Búcsúzás Kovács Dezsőtől

ELHUNYT KOVÁCS DEZSŐ
1939 – 2022

Kovács Dezső portré fényképe megjelent az “MKE története 1935–2009” c. kötetben

Azáltal, hogy Kovács Dezső aki az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának alapitó titkára volt 1970-1972 között, majd 1972 és 1986 között azaz 14 éven az MKE főtitkára volt, életének 83 évében 2022. december 05 én örök nyugalomra tért igen jelentős veszteség érte az egész  magyar könyvtáros társadalmat.

Kovács Dezső ugyanis nem csak egy kiváló műszaki  könyvtáros volt,  aki pályája kezdetén  bekerült az ÉTK ba 1962 ben  s onnan is ment nyugdíjba mint az  Építési Tájékoztatási Központ igazgatóhelyettese, hanem  kiemelkedő szervező képességgel és remek diplomáciai érzékkel is rendelkezett,  amelyhez nagyon barátságos és mindig vidám természete is  hozzájárult sikeres életpályájának.

Gondoljunk csak bele, hogy amikor hosszú két és fél évtized után a az 1960 évek végén   újra szerveződhetett az amúgy 1935 alapított Magyar Könyvtárosok Egyesülete s annak első ténylegesen is demokratikusan megválasztott elnöke Dr. Székely Sándor neves  nagytekintélyű orvos tanár mellett kezdte meg a főtitkári tevékenységét 1972 ben  majd Zsidai József a Miskolci Egyetemi Könyvtár főigazgatója mellett folytatta  1879 -82 között és ezt követően Billédi  Ferencné Ibolya mellett is folytathatta 1983-tól egy újabb cikluson át, hogy ez önmagában véve is milyen nagy korszakos váltásokat és változásokat jelentő feladatot jelentett már csak önmagában véve is a közel  másfél évtized alatt

Talán az is sokat jelentett Kovács Dezsőnek, hogy un „virtigli”  műszaki könyvtáros volt s e tekintetben a nagy dinamikus  technikai és technológia változásokat – igy a könyvtárak számitógépesítését s annak tervszerű oktatását beindító  és azokat következetesen fejlesztő s ezt képviselő Műszaki Szekcióban kezdett, olyan alapitó társak mellett mint Vajda Erik, Poprády Géza, Szepesvári Tamás, de e szervezetben találjuk meg a későbbi MKE elnököket, Zsidai Józsefet,  Billédi  Ferencné Ibolyát, s folytathatjuk Bakos Klárával egészen a jelenlegi elnökünk Baráthné Dr Hajdu Ágnesig bezárólag, akikkel  jól és eredményesen tudott  tevékenykedni az egész magyar könyvtáros társadalom hasznára  is.
Magát ezeket  a nagy korszakos egyéniségeket azonban nem csak a napi ,heti vagy az egész éves szervező munka  elégítette ki hanem megkövetelték a  könyvtáros szakmai tevékenység  elért eredményeinek az oktatás számára való   továbbadását, írásos tanulmányokban, tankönyvekben való publikálását és közreadását is.
E területen is komoly szakmai munkát fejtett ki Kovács  Dezső. Így 1980 –és 1984 között Ő szerkesztette az MKE Évkönyveit, amelyek a számtalan fontos tényadat és esemény rögzítése  mellett, a legfontosabb szakmai tanulmányokat is ismertette. és tette közkedveltté az egyre népesebb számban szaporodó  MKE tagság s kiemeleten is a legkisebb településeken is tevékenykedő könyvtáros részére is eljuttatva azokat.
Önálló nagy munkájaként tartjuk számon a  Magyar Könyvtáros Egyesület ötven évének kronológiája  1935 – 1965 című munkáját amely az  az MKE jelentett meg még 1985 ben , amely azóta is hézagpótló munkának számit a magyarországi könyvtártörténet számára.
Rendszeresen publikálta eleméleti és könyvtárszakmai teoretikus és empirikus írásait  a Könyvtáros szakmai folyóiratokban igy a TMT ben, a Könyvtáros és később az un 3K folyóiratokban is  1973 és 1991 között. Érdemes ezek némelyikét újra olvasni ezen folyóiratok repertóriumai és bibliográfiái között keresgetve.

Egészen más vetületét mutatja Kovács Dezső kedves és kellemes szervező tevékenységének ha az MKE mintegy ötven éven át tartó Vándorgyűléseinek területére gondolunk, amely komoly feladatot jelentett és jelent mai is  MKE főtitkárainak vagy megbízott alelnökeinek, hogy évenként más-más városokban összehozzanak  6 – 800 könyvtárost, akik  minden évadban nagy érdeklődéssel készülnek  ezekre a tartalmas de az egész éves nehéz munkálkodás  mellett örömteli szakmai találkozások élményeit is biztositó találkozásokra. Akik bele kívánnak tekinteni ennen a történetébe bátram ajánlhatjuk, hogy nézzék mag az MKE 75 éve azaz az MKE története 1935- 2009 között című  mintegy 750 oldalas  2011 ben megjelent kötetbe, ott számtalan kiváló beszámoló cikk adatait fogják  megtalálni Kovács Dezső írásaiból is.

Végül de nem utolsó sorban nekem  mint az OSZK Állományvédelmi Főosztálya és a Mikrofilm és Fényképtára egyik vezetőjének kiváló szakmai kapcsolatom alakult ki Kovács Dezsővel mint az ÉTK   területén dolgozó hasonló  szakemberével is.  Ennek köszönhetően sikerült az ÉTK  60 -70 éve készített  a teljes  magyarországi építészeti Fotó és Fényképgyűjtemények mintegy 60 000  negatív és arról készsült fényképgyűjteményét átmenteni az OSZK Fényképtára gyűjteményébe amikor az ÉTK mint intézmény felszámolásra került.
Ez a páratlan értékű gyűjtemény  tudja csak ma már  biztositani ,hogy az elmúlt közel 100 év magyar építészeti örökségünk legalább  képi ábrázolásokon  fennmaradjon a jelen és az útókor számára.

Mindezeket összevéve természetes ,hogy amikor az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának  40 éves jubileumi szakmai konferenciáját tartottuk 2011 ben a BME OMIKK ban, hogy az akkor már betegsége miatt jelen lenni nem tudó Vajda Erik alapitó elnökünk helyett Kovács Dezsőt mint első MKSZ  titkárunkat és Poprády Gézát mint az MKSZ  első elnökhelyettesét és az alapitást folytató elnökét kértem  fel a történeti visszaemlékezére, amely kiváló eredményt hozott és nagy élményt nyújtott a közel száz megjelent érdeklődő tagtárs és kolléga részére.

Az MKE 40 éves jubileumi konferenciáján a BME OMIKK ban készült fényképfelvételen Poprády Géza ,Nagy Zoltán és Kovács Dezső látható 2011. március 25 én

Az ezen az  alkalommal készsült közös  fényképpel kívánunk emléket állitani  Kovács Dezsőnek  a kiváló szakmai társunknak, a  mindig segítőkész kollégának a jó barátnak, akinek  a korszakos kiemelkedő egyéniségét örökké  megőrizzük-

Nagy Zoltán
MKSZ elnök

A bejegyzés kategóriája: Díjak, Gyászolunk, Hírek, Jeleseink, Kovács Dezső, Poprády Géza, Rólunk
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*