OKM tájékoztató

Bejegyzés ideje: 2007. november 13., kedd. Kategória: Hírek,Iskolai könyvtárak,Jogszabályok,Könyvtári informatika,Közoktatás. Szerző: konyvtarostanar

Október folyamán került fel az OKM honlapjára az akkreditált könyvtári szoftverekről szóló döntés melyből idézek:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2007. június 15. napján meghirdetett, “Akkreditációs pályázati felhívás az iskolai integrált könyvtári rendszerek szoftverfejlesztői és forgalmazói számára” pályázati eljárás a mai nappal lezárult.

A fenti akkreditációs eljáráson megfelelőnek minősített könyvtári szoftverek listája a Rendelet 2. § (3) bekezdése alapján a következő:

HUNTÉKA

SZIRÉN9

További részletek az OKM honlapján olvashatók!

12 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'OKM tájékoztató'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'OKM tájékoztató'.

  1. Miskolci András szerint...

    2007. december 13., csütörtök | 18:44

    Valóban nagy a nyüzsgés a katalist-on. Mókás, ahogy Mohai azt bizonygatja, hogy az áremelés csak 8-szoros és nem 20-szoros, mint ahogy azt állítják.
    http://katalist-to-feed.blogspot.com/
    De nem ez az egyedüli gond! Mohai a hozzánk küldött levélben azt írja, hogy majd a jövő évi normatívából kifizetjük a programját, ha már elfogyott az idei pénz. Ami azért nem stimmel, mert a jövő évi normatívát szabályozó minisztériumi rendelet majd csak valamikor jövő április-májusban jelenik meg. Vagyis nem létező forrásra kellene most kötelezettséget vállalni, ami törvénytelen.
    Aki mégis ilyenben gondolkodik, annak azt javaslom, hogy egy hivatalos levélben érdeklődjön az OKM-nél, hogy ezt megteheti-e? Nagyon csodálkoznék, ha azt írnák le, hogy rendben van a dolog.


  2. 2007. december 13., csütörtök | 10:42

    […] érik egy jó újságcikk annyira sok az információ a katalisten és a könyvtárostanárok blogján. Vajon lesz-e […]

  3. Szántóné Izsa Melinda szerint...

    2007. december 13., csütörtök | 09:28

    Ez a felülről jött kezdeményezés célját tekintve kiváló, ám úgy tűnik, mintha a felhasználók (vagyis mi, iskolai könyvtárosok) véleménye itt sem számított volna (mint annyi más esetben).
    A mi esetünkben igaz, hogy már rendelkezünk egy programmal, és csak a frissítést kellett volna a normatívából megoldani, de az iskolák szűkös költségvetése mellett az is segítség lett volna.
    (Amikor az első bejegyzést tettem, és utána egy darabig nem érkeztek hozzászólások, azt gondoltam, egyedül vagyok a problémámmal, de most örülök, hogy mások is felfigyeltek erre.)
    Üdvözlettel: Szántóné Izsa Melinda

  4. dtp szerint...

    2007. december 11., kedd | 10:12

    Egy hivatalos levelet megérne a dolog. Szurkolok!

  5. Miskolci András szerint...

    2007. december 10., hétfő | 18:20

    Ilona, szerintem nem véletlen, hogy a sok pályázó közül csak két program nyert. Ráadásul a kettő igazából csak egy, mert a Huntéka az iskolai könyvtárak számára nem jelent alternatívát, nincs is ott egyben sem, tehát nem konkurencia Mohai (mohó) Lajosnak.

    Meg kellene kérdezni erről a dolgokról a programok bírálóit, és egy-két minisztériumi embert is! Ők biztosan jobban tudják az okát, hogy miért/kinek jó ez?


  6. 2007. december 09., vasárnap | 22:36

    Nagyon megértem a fenti kollégák felháborodását! Mi csak az idén tudtuk megvenni a Szirént, és ezt a frissítési díjat biztos nem tudja az iskola kifizetni. Mohai úr egyszerűen lefölözi az informatikai támogatást (amennyiben lesz).
    Mindenkinek jó munkát és kellemes ünnepeket kíván: Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Gulyás Gáborné Rozi.

