Informatikai normatíva az iskolai könyvtárban

Bejegyzés ideje: 2007. június 19., kedd. Kategória: Hírek,Iskolai könyvtárak,Könyvtári informatika,Pályázatok. Szerző: konyvtarostanar

Az iskolai könyvtárak fejlesztése terén előrelépés, hogy a jövőben a közoktatási intézmények informatikai normatívájából iskolai könyvtári szoftvereket (verziófrissítést, adatbázis követést is, stb.)  lehet vásárolni. Már közzé is tette az OKM az ehhez szükséges akkreditációs pályázatot.

Részletek az OKM honlapján, és a Könyvtári Intézet honlapján is.

Az iskolai könyvtárakban használatos könyvtári szoftverek, integrált rendszerek megvásárlása akkor lesz lehetséges, ha az érintett szoftver átesik ezen az akkreditációs eljáráson. A könyvtárak ebből a keretből ugyanis csak akkreditált szoftvereket vásárolhatnak. A feltételeket az OKM írja elő.
Az érintett szoftverfejlesztőket a KTE is tájékoztatja minderről. A könyvtárostanárok figyelmét felhívom, hogy az intézményvezetők még nem tudnak ezekről a változásokról, az informatikus kollégák pedig nem eléggé érdekeltek sok esetben, hogy ebből a normatívából a könyvtár is költsön. Ezért az említett rendelkezésekre, új lehetőségekre hívjátok fel az intézményvezetők figyelmét ti magatok is!

Üdvözlettel,

Bondor Erika, KTE elnök

7 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Informatikai normatíva az iskolai könyvtárban'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Informatikai normatíva az iskolai könyvtárban'.

  1. könyvtárostanár szerint...

    2007. november 13., kedd | 16:49

    Kedves Melinda, az október szakmai programokban egy kissé túlzsúfolt volt, ezért idő hiányában csak ma tettem fel az OKM döntését az akkreditált iskolai könyvtári szoftverekről. Köszönöm, hogy felhívtad a hiányosságra a figyelmemet!

    Bondor Erika

  2. Szántóné Izsa Melinda szerint...

    2007. november 13., kedd | 10:22

    Kedves Erika!

    Megszületett már az akkreditációs pályázat döntése? (A határidő azt hiszem okt. 15. volt.)
    Hol lehet erről tájékozódni? Közzéteszik valahol a nyertesek névsorát?

    Üdvözlettel: Szántóné Izsa Melinda

  3. Antal Imre szerint...

    2007. október 15., hétfő | 17:22

    Kedves Erika!

    Elnézést, egyáltalán nem akartam “prejudikálni”, csak azért írtam le egy szoftver nevét, nehogy valaki utólagosan okoskodással vádoljon.

    Viszont bizalomgerjesztő, hogy végre a könyvtárosi SZAKMA (csupa nagybetűvel) is véleményt mondhat, netán dönthet fontos kérdésekben. Ennek nagyon örülök és sok sikert kívánok!

    Üdvözlettel:
    Imre

  4. Bondor Erika szerint...

    2007. október 03., szerda | 16:53

    Kedves Imre!

    Én azért optimista ember vagyok, és mindig igyekszem objektív és kevésbé érzelemvezérelt maradni, ha szakmáról van szó. Úgyhogy azt mondom: ne prejudikáljunk!

    Az ilyesmit hagyjuk meg a rossz jogászoknak meg a politikusoknak! 🙂

    Hogy valamivel biztatni is tudjam: amennyire rálátásom van a most még javában zajló akkreditációs eljárásra, ott teljesen rendben folynak a dolgok, nincs “csókozás”!

    Viszont vannak nagyon egyenetlen színvonalú beadott pályázatok, jó és rossz szoftverek. Egyébként csak az a cég nem adta be a szoftverét akkreditációra, aki nem akarta, vagy aki eleve kudarcra ítélt vállalkozásnak tartotta, hogy a szoftverével elnyerje az értékesítés lehetőségét az iskolai könyvtári területen.

    Elég magasra tette a mércét a pályáztató a szoftverek színvonalát tekintve – a beadott öt szoftver közül is kevés felel meg az én meglátásom szerint mindezeknek.

    De ezt én nem tartom bajnak, sőt: az iskolai könyvtári terület csak profitál belőle, ha ebből a pénzből jó szoftvereket vásárolhat. Mert rosszak remélhetőleg nem kapnak akkreditációs engedélyt, én legalábbis emellett vagyok. (Nem osztom az “iskolai könyvtárnak ez is jó lesz – az a jó, ha minél olcsóbb!” elvet! )

    És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy milyen cég adta be a pályázatát – itt a szakmai minőség számít. Nekem mindenképpen – és remélem, a döntéshozók számára is…

    A későbbiekben a nyertes pályázókról és a megvásárolható könyvtári szoftverekről ezen a fórumon is hírt adok, ha már döntés született!

    Üdvözlettel,

    Bondor Erika
    Könyvtárostanárok Egyesülete

  5. Antal Imre szerint...

    2007. október 01., hétfő | 12:50

    Kedves Mindenki!
    Kedves Erika és Sanyi!

