Beszámoló az MKSZ 2014-es Könyvfesztivál-programjáról

Az MKSZ megtartotta az évi szokásos könyvbemutató programját idén is a XXI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából az MKE Könyvtáros Klubjában 2014. április 25-én délután 17 és 19 óra között.

Idén kiemelten is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert mind a két mű, amelyet lehetőségünk nyílott bemutatni hosszú évek óta hiányzott és igen sokan várták már a megjelenésüket.

A kötet camlapja

A kötet camlapja

Az első kötet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem történeti Campusa címet viseli és egy nagyon érdekes képi és elbeszélő ismertetését nyújtja át egy remek képes albumnak is beillő nagyméretű illusztratív kötetben a köznyelven „Műegyetemnek„ nevezett épületek együtteseiről. A kötet ismertetés bővebben

Az igen szép könyvet annak egyik szerkesztője Dr. Armuth Miklós  a BME egyetemi  tanára mutatta be mintegy órás vetített képes előadás keretében, feltárva előttünk annak a másfél évszázados építészet történetnek a kis és nagy csodáit, amelynek létrehozásában nem kisebb építész – művészek vagy műépítészek vettek részt mint többek között Hauszmann Alajos, Petz Samu  és sok száz  építőmérnöknek tanuló egyetemi hallgató, akik később maguk is  meghatározó  személyiségei lettek a  XIX és XX. Század magyar építészetének.

Külön említést érdemelnek a kötet régi és új fényképei, amelyeket a BME Fényképészei készítettek el művészi erővel és ugyanakkor hiteles alapossággal.

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A másik könyv, amelynek éppen erre a napra való elkészülte külön is nagy örömöt okozott nekünk, annak a konferenciának az előadásait adta közre, amelynek a létrehozásában és megszervezésében a mi Műszaki Könyvtáros Szekciónknak is alapvető szerepe volt, hogy Herczeg Ferenc nagy írónk születésének 150 évfordulójára végre hozzá méltó megemlékezéssel kerülhessen sor.

Az „Egy patrícius a titkok kapujában„ elnevezésű Herczeg Ferenc jubileumi konferencia létrehozására valóban sor került 2013. szeptember 28-29-én a szülővárosában, a délvidéki Bánátban Versecen.

Herczeg Ferenc korabeli szobrának fényképe az OSZK-ból

Herczeg Ferenc korabeli szobrának fényképe az OSZK-ból

A Verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetőinek Witt Sándor elnöknek és Virág Klára titkárnak helyi szervezésével, az MKSZ Budapestről való közreműködésével és a Hajnal Jenő vezette Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával, az ott elhangzott előadások alapját adták egy közel 70 éve hiányzó, irodalomtudományi méltatással is bíró kötet megjelenésnek.
A kötet ismertetése a VMMI hoinlapján.

Az egyes tanulmányok szerzői: Mák Ferenc (Bp.) Bencze Erika (Újvidék) Apró István (Bp.) Ispanovics Csapó Julianna (Újvidék), Filep Tamás Gusztáv (Bp.), Pastyik László (Bácska Topolya), Nagy Zoltán (Bp.), Balázs-Arth Valéria (Bp.) tanulmányait továbbá a Herczeg Ferenc életében készült dokumentumokat és eredeti fényképeket, amelyeket az OSZK bocsájtott rendelkezésre, az utóéletében keletkezett írásokat, méltatásokat, kritikákat, továbbá válogatott mű és címjegyzékeket szerkesztette nem kis munkával egy kötetté: Mák Ferenc

Mák Ferenc ismerteti a konferencia kötetet

Mák Ferenc ismerteti a konferencia kötetet

A könyvbemutatón is őt kértük fel, mint szerkesztőt, hogy ismertesse a kötetet, amelyet hozzáértő alapossággal és ismerettel meg is tett. Így kerülhetett közel az igen szép számú érdeklődő hallgatóság előtt ennek a konferenciának és az ebből készült kötetnek a jelentősége.

Miután valóban szinte az egész Kárpát –medencében ez az egyetlen szakmai megemlékezés volt, amely méltatta Herczeg Ferenc nagy jelentőségű életművét, a könyvfesztiválra megjelent és ott a Xanktusz Könyvesháznál kapható összes kötet másnap, azaz szombat délelőttre elfogyott

Hajnal Jenő, a kötet kiadója a szerzőkkel

Hajnal Jenő, a kötet kiadója (jobbról) a szerzőkkel:
Nagy Zoltán, Balázs-Arth Valéria és Pastyik László

 

Ez is mutatja az MKE Műszaki Szekciója szakmai munkájának eredményességét.

,

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Könyvfesztivál, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*