtár mintegy 70.000 kötetet, 200 pergamen kódexet, 1000 papír és 400 bőrkötéses  ősnyomtatványt, valamint 1500 előtti régi nyomtatványt őriz és teszi lehetővé a tudományos célú kutatását, amely tudósok és egyetemisták részére engedélyhez kötötten lehetséges az erre a célra kialakított külön olvasóteremben.

Mindezeket és a csodálatos 1300 években alapított templomot egy helyi ciszterci művészettörténész alapos és élményekben gazdag  szakvezetése során ismerhettük meg Albert Lajos Prágából hozzánk érkező régi barátunk kiváló és egyben több órán át kitartó tolmácsolása révén.

A Vyssi Brodi evezős turista-központ

Maga a község, amely szinte minden vonatkozásában a rendháznak köszönhette és köszönheti működését jelenleg már az egyre növekvő turizmus folytán, most is azokból az épületekből tevődik ki ,amelyeket a ciszteri természetszeretet, a biológia, az erdők, a gyógynövények ismerete jelent. Így az ott működő természet és gyógyszertár, az erdei gyümölcsök boltja, a kis kézi malom által őrölt gabonatermékek  és sütemények péksége és árudája, a turista szállás és kollégium.

Magyar kajakosok Vyssi Brodnál

Magyar kajakosok Vyssi Brodnál

A másik nagy forgalmat maga a Moldva folyó vadregényes kanyarulatai adják, mert a” vadvízi evezősök „ sokasága gyűlik itt össze, hogy bemutathassák egymásnak és világnak a vakmerő de annál izgalmasabb és szebb evezős tudásukat.

Ott létünk idején is éppen a Győri és Zalaegerszegi fiatal magyar evezősök un. Vadevezős Klub tagjaival találkozhattunk és beszélgethettünk a Moldva partján a fenséges tájat nézegetve a ragyogó őszi napsütésben

Forrás:         Zisterziensterkloster Vyssi Brod – a kolostor prospektusa

A bejegyzés kategóriája: Könyvtár látogatások, Őrvidék-Krumlov 2014
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*