  7. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2007. december 07., péntek | 09:13

    Mohai abból indult ki, hogy az informatikai normatíva 8,5 %-a lenne az ővé, így számolta ki az új tarifát. Csakhogy az önkormányzati iskolák nem kapják meg egy-egyben az inf. normatívát, mert az önkormányzat a saját szoftvereit is abból frissíti, ergó több helyen a Szirén frissítése elvinné az iskolába ténylegesen eljutó normatíva összegények kb. a felét! Ez azért nonszensz. Kölülnézünk a piacon, lehet, hogy a többi szoftverkészítő fog jól járni Mohai mohósága miatt.

  8. Magdics Erika szerint...

    2007. december 07., péntek | 08:48

    Nagyon egyet tudok érteni az előttem írtakkal a szirénnel kapcsolatban. 1998 óta használom a szirent. Felháborított a Mohai Lajos eljárása, főként azért, mert semmi garancia nincs rá, hogy az iskolai könvtárak megkapják a normatív támogatást, ha nem lesz “cimkézve”. Másrészt a mi segítségünket kérte – Győrött legalábbis – a tájékoztatóján, hogy ő minél jobban járjon! Ez is etikátlan dolog!Mi iskolánk költségvetése egyébként 6-7 millió forinttal lesz kevesebb a 2007-es évinél. Nem gondolom, hogy emellett a felemelt árú díjat ki tudja fizetni az iskola a legjobb szándék ellenére sem! Hozzáteszem, hogy az iskolavezetés mindenben tekintetben fontosnak tartja a könyvtárat!
    Magdics Erika, Győr Szabadhegyi Közoktatási Központ

  9. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2007. december 04., kedd | 16:34

    Nagy a felháborodás a kollégáim körében itt Csongrád megyében is. Mohai Lajos olyan árat szab a Szirén frissítéséért, ami megfizethetetlen az iskolák számára – még az informatikai normatívából is. Nyilván nem lehet Mohait jobb bellátásra bírni már, de enyhén szólva nem etikus az eljárása. Persze megszokhattuk, hogy ha állami pénzekről van szó, mindennek többszörösére nő az ára (lsd. közbeszerzés) Úgy érezzük, csapdába kerültünk, hiszen aki komolyan szirénezett, most hogyan folytassa a munkáját? Aki nem, esetleg áttérhet valami másra…

  10. Benkő Ilona szerint...

    2007. november 27., kedd | 19:21

    Nagyon sajnalatos, hogy a sok palyazo kozul csak ketto nyert. Raadasul az MTA SZTAKI a masik programjaval a Kisteka-val (amit nagyon sok helyen hasznalnak) is palyazott. Egy iskolai konyvtar szamara nem megfizetheto a Hunteka, ami tobbszorosebe kerul a Kisteka-nak. Egy eve teszteljuk a Kistekat. Szeptembertol elesben hasznaljuk, de meg mindig kuldom a hibakat, amit a mai napig is javitanak. A tapasztalatokrol, eszrevetelekrol tanulmanyt lehetne irni. Vajon mi dontotte el, hogy pontosan ez 2 program lett a befuto es ezekre lehet csupan tamogatast kapni? Minden jot Benkő Ilona

  11. Bondor Erika szerint...

    2007. november 18., vasárnap | 23:30

    Ismereteim szerint 5-6, talán 7 program van, amit országszerte használnak iskolai könyvtárak. De erről nem készült még központi felmérés. Azért ne keseredj el, mert ez nem azt jelenti, hogy más programot nem lehet használni, hanem azt, hogy az informatikai normatíva ezekre fordítható. Van különbség.
    Egyébként tervezem, hogy a KTE jövő évi szakmai programjainak egyikén az iskolai könyvtárak informatikai fejlesztésével foglalkozunk majd – több szempontból is aktuális.
    Jó munkát!
    Bondor Erika

  12. Szántóné Izsa Melinda szerint...

    2007. november 14., szerda | 10:26

    Köszönöm az információt.
    Mi a Sz-21-t használjuk, ezért csalódott vagyok, hogy ez a szoftver nem szerepel ezen a “hosszú” listán (bár nem tudom, pályáztak-e). Biztosan van rajtunk kívül is sok más iskola, akik más programot használnak. Kíváncsi lennék mások véleményére is.
    Üdvözlettel: Szántóné Izsa Melinda

Szólj hozzá!

*