Félidejéhez érkezett a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt

Az én könyvtáram program a keszthelyi Vándorgyűlésen (fotó: FSZEK)

Az én könyvtáram program a keszthelyi Vándorgyűlésen (fotó: FSZEK)

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 számú kiemelt európai uniós projekt 2017. február 1. és 2020. január 31. között 2 milliárd forint keretösszegből az Európai Unió támogatásával valósul meg, a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit készíti fel arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. Fontos cél, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A könyvtári projektben a köznevelés eredményességét szolgáló, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató könyvtári szolgáltatások fejlesztése zajlik a következő területeken: olvasás- és szövegértés-fejlesztés, digitális szövegértés, valamint könyvtárhasználat, illetve információkeresés.

A múzeumi és könyvtári komponensből álló projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ konzorciumi vezetésével, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mint konzorciumi partner együttműködésével valósul meg. A projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése iránt.

A hazai múzeumi és könyvtári rendszerre kiterjedő módszertani fejlesztés átfogó célja, hogy a kulturális intézményrendszer az általa kínált nem formális és informális oktatási szolgáltatásokat bővítse, a hozzáférést növelje. A projekt hatékonyan kíván hozzájárulni a köznevelés esélyteremtő szerepének és hátránykompenzációs képességének erősítéséhez. A minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, az oktatásba való visszatérés ösztönzése egyaránt a célok között szerepel.

Mindezen célokat a projekt alapkutatásokkal, mintaprojektek és mintaprogramok megvalósításával kívánja elérni. A projektben módszertani ajánlások, pedagógusoknak, múzeumi és könyvtári szakembereknek szóló továbbképzések valósulnak meg, szakmai kiadványok születnek, továbbá országos múzeumi koordinátori, illetve könyvtári szaktanácsadói hálózatot működtetünk. Az ágazati együttműködést közös szakmai rendezvények is segítik, így 2017 decemberében sikeresen zajlott le a múzeumi koordinátori hálózat és könyvtári szaktanácsadói hálózat első országos találkozója. A program most ért félidejéhez, de máris jelentős eredményeket tud felmutatni.

Az én könyvtáram keretében elért eredmények

A könyvtári projekt célja a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, valamint a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megújítása. Ennek keretében szövegértés- és olvasáskultúra-fejlesztésre, a digitális írástudás közvetítésére, a könyvtárhasználat, az információkeresés fejlesztésére, az egyéni és közösségi tanulás támogatására kerül sor könyvtári környezetben.

A projekt során hiánypótló alapkutatások valósultak meg: országos reprezentatív közvéleménykutatások keretében megtörtént a 3-17 évesek, illetve a 18 év felettiek könyvtár- és médiahasználati, illetve olvasási szokásainak felmérése, 1500-1500 fő részvételével. A könyvtárosok digitális kompetenciájának mérése – a DIGCOMP keretrendszerben – 1785 fő bevonásával megtörtént, majd e felmérést idén tavasszal 818 pedagógus körében is sikerült elvégezni.

A szakmai műhelyek munkájának eredményeként 20 tanulmány született, melyekből módszertani összefoglaló készült. Összegyűjtésre került 342 könyvtári jó gyakorlat, október közepére befejeződik 90 mintaprogram kidolgozása. A folyamat része az egységesített szempontú leíró fejlesztés, a mintaprojekt-fejlesztők mentorálása, a programok kipróbálása és szükség szerinti korrekciója is.

Az idei évben is folytatódnak az akkreditált képzések. A 30 órás Felkészülés a könyvtári szaktanácsadói feladatokra című képzés 40 fő részvételével sikeresen lezajlott. A 60 órás Hatékony kommunikáció a közgyűjteményekben című képzésben a közgyűjteményekben dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező közgyűjteményi munkatársak vehetnek részt. A projekt 5 csoportban, 100 fő részére biztosítja a képzésen való ingyenes részvételt. A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megvalósításában című 60 órás blended képzés (43 óra jelenléti és 17 óra távoktatás) 2018. szeptember 3-án kezdődött, amely elsősorban azoknak a könyvtárosoknak szól, akiknek a munkájához különböző tanulást támogató tevékenységek is tartoznak. A könyvtári szaktanácsadók részére a Projektkommunikáció, eredménykommunikáció című képzés előkészítése folyamatban van.

A 40 fős országos könyvtári szaktanácsadói hálózat elősegíti Az én könyvtáram programjának megvalósítását, ennek során támogatja a könyvtári-közművelődési, oktatási, közgyűjteményi intézmények közötti együttműködést. A szaktanácsadók a mintaprogramok fejlesztésének elősegítése érdekében közvetítenek a területükön működő könyvtárak és a mintaprogram-fejlesztők között, továbbá közreműködnek az országos szakmai napok rendezvénysorozat lebonyolításában is. Az én könyvtáram fejlesztései és a megvalósult kutatások eredményeit 2018. szeptember közepéig 24 településen 36 rendezvény keretében mutattuk be.

Megkezdődött a 2019-es országos könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampány előkészítése. Elindult az új módszertani és szakmai portál a www.azenkonyvtaram.hu oldalon, ahol megtalálhatók a projekttel kapcsolatos hírek, interjúk, sajtómegjelenések. A projekttel, valamint a könyvtári fejlesztésekkel kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek Az én könyvtáram Facebook oldalán is, ahová eddig több mint 330 poszt került ki. Az én könyvtáram YouTube csatornáján immár 11 kisfilm tekinthető meg a rendezvényekről, a projekt SlideShare oldalán 19 előadás prezentációja is megtalálható. A projekt szakmai megvalósításában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár partnere a 19 megyei könyvtár, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Olvasástársaság és a Könyvtárostanárok Egyesülete. A szakmai munkában több mint 200 fő működött eddig a szakmai műhelyek tagjaival, a szaktanácsadókkal, az előadókkal és a FSZEK EFOP projektiroda stábjával együtt.

infoblokk_könyvtár

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe