Projektek

Projektjeink 2007-

Játéktan továbbképzés
Az MKE önkéntességgel kapcsolatos koncepciója
“Alkotó könyvtáros” rendezvénysorozat
MKE Civil akadémia
E-lib
Menet – 2008
Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal

****************************************

Játéktan
Pécs, 2012. november 16-17.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete JÁTÉKTAN címmel továbbképzést szervez könyvtárosok, könyvtárostanárok, muzeológusok és múzeumpedagógusok számára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A továbbképzésen – az MKE szervezetek/szekciók, közgyűjteményi intézmények előzetes szándéknyilatkozata alapján – a Magyar Könyvtárosok Egyesületének regisztrált tagjai és vendégei vehetnek részt.
A szakmai képzés résztvevői a játék tudományos megközelítéséből kiindulva neves, szakavatott előadók segítségével tekintik át azt, hogy a játékot, mint örömszerző tevékenységet, hogyan tudják alkalmazni célcsoportjaik megelégedése és szakmai munkájuk – oktatás, könyvtárhasználat, múzeumpedagógia, tehetséggondozás, személyiségfejlesztés – sikere érdekében. A téma feldolgozása és az e téren bírt kompetenciák fejlesztése egy olyan terület, melyet naprakészen kell tartani, és a mindennapi munka során folyamatosan kell alkalmazni.
A gyerekek és felnőttek életében egyaránt fontos játék, az ismeretátadás/ismeretszerzés egyik leghatékonyabb módja, mely elősegíti a könyvtárosok szakmai kapcsolattartásának megújítását, és a munka-kapcsolatokhoz szükséges együttműködés megerősítését.

 • Előzetes anyagok

Program  Regisztrált résztvevők

 • Előadások

Megnyitó Előadó: Fehér Miklós, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkára

Dr. Grastyán Endre. A tudós és az ember Előadó: Dr. Bauer Miklós, az MTA doktora, professzor emeritus, PTE

A Grastyán örökség:„A játék neurobiológiája” Előadó: Dr. Péczely László kutató, PTE – ÁOK Élettani Intézet

A játék szerepe az ember életében. A játék fajtái Előadó: Dr. Zalay Szabolcs igazgató – Leőwey Klára Gimnázium; főiskolai docens PhD, Eötvös József Főiskola

A játék színterei Előadó: Budavári Klára gyermekkönyvtáros, FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár

„A kiállított tárgyakhoz nyúlni kötelező!” Interaktív játékos ismeretterjesztés: Labor-Interaktív Varázstér Előadó: Szász János fizikus, Pécsi Tudományegyetem TTK Fizikai Intézet

Szórakoztatva oktató programok a múzeumban Előadó: Tillai Gábor történész, kulturális manager, Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága

Játék az óvodában Előadó: Dr. Battyáni Istvánné óvodavezető, Nyugati Városrészi Óvoda

A játék szerepe a gyermekkönyvtári foglalkozásokban Előadó: Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka igazgató, Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár

Játék és tehetség. A könyvtár, mint tehetségpont Előadó: Lászlóné Bauer Nóra igazgató, Minerva Könyvtár

Műhelytitkok Előadó: Vincze Mária könyvtárostanár, a Pécs-Baranyai Könyvtárostanárok Szakmai Műhelyének vezetője

A baglyok visszatérnek, de nem egyedül
Könyvtári játékok az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Gyermekkönyvtárában Előadó: Hamburger Antalné gyermekkönyvtár vezető

Társas-játék, társasjáték: együtt és / vagy egyedül? Előadó: Rátkai Andrea művelődésszervező, közművelődési előadó, Pécsi Kulturális Központ

A program zárásaként az MKE Igazolást ad a Játéktan c. továbbképzésen való részvételről mindazok számára, akik az előadások hallgatói, a programok részesei és a feladatlapok megoldói voltak.
Bízunk benne és őszintén reméljük, hogy a résztvevők a megszerzett ismeretek alkalmazásával, saját módszereik átadásával, a rokonszakmák által alkalmazott és adaptálható „játékos” módszerek megismerésével tevékenységi területeiket megújítják és együttműködéseiket megerősítve közös játékos programokat valósítanak majd meg munkájuk során.

 • Szakmai beszámoló

Szakmai beszámoló   Szakmai beszámoló melléklete

További információ: Keszi Erika Zsuzsanna keszie@gmail.com

Az MKE önkéntességgel kapcsolatos koncepciója

Az önkéntességgel kapcsolatos koncepció valójában nem egy projekt, hanem egy széles bázisú projekt keret. A keretet nem az MKE, hanem a 2005. évi LXXXVIII. törvény A közérdekű önkéntes tevékenységről biztosítja, amely jogi értelemben státuszt adott az önkénteseknek és a közhasznú civil szervezetek és a könyvtárak számára is lehetővé teszi ezt a foglalkoztatási formát.

