Morzsák a Vándorgyűlésről

Bejegyzés ideje: 2010. július 19., hétfő. Kategória: Könyvtárak világa,KTE,Olvasás,Programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Morzsák a Vándorgyűlésről

Nem szándékom teljes összefoglalót írni a bajai Vándorgyűlésről, de néhány érdekes felvetésre, forrásra szeretném felhívni a figyelmet.

A nyitó plenáris ülésen előadást tartott Dr. Kállai Ernő a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Előadása a „Jelentés a kisebbségek kulturális jogainak érvényesítéséről” c. saját hivatala által készített vizsgálat megállapításaira épült. A jelentés elmondása szerint saját honlapján (http://www.kisebbsegiombudsman.hu) elérhető, de sajnos nem találtam meg. (Kérem, aki tud, segítsen!) Az általa és a másnapi plenárison Fehér Miklós (Könyvtári Intézet) által elmondottak szerint jelentős mértékben foglalkozott a vizsgálat a könyvtári ellátással is, melyben javaslatokat is megfogalmaztak. Biztosan iskolai könyvtárak számára is elgondolkodtatóak.

Ami viszont biztosan állítható, a nemzeti, etnikai kisebbségek számára nemcsak kultúrájuk, hanem létük szempontjából is különösen fontos az anyanyelv használata, melyre a könyvtáraknak, iskolai könyvtáraknak is figyelmet kell fordítaniuk, forrásokat, szolgáltatásokat kell nyújtaniuk.

Vajon hány nem nemzetiségi iskola könyvtára figyel a környezetében élő kisebbségek kultúrájának megismertetésére, támogatására? Azt vajon hogyan, milyen módon teszik? Akár ezen a fórumon is szívesen olvasnánk a jó gyakorlatokról.

A FITT Szekció előadásai közt ismét hallhatunk a konyvtar.hu szolgáltatásairól, és azok jövőbeni lehetőségeiről. Ezekről továbbra is azt gondolom, hogy informatikus, pénz és idő hiányában jó lehetőségek az iskolai könyvtárak számára is.

A Gyermekkönyvtáros Szekció és a KTE közös szekciójában

1. Nánási Yvette mutatta be a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése (http://www.mgyke.hu/) által tömörített kiadók újdonságait, úttörő vállalkozásait.

2. Gombos Péter és tanítványai egy sikeres és ígéretes kezdeményezésről számoltak be. A programban hallgatók olvastak fel a védőnői közvetítéssel a gyerekkönyvtárba érkező hátrányos helyzetű gyerekeknek. A program egy különös értéke, hogy nem csoportos, hanem egyéni felolvasás folyik programban, mely során a gyerekek megtapasztalhatják a mesélés, mesehallgatás intim élményét is, az odafigyelést … Mindez pedig nem egyszeri, hanem rendszeres esemény az egyes gyerekek életében is. A programot a jövőben kisebb felkészítés után újabb önkéntesekkel szeretnék bővíteni, és országosan elterjeszteni. Véleményem szerint az ilyen eseményeknek az iskolai könyvtárak is jó helyszíneik lehetnek. Figyeljünk a kaposváriak hamarosan megjelenő felhívására!

3. Jómagam az (iskolai) könyvtárakkal szemben támasztott multikulturalitással kapcsolatos elvárásokat gyűjtöttem össze, és gondoltam tovább a pedagógiai szakirodalom és a NAT alapján.

4. Miklós Katalin a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárának gazdag tevékenységét mutatta be.

Fényképeket már láthatunk a Vándorgyűlés honlapján. Reméljük, hamarosan a prezentációk is elérhetők lesznek.

Dömsödy Andrea
KTE alelnök

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Morzsák a Vándorgyűlésről'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Morzsák a Vándorgyűlésről'.


  1. 2010. július 20., kedd | 16:19

    […] egyesületének blogja (Cs Bogyó Katalin): Morzsák a vándorgyűlésről: http://konyvtarostanar.klog.hu/2010/07/morzsak-a-vandorgyulesrol/ Gratulálunk a kitüntetetteknek: […]

Szólj hozzá!

*