Beszámoló a vállalati könyvtárosok 18. műhelybeszélgetéséről – Új szolgáltatások marketingje

Új szolgáltatások marketingje 

2014.06.05. MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Könyvtár

Kedves Könyvtárosok, Munkatársak!

 Köszönjük Szabó Emesének és munkatársainak, hogy lehetővé tették nagy múltú könyvtáruk megismerését, és teret adtak 18. műhelybeszélgetésünknek!

MKSZ_KFKI_2014

Dr. Buka Ágnes főigazgató helyettes asszony köszöntője után látogatást tehettünk a Kutatóközpont érdekes kristálynövesztő laboratóriumában, majd részletesen tájékozódhattunk a könyvtár jelenlegi helyzetéről, működési körülményeiről, további terveiről. Ez alkalommal a hangsúlyt az e-dokumentumokkal kapcsolatos új szolgáltatások tervezésére, bevezetésére, megismertetésére helyeztük, ezért már a bevezető előadás is érintette az ezzel kapcsolatos kihívásokat, fejlesztési elképzeléseket. Természetesen szóba kerültek azok a problémák is, amelyek az állandóan változó felhasználói igények kielégítésére törekedve rendszeresen jelentkeznek, pl. a digitális jártasság különbözőségével, a hozzáférési jogosultságok eltérő szintjeinek kezelésével, vagy akár az elektronikus dokumentumok szerzői jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban.

 A résztvevők között ez alkalommal többen képviseltek felsőoktatási könyvtárat, képzőhelyet, illetve egyéb kutatóhelyeket, az ő tapasztalataik szerint az ellátott területükön nem igazán a digitális írástudással van gond, inkább az utóbbi problémák jelentkeznek: jelenleg világszerte nehéz szabályosan, hivatalos keretek között biztosítani olyan dokumentumokat, amelyekhez szabálytalan módon sokkal könnyebben, szabadabban jutnak hozzá az igénylők. Másrészt tapasztalat, hogy a könyvtáros szerepe az optimális források kiválasztása és költséghatékony biztosítása terén erősödik, de a konkrét dokumentumokat inkább önállóan keresik és töltik le a kutatók. Nagyobb hangsúlyt kell tehát helyezni az adatbázis források népszerűsítésére, bevezetésére, az azokban való önálló keresés támogatására.

 Erre két érdekes példát is láttunk. Fehér Ágota bemutatta az NMHH-ban idén tavasszal bevezetett egyedi fejlesztésű Infotár alkalmazást, amely az integrált könyvtári rendszerben tárolt szakkönyvtári anyagokat és a Hatóságnál keletkező egyéb dokumentumokat (tanulmányok, útijelentések, hírlevelek, információkutatások stb.) közös felületen teszi elérhetővé a felhasználók számára, s emellett számos lehetőséget biztosít az információs szolgáltatások egyszerű és kényelmes igénybe vételére.

Alexi Anna pedig bemutatta, hogyan segíti elő az EBSCO számtalan egyedileg felhasználható lehetőséggel szolgáltatásainak népszerűsítését, a testre szabható plakátoktól, tájékoztató levelektől kezdve a felhasználó saját webfelületére beépíthető widgetekig, közös keresőkig.

 Általában is megfogalmazódott, hogy az üzleti életben alkalmazott marketing módszerek alkalmazása segíti a költséghatékony és egyidejűleg fokozott ügyfélelégedettséget eredményező szolgáltatások sikerre vitelét. Ezt megerősítették az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének munkatársai, Dr. Kiszl Péter és Dr. Senkei-Kis Zoltán, akik elmondták, hogy oktatási programjukban – a klasszikus könyvtáros stúdiumok mellett – komoly hangsúlyt helyeznek arra, hogy a hallgatók elsajátítsák a gazdasági-társadalmi és munkaerőpiaci környezetnek megfelelő „humán” üzleti szemléletet, s ösztönzik őket olyan gyakorlati helyek választására, ahol a mindennapi munka során találkozhatnak ezzel.

A következő alkalommal Dr. Kiszl Péter intézetigazgató meghívására az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetben találkozunk, és az adatbázisok kiválasztásának, megrendelésének és menedzselésének kérdéseit fogjuk körüljárni!

 Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*