Az önkéntes munkavégzőre, mint egy új erőforrásra érdemes tekintenünk. Már megszoktuk, megismertük azokat a formákat és módokat, melyek pályázat útján biztosítanak forrást (pénzt) terveink megvalósításához. Itt azonban másról van szó. Nem pályázatot kell készítenünk ahhoz, hogy támogatást nyerjünk, hanem tevékenységünket kell e keretek között újrafogalmaznunk és megnyitnunk. A támogatás pedig nem pénzben, hanem élő munkában jelenik meg, ami persze pénzt érhet, vagy válthat ki. Vannak már sikeres foglalkoztatók. Rajtunk áll, hogy tudunk-e élni a lehetőséggel, a keret ugyanis mindannyiunk számára nyitott.

Tájékoztató az önkéntes munkavégzésről (PDF)
Önkéntesség a kultúrában (Fehér Miklós előadása) (PPT)

 

Az “Alkotó Könyvtáros” rendezvénysorozat

Összhangban „A könyvtári terület stratégiai céljai 2003-2007 között.” 4. pontjában megjelöltekkel, mely a könyvtári életpálya vonzóbbá tételét fogalmazza meg, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Országos Idegennyelvű Könyvtár közös szervezésében 2006 szeptemberében Alkotó Könyvtáros címen programsorozat indult útjára. Folytatni szerettük volna azt a kezdeményezést, melyet 2005-ben, a gödöllői Vándorgyűlésre készülőben, az MKE Pest megyei szervezete és a MKE Közkönyvtári Egylete hirdetett meg. Az akkori Alkotó könyvtárosok pályázatra 136 pályaművel jelentkeztek kollégáink. A pályaműveket egyszeri alkalommal, a vándorgyűlés ideje alatt láthatta a közönség. A mostani rendezvénysorozatnak éppen az a célja, hogy rendszeres bemutatkozási lehetőséget nyújtsunk a művészi tehetséggel megáldott kollégák számára. Egy évben három-négy programot terveztünk. Ez lehet koncert, kiállítás, irodalmi est. A rendezvénysorozat célja, hogy rendszeres bemutatkozási lehetőséget nyújtsunk a művészi tehetséggel megáldott kollégák számára.

2006-os program

 • Az első alkalommal, 2006. szeptember 26-án, Engel Judit akvarelljeit mutattuk be. Engel Judit az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtárának munkatársa.
 • A második, december 12-ei rendezvény irodalmi beszélgetés volt. Szakács István Történtek dolgok című regényéről a szerzővel Závada Pál Kossuth-díjas író beszélgetett. Szakács István a BME OMIKK tanszéki könyvtárosa. Az est aktualitását az adta, hogy ezzel a könyvével 2006-ban elnyerte a legjobb első kötetért járó Bródy Sándor díjat.

 2007. évi program

 • 2007. szeptember 26-án Csabonyi Klára pasztelljei kerültek bemutatásra. Csabonyi Klára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Informatikai Osztályának nyugalmazott munkatársa. A 2005. évi Alkotó könyvtárosok pályázat képzőművészeti kategóriájának első helyezettje. A 2007-es kiállításon bemutatott képek országos biennálékon, csoportos kiállításokon szerepeltek, de voltak köztük máshol még be nem mutatott művek is. Az anyagot az elmúlt tizenöt év munkáiból válogatta a művész.
 • Október 10-én irodalmi beszélgetés hangzott el Praznovszky Mihállyal „Mikszáth életműve a 21. században. Új olvasatok, új megközelítések.” címmel. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus, a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója.
 • November 28-án „A várakozás zsoltára” című adventi koncertben gyönyörködhettünk. A műsort Sudár Annamária és a Misztrál együttes adta elő. Az együttes két tagja a Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársa.

 2008.07.17. Katalist hir

 Kedves Kollégák!

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete néhány éve elindított egy Alkotó könyvtáros elnevezésű programsorozatot, amelyhez a kollégák különböző típusú alkotásaikkal örömmel csatlakoztak, s reméljük, a jövőben is csatlakoznak. Most a szépirodalmi munkásságukkal kitűnő kollégák írásaiból jelent meg egy csinos kötet MADÁRTÁVLAT címmel. 26 könyvtáros kolléga írásait gyűjti egybe az antológia, amelyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete adott ki. A kiadvány a szombathelyi VÁNDORGYŰLÉSEN megvásárolható 1000,- Ft + ÁFA áron. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

 Üdvözlettel: Nagy Anikó főtitkár

 2009. évi program

 2009. március 20.  Markovitsné Kutas Ilona emlékkiállítása. Szakmai méltató: Bakos Klára az MKE elnöke. A kiállítást megnyitja: Antal Andrea és Kutas László. Közreműködik: Kutas Ágnes hegedűs énekmondó. A kiállításon a könyvtáros két könyvének bemutatása mellett a Norvég Biblia című novella fordítóival is találkozhattak az érdeklődők. A kiállítás 2009. április 13-ig volt megtekinthető az OIK nyitvatartási idejében.

