Beszámoló a a GYEMSZI IRF Szakkönyvtár 60 éves évfordulós könferenciájáról

Sikeresen lezajlott a

60 ÉVES AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI SZAKKÖNYVTÁR

Jubileuma alkalmából rendezett ünnepi konferencia,

amelyen az MKSZ, mint az orvosi és egészségügyi szakkönyvtárakat képviselő szervezet képviselőjeként vett részt.

A Jubileumi KJonferencia résztvevői

A Jubileumi Konferencia résztvevői

Dr. Jávor András elnök

Dr. Jávor András elnök

Dr.Jávor András orvosprofesszor, a Magyar Tisztviselői Kar elnöke tartotta a konferencia nyitó előadását, melynek címe:
Barangolás az orvosi tudás dzsungelében”.

.

 

 

Nagy Zoltán köszöntő beszéde

Nagy Zoltán köszöntő beszéde

A Műszaki Szekcióban már 1988 óta önállóan működik az orvosi csoport egy igen aktív és jelentős létszámú tagsággal. Nagy Zoltán MKSZ elnök a mintegy 50-60 főt kitevő konferencia részvevőit elsőként s az alábbi visszatekintő értékeléssel köszöntötte:

“Tisztelt Megjelentek! Tisztelt megjelent hölgyek és Urak!

A Magyar Könyvtárosok Egyesületé legrégebbi és egyben a legnagyobb létszámú szervezete a több mint 40 éve működő Műszaki Könyvtáros Szekció Elnöksége és tagsága nevében tisztelettel köszöntöm a GYEMSZI szakmai konferenciájának minden szakmai előadóját és részvevőjét.

Ez a szakmai nap egyben közös visszatekintésre is alkalmat ad abban a tekintetben, hogy megemlékezzünk arról ,hogy az orvosi és egészségügyi könyvtárosok, információs szakemberek a kezdetektől azaz 1970-től fogva tagjai voltak a Műszaki Könyvtáros Szervezetünknek s komoly szakmai tevékenységet fejtettek ki a különböző fórumokon, a az MKE vándorgyűlésein s több alkalommal országos értekezletek megtartására is sor került.

Nem volt alap nélküli tehát, hogy már 25 évvel előtt 1988 május 13-én megalakult a Műszaki könyvtáros Szervezeten belül az önálló Orvosi Könyvtáros Csoport Benda Mária vezetésével s már akkor az egészségügyi könyvtárosok hazai és európai szakmai kapcsolat rendszeréről tartottak konferenciát, amelyről cikkek is megjelentek a szaksajtóban.

Később például 1992 március 6-án az Országos Orvostudományi Információs Intézet és Könyvtár szolgáltatásairól tartott konferencia alkalmából is számos szakcikk látott napvilágot. Ez a közös munkafolyamat az elmúlt évek során csak tovább erősödött, így nem véletlen, hogy e tevékenységeinknek egy igen eredményes, és jeles alkalma volt amikor 2011-ban Pécsett az MKE Vándorgyűlésen szervezetünk a „Műszaki és Orvosi könyvtárak és könyvtárosok a tudás és a műveltség szolgálatában” címmel tartott szakmai szekciós programot. Ennek keretében Dr. Palotai Mária és Kovács Beatrix „A Magyar Orvosi Bibliográfia régen és most” témában és Dr. Vasas Lívia vezette Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának fiatal munkatársai tartottak a legújabb kihívásokra válaszokat adó előadásokat.

A konferencia előadói

A konferencia előadói

Így az sem véletlen tehát, hogy a mai konferencián előadók s a szervezők közül többen korábban az MKE és az MKSZ tagjai, vezetőségi képviselői, vagy tisztségviselői voltak. Gondolok itt Jehoda Imolára. Vasas Líviára, Palotai Máriára, de Kovács Beatrixra, aki titkáraként és Dr. Koltai Tiborra, aki az MKSZ azaz a szervezetünk elnökként is tevékenykedett.

Mindezen gondolatok jegyében kívánok eredményes szakmai napot minden kedves résztvevőnek és további hosszú évtizedeken át tartó sikeres szakmai tevékenységet

a GYEMSZI IRF Országos Egészségtudományi Szakkönyvtárának.

Dr.Palotai Mária A GYEMSZI IR. történeti összefoglalóját tartja

Dr.Palotai Mária A GYEMSZI IR. történeti összefoglalóját tartja

Dr.Palotai Mária, a GYEMSZI könyvtár igazgatója tartotta meg az intézmény életét összefoglaló fő előadást „Hatvan év a tények tükrében” címmel. Előadását a konferencia résztvevői nagy tapssal köszönték meg.”

Nagy Zoltán MKSZ elnök

Dr.Palotai Mária és
Kovács Beatrix beszámolója

A bejegyzés kategóriája: GYEMSZI - Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár, Hírek, Kiállítások, Könyvtár látogatások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*