Beszámoló a VI. Országos népmese-konferenciáról

Bejegyzés ideje: 2010. október 07., csütörtök. Kategória: Más szervezetek,Olvasás,Vidéki programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Dömsödy Andrea beszámolója a VI. Országos népmese-konferenciáról

Kedves Kollégák!

Alkalmam volt a VI. Népmese konferencia első napjának nagy részén részt venni. A gazdag program nemcsak szakmailag volt tartalmas, hanem meseélményekben is. Itt most nem is kísérelem meg visszaadni mindazt, amit kaptunk, csak apró hírmorzsaként, a teljesség igénye nélkül néhány vázlatos gondolat és főleg olvasmányajánlót próbálok nyújtani a konferencia kapcsán:

– A Hunra közgyűlése újraválasztotta Győri János elnököt.

– Jankovics Marcell készülő Oroszlánok az asztal alatt, Mese és álom c. könyvéről, melyben saját álmai segítségével népmesei alapon tipizálja az álmokat.

– Boldizsár Ildikó a tegnap megnyitott Meseterápia központ (http://www.meseterapia.hu/) céljairól beszélt, melynek különlegessége azon túl, hogy a világon az első ilyen intézmény, az, hogy főleg a prevencióra, és nem a gyógyításra koncentrál. Tovább megtudhattuk Meseterápia címmel megjelent új könyve is.

– Agócs Gergely előadásában azt hangsúlyozta, hogy a mese közösségi tevékenység, de ma már a kisebb közösségekben sincs jelen a mesélés, de a mesék szereplői például a mesékben élnek tovább. (A Hagyományok Házában szerveznek mesemondó tanfolyamokat.)

– A délelőtti program utolsó eseményeként több népmesével dolgozó kolléga mutatkozott be röviden. Gombos Pétertől hallhattunk az Olvasó-társ programról (http://www.hunra.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=635:varjuk-olvaso-tarsak-jelentkezeset&catid=1:hirek&Itemid=50). Furugh Switzer arról a programról mesélt, melyben roma anyáknak tanítják a mesélést. Szávai Ilonától megtudhattuk, hogy a Pont Kiadó felvállalta a sepsiszentgyörgyi Cimbora c. lap magyarországi terjesztését. Másrészt pedig Burgumburg címmel.

– Lábadi Károly a Drávaszög bemutatása közben felhívta a figyelmet Katona Imre: Sárkányölő ikertestvérek, Kopácsi népmesék c. kötetére

– Eperjessy Ernő saját mesegyűjtéséről mesélt, melynek eredménye az Égigérő almafa, Őrtilosi népmesék c. kötet.

– Nagy Attila gondolatmenetének magva: a népmesék hamuba sült pogácsája kevésbé fizikai táplálék, sokkal inkább a családból hozott szellemi, erkölcsi értékek, tartalmak szimbóluma. A jövőben a hazai közművelődési, oktatási intézményeknek, az egyházaknak, a médiának sokkal többet kell foglakozniuk a családokkal, a szülőkkel. Emellett felhívta a figyelmet a biztosan sokak által ismert Bettelheim: a Mese bűvölete … mű bevezetőjére, Bert Hellinger gondolataira és a family literacy kapcsán felidézte Greg Brooks előadását az OSZK-ban.

A program számomra sajnos ezen a ponton véget ért, de meg kell még említeni, hogy a szakmai előadások között ízes népmeséket hallgathattunk Kóka Rozáliától, Kovács Mariannától és Vető Nórától, akik pedig maradni tudtak még, azok Berecz Andrástól is.

Az előadókról bővebben: http://sites.google.com/site/viorszagosnepmesekonferencia/eloadoink

Üdvözlettel:

Dömsödy Andrea

KTE, OPKM

Szólj hozzá!

*