    Ismerve az OKM féle iskolaadminisztrációs szoftverek tapasztalatait borítékolható, hogy a könyvtári program is totális kudarc lesz az iskolák részére.
    Az ún. akkreditációs szűrő nem más, mint egy lehetőség arra, hogy a közbeszerzési eljárást kikerülve a “csókos” cégek szoftverét kényszerítsék az iskolákra.

    Mi egy kis cég szoftverét használjuk már több éve, a könyvtárosnő már ismeri, szereti, használja.
    És Erikának igaza van ez a kis cég teljesen esélytelen a pályázaton,nem is indul, hiszen információi szerint “a lapok úgyis le vannak osztva előre”. Pl. a Libinform nevezetű frissen fejlesztett szoftver (amit még soha sehol nem használtak) biztos nyerni fog.

    Üdvözlettel:
    Antal Imre

  6. könyvtárostanár szerint...

    2007. június 20., szerda | 01:29

    Kedves Sándor!
    Köszönjük az információkat. A Photoshop-os hasonlat logikusnak tűnik (lásd: http://ol.klog.hu/?p=9#respond), és jól is értelmezhető, ahogyan azonban a blogján olvasható azonos témájú bejegyzést tovább olvastam, rátaláltam a kulcsmondatra: “Persze az ár nem minden, meg az ingyenes sem minden esetben ingyenes, de nézetem szerint nem is ezen lenne a hangsúly, hanem az összefogáson, az együttműködésen.”

    Ezzel teljes mértékben egyetértek – ám ismernie kéne az iskolai könyvtárak világát, felszereltségét, a könyvtárostanárok IKT tudását, az iskolai könyvtárak státuselvonásait (gyakorlatilag egy csomó intézményben már könyvtáros szakember sincsen, nemhogy olyan, aki bevezetni tudna és testre szabna egy nyílt forráskódú programot!), s egyéb szempontokat – egyszóval ezek ismeretében én hatékonyabbnak vélem egy jó ár/érték arányú kész, és az adott intézményre szabott könyvtári szoftver alkalmazását az iskolai könyvtárakban. Vannak ilyenek.

    Persze ez legyen olyan, amelyben megvalósíthatók a területi és szakterületi együttműködések, kezelni tudja illetve alkalmazza a szabványokat (HUNMARC, Z39.50). És egy iskola számára is kifizethető, később fenntartható.

    Az Ön által nehezményezett akkreditációs eljárásnak én örülök, mert ahol eddig nem tudták beszerezni, ott ezután a meglévő normatívából beszerezhetik, ahol használják, ott pedig verziót frissíthetnek, adatbázist bővíthetnek. Eddig ugyanis a minisztérium abszolúte nem gondolt az iskolai könyvtárak informatikai fejlesztésére, szoftverellátására.

    Az akkreditációs eljárás természetesen egy szűrő, szakmai és anyagi értelemben is. Nem fog megfelelni minden program, nem fogja kifizetni minden szoftverfejlesztő, és nem is éri meg minden kis cégnek. De ha belegondol, az is elég nonszensz, hogy ebben a kis országban ennyiféle könyvtári rendszer van forgalomban, s ez nemcsak az iskolai könyvtári szférára igaz. Persze “virágozzék minden virág”, de az összefogásoknak éppen ez volt eddig is a legnagyobb gátja.

    Én egyelőre várakozó állásponton vagyok: kíváncsian várom, hogy az iskolai könyvtárakban használatos szoftverek közül melyik lesz akkreditált, vagyis a normatívából beszerezhető program. Csak remélni tudom, hogy lesz ilyen több is, és azok mindegyike megüti a színvonalat, valamint az ára is versenyképes lesz. (Ha utóbbi nem teljesül, akkor el is fog tűnni az iskolai könyvtári területről – ezt előre megjósolom.)

    Az Ön által javasolt programok biztosan jók, és több közülük be is vált külföldön. De magyar iskolai könyvtárakban elölről kezdhetnénk velük nulláról mindent. Mert nem a program a lényeges, hanem a mögötte lévő adatbázis, amely az általunk használt programok esetében 15-20 éves feldolgozó munka eredményeként, úgy 1200 felhasználó magyar intézmény, közöttük több száz iskolai könyvtár feldolgozó munkájából összeadódva jött létre. Ezt a kifejezetten magyar gyűjteményekre épülő közös adatbázist nagy kár volna kidobni, és valami egészen új rendszerben elölről kezdve újra építeni.

    Persze lehetnek, akik erről mást gondolnak…

    Üdvözlettel,

    Bondor Erika

  7. Sanyi szerint...

    2007. június 19., kedd | 21:17

    Az informatikus kollégák lehet, hogy nem érdekeltek az ügyeben, de azt hiszem ez teljesen érthető is. Bár úgy vélem, hogy nem csak ők a ludasak a dologban. Éppen ezért, hagy hívjam fel az intézményvezetők és könyvtárosok és informatikusok figyelmét az alábbi listára:

    KOHA
    Evergren
    PhpMyLibrary
    Avanti MicroLCS
    Gnuteca
    Emilda
    OpenBiblio
    GNU Library Management System
    Learning Access ILS
    Karuna

    Mindegyik ingyenesen használható Integrált Könyvtári Rendszer. Vagyis egy fillérjébe sem kerül a használata, az Iskolának.

    Bővebben http://ol.klog.hu/

Szólj hozzá!

*