Átalakul a blogunk

Bejegyzés ideje: 2009. október 01., csütörtök. Kategória: Blogok és honlapok,Folyóiratok,Innovációk. Szerző: konyvtarostanar

Kedves KTE tagok, bloggerek, blogolvasók, könyvtárostanárok és érdeklődők!

Október folyamán – az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjának jegyében – blogunk megújítására törekszünk.

Ez nemcsak abban fog megmutatkozni, hogy egy idő után majd más sablonban, más keretek között találjátok az eddigi megszokott tartalmakat, hanem abban is, hogy a szakmai/egyesületi blog funkcióján túl egyfajta webmagazin szerepkört is megpróbálunk lefedni az iskolai könyvtári területen.

Az új struktúrában nemcsak híreket, programajánlókat, rövid információkat közlünk és interaktív kommunikációra nyújtunk majd lehetőséget, ahogyan eddig is – hanem ezen túlmenően egyfajta online szakirodalmi publikációs felületet szertnénk majd biztosítani.

Persze nem egyoldalúan és nemcsak mi szeretnénk itt a szakmával kapcsolatos nézeteinket megosztani, saját írásainkat leközölni, hanem várjuk a publikálásra szánt cikkeket, tanulmányokat, hazai és külföldi szemléket az iskolai könyvtár és a könyvtár-pedagógia területéről bárki mástól is.

A blog szerkesztői a KTE elnökségével együtt alkotják majd azt a szakmai szűrőt (szerkesztőbizottságot), amely lehetővé teszi, hogy színvonalas anyagokat olvashassatok gyorsan, online módon – és költséghatékonyan: hiszen ezzel a lehetőséggel megszűnik a nyomdaköltség – beszűkülő pályázati források – magas előfizetői díjak hátráltató triumvirátusa, amely a szakmai információk terjedésének a gátja folyamatosan.

A blog webmagazin funkcióját (a szakirodalom teljes szövegét) a KTE tagjai korlátlanul használhatják majd, minden forráshoz ingyenesen hozzájuthatnak. Ezzel szeretnénk elérni azt, hogy a könyvtárostanár szakma berkein belül nagyobb legyen a szakmáért érzett felelősség, a tenniakarás, nőjön az egyesületi tagság respektje. Az egyesülettől ne csak kapni akarjunk segítséget, szolgáltatásokat, képviseletet – hanem mindezt viszonozzuk azzal is, hogy a KTE – országos szakmai egyesületünk – működését és hatókörét tagként és a munkánkkal, részvételünkkel is támogatjuk.

Mivel azonban az egyesület és blogszerkesztők filozófiája eddig is az volt, hogy a szakma teljes köréért érzünk felelősséget, valamint a információk minél szabadabb áramlását is biztosítani szeretnénk, azt az öszvér megoldást választjuk, hogy a blog eddigi funkciói továbbra is teljeskörűen elérhetőek lesznek minden olvasónk számára, a szakmai dokumentumok és publikációk körének elérését viszont csak korlátozott mértékben biztosítjuk – ezek az írások egy rövid bevezető összefoglalás formájában láthatók lesznek mindenki számára, a teljes szövegekhez viszont csak regisztráció után lehet majd eljutni. Regisztrációs kódot biztosítani fogunk a Könyvtárostanárok Egyesülete minden tagjának.

A technikai átállás idején – a hónap folyamán – előfordulhatnak a blogon hiányok, hibás működések, korlátozott elérés vagy egy rövid időre leállás is. Ezekért előre is elnézést kérünk – Gondnokunk (Paszternák Ádám) gőzerővel dolgozik az ügyön, de mindannyian munkahelyi feladatainkat is ellátjuk az egyesületi munkán kívül. Ezt kéretik figyelembe venni! 🙂

Terveink szerint a KTE Őszi SZakmai Napján, november 5-én már be tudjuk mutatni az új felület használatát is a konferencia résztvevőinek.

Véleményeiteket szívesen fogadjuk addig is, és megköszönjük!

Üdvözlettel,

Bondor Erika
kommunikációs vezető
Könyvtárostanárok Egyesülete

Szólj hozzá!

*