 2010. évi program

2010. január 22-én, pénteken 16 órakor Vraukóné Lukács Ilona és Kovács katáng Ferenc KÉP-SOR(OK) című közös kiállításának megnyitójára került sor. Vraukó Ili fotói mellett Kovács katáng Ferenc – képek által ébresztett – gondolatait olvashatják a látogatók. A kiállítás február 26-ig volt megtekinthető. A megnyitót követően Őexc. Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete, a Norvég Királyi Nagykövetség könyvekből és CD-kből álló ajándékát adja át az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak.

2011. évi program

2011. szeptember 23. 14:00 Kiállítás megnyitó Antal József (Salgótarján, nyugdíjas könyvtáros, művésztanár) műveiből. Budapest, OIK

A megnyitón a köszöntő szöveget elmondta: Fehér Miklós, MKE főtitkár

2012. évi program

2012. szeptember 26. Kiállítás Mándli Gyula (könyvtáros, könyvtárigazgató – helytörténész ) fotóiból Kultúrák találkozása címmel. Budapest, OIK

A megnyitón a köszöntő szöveget elmondta: Fehér Miklós, MKE főtitkár

2013. évi program

 • 2013. február 19.  – Szász Éva Xantus Jánosról szóló könyvének bemutatója. Szász Éva történelem- és könyvtárostanár, a kerekasztal beszélgetés inspirációja az ő könyvének bemutatása, amelynek címe: Xántus János írásai a humánetika és a természetvédelem megközelítéséből. A könyv a L’Harmattan Könyvkiadónál jelent meg 2012 októberében.
 • 2013. május 30. – 17 órától az Alkotó könyvtáros sorozat keretében megrendezésre került könyvbemutató: Kettős kötés-Írásai tükrében. Balogh Mihály könyvtáros, helytörténész.  A köteteket bemutatja a szerző, Szakmári Klára a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke és Tölgyesi József, a Neveléstörténet c. lap szerkesztője.A rendezvény szervezői: Könyvtárostanárok Egyesülete, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvényterme (1056 Budapest Molnár u. 11.)
 • 2013. szeptember 26. 13:30-tól Nagy Edit,  tatabányai könyvtáros kollégánk kiállításának megnyitója A rendezvényhez kapcsolódó információ itt érhető el. Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest Molnár u. 11.)

 

MKE Civil akadémia

A civil szervezetek szakszerű működtetéséhez a szabályozók változása, a működési előírások szigorodása miatt egyre inkább szükség van naprakész jogi, pénzügyi, elektronikus ügyviteli, tréneri, minőségügyi ismeretekre. A „Civil akadémia – 2011” projekt keretében az MKE éppen ezért a civil szervezetek munkatársai, tisztségviselői, tagjai számára kínál e területeken ismeretszerzési lehetőséget.
Projektismertető
Ingyenes képzésünket az NCA támogatta.

E-lib

A projekt arra irányult, hogy azonos szakmai területen működő, tevékenykedő civil szakmai szervezetek erősítsék meg egymás közti együttműködésüket az NCA támogatásával. 2009-ben olyan elektronikus felület jött létre a http://www.elibhu.com címen, mely tudásmegosztásra használható az együttműködés gyakorlása során. A rendszer lehetővé teszi az azonnali üzenetküldőn való kommunikálást, e-mailek küldését, fogadását, tárolását, dokumentumok elhelyezését és közös kezelését, hírek közzétételét, közös naptár, eseménytár vezetését, érdeksérelmi jelzőrendszer működését.

Résztvevő szervezetek:

 • Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ),
 • Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE),
 • Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE),
 • Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma (EKK),
 • Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége (MOKSZ),
 • Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE),
 • Főiskolai és Kari Könyvtárigazgatók Szövetsége (FKKSZ),
 • Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete,
 • Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete.

Menet – 2008

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – pályázati nyertesként – önálló weblapon tudósít MENET programjáról. A program összefoglalója itt olvasható.

Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával – az egész országot és az egész könyvtáros szakmát átfogó projekt megvalósítását határozta el. Ennek célja elősegíteni a könyvtáros kompetenciák fejlesztését, alkalmassá tenni a könyvtárosok személyiségét arra, hogy megfeleljenek a legkorszerűbb szolgáltatási (különösen információszolgáltatási) kihívásoknak, ezzel hozzájárulni a könyvtáros szakma európai színvonalú hazai műveléséhez.

A projekt leírása, programok, beszámolók, fotók

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe