Kiállítások megtekintése a MKE Műszaki Könyvtáros Szekció szervezésében

2015. június 4-én 15 órától két színvonalas kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők  az Országos Széchényi Könyvtárban, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Műszaki Könyvtáros Szekció szervezésében.

Eisenhuit Ferenc: Népünnepély a Kaukázusban című képe 1900

Eisenhuit Ferenc: Népünnepély a Kaukázusban című képe 1900

Zichy Jenő gróf  a kiállítás plakátján

Zichy Jenő gróf
a kiállítás plakátján

Az első, a Magyarok a Kaukázusban címet viselő kiállítás a 19. században oly népszerű magyar őshazakutatás egyik elméletét veszi alapul, mely szerint a magyaroknak közeli rokonai vannak a Kaukázus völgyeiben.

Az elmélet képviselőinek (Orlay János, Jaksics Gergely, Rencz József, Ógyallai Besse János, gróf Zichy Jenő, Szádeczky-Kardoss Lajos) utazásait több feljegyzés, kép és korabeli nyomtatott sajtócikk is dokumentálja, köztük olyan ritkaságokkal, mint az utazók saját kéziratos feljegyzései, levelei.

A kiállítást Kránitz Péter Pál történész mutatta be a közönségnek olyan érdekes történetekkel is teletűzdelve, melyek még közelebb hozták az akkori világot, szemléletet.

Kránitz Péter Pál  bemutatja a kiállítást

Kránitz Péter Pál
bemutatja a kiállítást

 

Az élclap-kiállítás plakátja

Az élclap-kiállítás
plakátja

Ezt követően került megtekintésre a Borsszem Jankótól Ludas Matyiig című kiállítás Kozma Katalin vezetésével, mely alcímét idézve egy rendkívül szakszerűen összeállított „válogatás magyar élclapok karikatúráiból”.

Kozma Katalin  bemutatja a tárlato

Kozma Katalin
bemutatja a tárlato

A kiállított karikatúrák érdekessége, hogy nem öncélúan vagy véletlenszerűen keletkeztek, sőt sokszor nem is tekinthetőek humorosnak, inkább az adott politikai és társadalmi helyzetek tökéletes görbe tükrei. Találunk közöttük elnagyoltabb, jelentést előtérbe helyező grafikát is, de több közülük komoly művészeti értéket képviselő művészi alkotás.

LudasMatyi12

A kiállítások során sokat tanulhattunk a magyar történelem és kultúra egy-egy kiemelt szeletéről, hasznos időt tölthettünk el a két tárlatvezetésen. Köszönjük a kurátoroknak a sok új ismeretet és élményt adó tárlatvezetést.

Kiss Annamária
könyvtáros

Reprodukciók és fotók Kis János munkája

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, OSZK, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*