MKSZ látogatása az OSZK Corvina kiállításán

Beszámoló az MKSZ csoportjának az OSZK-ban 2014. április 7-én az MKE küldöttközgyűlése után a  SZULTÁN AJÁNDÉKA című  Corvina kiállításon való látogatásunkról.

 

Lipthay Endre ismerteti a Corvinákat

Lipthay Endre ismerteti a Corvinákat

Az MKSZ tagságából és az ismerősökből álló csoportunkat nagy lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel Lipthay Endre  a Kézirattár munkatársa vezette.

Előzetesként ismertette velünk a szinte a kezdetektől a Corvin Mátyás alapította s egész Európában híressé vált könyvtár  történetét.  Majd a Mátyás  király halála után bekövetkezett pusztulását is, amelynek során a török hadsereg hadizsákmányként a zömét elvitte az akkor Konstantinápolynak nevezett Isztambulba.

A hosszú évszázadokon át a a szultáni gyűjteményben lévő kötetekből 4 jeles példányt végül is 1879-an Abdul Aziz szultán a Szuezi csatorna megnyitására látogatásba oda érkezett I. Ferenc József császárnak adományozott, aki is Andrássy Gyula grófon a magyar miniszterelnökön keresztül az Országos Széchényi Könyvtárnak adta végleges adományként.

Igy kerültek hosszú és kalandos úton vissza majdnem pontosan arra helyre ahol az eredeti Corvina könyvtár is működött a  Budai vár királyi palotájában.

Ezt a négy Corvinát ilyen szép és restaurált állapotban még soha nem állították ki a nemzeti könyvtárban sem.

Nagyon nagy élményben volt része mindazoknak akik ezen a szép és sok történelmi ismeretet is nyújtó látogatáson részt vehettek.

Tagjaink a szultán ajándékozásának történetét hallgatják

Tagjaink a szultán ajándékozásának történetét hallgatják

Köszönet érte mindenkinek aki közreműködött a kiállítás létrehozásában és az OSZK Kézirattára munkatársainak a maradandó szakismeretet nyújtó bemutató és tájékoztató tevékenységéért.

Ismertető az OSZK honlapján

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*