Konzultáció és állásfoglalás a megyei könyvtárak működési jellegéről, szervezeti hovatartozásáról

Az MKE elnöke a NEFMI kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárától a múzeumi és a levéltári szervezetek valamint két könyvtáros szakmai szervezet (IKSZ és MKE) részére közösen címzett levelet kapott. Hammerstein Judit helyettes államtitkár asszony ebben a levélben a közgyűjtemények által ellátandó közfeladatok és az ellátás – működtetés formája kérdésben kért a szakmai szervezetektől konzultációs lehetőséget.

A konzultációt követően az MKE az IKSZ-szel közösen az alábbi tartalmú, szkennelve is olvasható állásfoglalást küldte el az államtitkár asszonynak.

Fehér Miklós
főtitkár

______________________________________________

Hammerstein Judit részére

kultúráért felelős helyettes államtitkár

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Budapest


Tisztelt Helyettes Államtitkár Asszony!

 

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös álláspontja, hogy a megyei könyvtárak minden megyében önállóan működő és gazdálkodó jogi személyiséggel rendelkező költségvetési intézmények legyenek a jövőben is.

Megítélésünk szerint kötelező szakmai tevékenységükkel összetett közszolgálati feladatokat látnak el ezek az intézmények, amely jelentős gazdálkodási munkával jár együtt.

Feladatellátásukban éppen úgy megtalálható az országos, a regionális, mint a megyei, városi és a kistérségi illetékesség. Ezek közül is kiemelt szolgáltatásnak tekintjük a kistelepülések mozgókönyvtári ellátását, valamint a megyeszékhelyi fiókkönyvtárak működtetését.

Végiggondolva, mérlegelve szakmai konzultációnk alapján a következőket tartjuk támogathatónak:

–          A megyei könyvtárak a 2011. évi CLIV. törvény értelmében a megyei intézményfenntartó központokhoz kerülnek a megyei kormányhivatalok irányításával. Ebben az esetben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányító szerepe tovább erősödjön. Újabb törvényi, jogszabályi garanciákat tartunk szükségesnek ahhoz, hogy a megyei könyvtárak úgy a megyeszékhely, mint a megye teljes lakosságának könyvtári ellátását megfelelő szinten biztosítsák. Ehhez elválaszthatatlanul hozzátartozik az ingó és ingatlan vagyon intézményi kezelésben tartása.

–          Abban az esetben, ha a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nemcsak a szakmai irányításban vállal szerepet, hanem az intézmény fenntartásában, működtetésében is, akkor még inkább elengedhetetlen az intézmények önálló gazdálkodása, mivel csak így garantálható a napi, zavartalan működés.

Bízunk benne, hogy a jelenleg jól működő könyvtári hálózat középszintje megerősödve folytathatja a lakosság érdekében végzett nyilvános könyvtári szolgáltatását.

Kérjük szakmai álláspontunk mérlegelését, és megnyugtató képviseletét.

Budapest, 2011. november 28.

 

Dr. Fodor Péter s.k.  Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke

Bakos Klára s.k.  Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe