Magyar Könyvtárosok Egyesülete 47. Vándorgyűlése

Nida Judit beszámolója:

Sikeresen lezajlott a 47. Vándorgyűlés Szolnokon. Úgy gondolom, hogy a Zenei Könyvtárosok Szervezete pontosan olyan programot szervezett és bonyolított le, amilyenek mi vagyunk. Családias, nagyon jó légkörben folyt és tényleg azokról a szakmai kérdésekről volt szó, amik a mindennapjainkban is foglalkoztatnak bennünket. Szekcióülésünkre nem a Szolnoki Főiskola épületében – ahol általában a programok zajlottak -, hanem a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában került sor. Ezúton is nagy-nagy köszönet érte Bartáné Engel Arankának, helyi “képviselőnknek” és természetesen minden kolléganőjének, akik a szervezésben és a lebonyolításban részt vettek. Igazán jól éreztük magunkat!


Programunk első pontja a szolnoki könyvtár dolgozóiból és barátaikból alakult kórus, a BibliotéKAR köszöntő műsora volt. Ki más vezethetné ezt a kórust, mint Balázs Ildikó, volt zenei könyvtáros? A kellemes zenei élmény után a Szolnoki Szimfonikus Zenekar két nagyon szimpatikus és lelkes képviselője, Ignácz Ervin ügyvezető és Patkós Imre szakmai igazgató beszélt nekünk már megvalósult projektjeikről, elveikről, mindennapjaikról, terveikről. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy bizony, a zenei ismeretterjesztés, a zenei közvélemény-formálás vonatkozásában nemcsak hasonlítanak, de teljesen egybevágnak a terveink, elképzeléseink! Jó volt hallgatni ezt a két elhivatott embert, akik nem csak álmodoznak, de munkájukkal bizonyítottan tesznek is azért, hogy a minőségi zene tényleg mindenkié legyen!


Ezután következett a kerekasztal-beszélgetés Szabó Ferenc János fiatal tudományos kutatóval. Igaz, csak szögletes asztalunk volt, de igazi jó hangulatú, ötleteket adó, értékes eszmecsere alakult ki Feri külföldi nagy és kisebb könyvtárakban szerzett tapasztalatai megismerése nyomán. Tudatosulhatott bennünk, mennyire fontos, hogy egy zenei gyűjtemény hogyan jelenik meg az adott könyvtár honlapján, mennyire könnyen kezelhető az a honlap, milyen gyorsan, csak a minimális kattintással érhető el a keresett legfontosabb információ, milyen lényeges, hogyan fogadjuk az új olvasókat, használókat, mennyi a szükséges ám nem túlzó adminisztráció, stb. stb. Pezsgő beszélgetésünknek az idő vetett határt, indulnunk kellett a záró plenáris ülésre, ahol számot adtunk az elvégzett munkáról.

Összefoglalóan elmondhatom, hogy célunk, mégpedig az, hogy megvizsgáljuk, milyen használói elvárások, igények vannak napjainkban a zenei könyvtárak, részlegek irányában, a szűk idő szabta lehetőségekhez képest megvalósult. A témát természetesen nem zártuk le, őszi programjainkon folytatjuk.

Gellért Marika jóvoltából képekben is tudósíthatunk: katt ide.

Kategória: Vándorgyűlés | Címke: , , | Hozzászólás most!

Zenei Szervezetünk programja a Budapesti Könyvfesztiválon

Gulyásné Somogyi Klára rövid összefoglalója:

2015. április 25., szombat – Könyvtáros Klub
Helyszín: Millenáris B épület  galéria, a G3 stand mellett
(1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)
16.00 – 17.00 Bartók és a Nyolcak – zene és képzőművészet kapcsolata a
modernizmusban Rockenbauer Zoltán előadása Apacs művészet címmel
megjelent kötete kapcsán
Moderátor: Bándoli Katalin szekcióelnök

Jól sikerült a könyvfesztiválon rendezett programunk: a vendégek megtöltötték a Könyvtáros Klub termét. Az előadó, Rockenbauer Zoltán érdekesen és élvezetesen vezetett be bennünket a Nyolcak művészetébe és Bartókhoz fűződő kapcsolatukba. Az előadást igen sok képpel is illusztrálta, amelyek kedvet csináltak ahhoz, hogy tovább böngésszünk a festőkről és  képeikről az interneten. Az előadás kiindulópontjául szolgáló könyvhöz – Apacs művészet : Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) –
itt találhattok illusztrációkat: www.facebook.com/apacsmuveszet

Csanda Marika fotói:

mke1 mke2 mke3 mke4

Kategória: Beszámoló | Címke: | Hozzászólás most!

MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete szakmai összejövetele

Az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete 2015. február 24-én a FSZEK Zenei Gyűjteményében tartotta szakmai találkozóját. Dr. Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója köszöntött minket, bevezetőjében kitért a különgyűjtemények és a főkönyvtár viszonyára is, amelynek minőségét mindig a vezető hozzáállása határozza meg. A program első részében “negyvenesek” címszóval 5 megyei könyvtári kollégánk mutatta be 40. alapítási évfordulóját az elmúlt néhány évben, illetve az elkövetkezőkben ünneplő zenei gyűjteményét: honnan indultak, és merre tartanak.

Ezt követően szervezetünk közgyűlését tartottuk meg, amelyen az elmúlt egy, illetve négy év beszámolóját hallhattuk Gulyásné Somogyi Klárától. Ezután új vezetőséget választottunk, tagjai:

Elnök: Bándoli Katalin
Vezetőségi tagok: Gulyásné Somogyi Klára, Sárközi Andrea, Bolgár Veronika, Nida Judit
Ellenőrző bizottság elnöke: Vavrinecz Veronika
Ellenőrző bizottsági tagok: Grégász Miklós, Gellért Mária

Fotók

Kategória: Szakmai találkozó | Hozzászólás most!

Zenei könyvtári ismeretek III. – Feltárás, tájékoztatás – új technológiák a zenei könyvtárakban

A Könyvtári Intézet (akkreditációs lajstromszám AL-1919, felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0258-04) 2015. tavaszára meghirdeti 60 órás akkreditált továbbképzési programját Zenei könyvtári ismeretek III. – Feltárás, tájékoztatás – új technológiák a zenei könyvtárakban (50831-2/2014/KOZGYUJT) címmel.

A tanfolyam időpontja: 2015. március 9., 10., 11., 12., 16., 17., 18., 19.
Jelentkezési határidő: 2015. február 23.

Részvételi díj: 50.000,- Ft

A tanfolyam 60 órás, 2×4 napos.
A tanfolyam helyszíne: Könyvtári Intézet 1827 Budapest, Budavári palota F. ép.

A tanfolyam oktatói: Bándoli Katalin, Csopaki Orsolya, Dalos Anna, Gócza Gyuláné, Gulyásné Somogyi Klára, Illyés Boglárka, Iszály György Barna, Kiss Katalin, Kocsis Géza, Ősze Mária, Pávai István, Sárközi Andrea, Sigrai László, Simon Géza Gábor

Kérjük, a tanfolyam leírásánál (http://ki.oszk.hu/content/enei-k-nyvt-ri-ismeretek-iii-felt-r-s-t-j-koztat-s-j-technol-gi-k-zenei-k-nyvt-rakban) található „Jelentkezési lap” feliratú linkre kattintva töltse ki a jelentkezési űrlapot. Ezután e-mailben kapja meg azt a letölthető pdf formátumú jelentkezési lapot, amely a már előzőleg kitöltött adatokat tartalmazza. Kérjük, hogy ezt kinyomtatva, aláírva postai úton juttassa el a Könyvtári Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztály címére (1827 Budapest, Budavári Palota F. épület).

További információ: Gaálné Kalydy Dóra; tel: 224-3876; e-mail: gaald@oszk.hu

A tanfolyam leírása
A program célja, hogy összefoglalja a könyvtárak zenei dokumentumainak feldolgozására vonatkozó speciális ismereteket, és bemutassa a zenei könyvtárak tájékoztató munkája számára kínálkozó IKT-lehetőségeket. A résztvevők a gyakorlatban sajátítják el a zenei anyagok formai és tartalmi feltárásához és az információszolgáltatáshoz szükséges kompetenciákat. Jártasságot szereznek a digitális zenei dokumentumok, a legfontosabb hazai és nemzetközi zenei adatbázisok használatában, képesek lesznek magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtani. A program a Zenei könyvtári ismeretek elnevezésű továbbképzés 3. modulja.

Kategória: Hír | Hozzászólás most!

AIBM Magyar Nemzeti Csoport és MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete a Müpában

Az AIBM Magyar Nemzeti Csoportja 2014. 10. 29-én tartotta ülését az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezetével közösen egy csodálatos helyszínen, a Művészetek Palotájában a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár vendégeként. Beszámoló a Hangtárnokon: itt.

Gulyásné Somogyi Klára, az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete elnökének szavaival és néma tisztelgéssel megemlékeztünk a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Cseriné Szilágyi Erzsébetről, aki az MKE Zenei Szekció vezetőségi tagja, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár zenei gyűjteményének könyvtárosa volt s az idei vándorgyűlésen vette át a Magyar Könyvtárosok Egyesületének emlékérmét:

Cseriné Szilágyi Erzsébet, Fehér Miklós, Gulyásné Somogyi Klára (fotó: Könyvtárvilág)

Mit éreztem, amikor megkaptam? Csodálkoztam, hiszen azt gondolom, hogy semmi különlegeset nem tettem, csak a feladatomat láttam, látom el. Természetesen nagyon jól esett az elismerés, és mi tagadás, büszke is voltam, amikor ott álltam a kollégák előtt, és hallgattam a laudációt. Akkor gondolkoztam el, hogy valóban sok dolgot végeztem az elmúlt évtizedekben. Kollégáktól kapni elismerést mindig értékes. Köszönöm az eddigi összes munkahelyi vezetőmnek, és kollégámnak, hogy lehetővé tették a programokon való részvételt, és adott esetben helytálltak a munkában, amikor hivatalos programon voltam.
Arra vagyok büszke, hogy megadatott az, hogy az lehet a munkám, amit nagyon szeretek. Könyvek és zene, ezek csodálatos dolgok. Együtt különösen. Ha még segíteni is tudok az érdeklődőknek, az még ráadás öröm. Azon még nem gondolkoztam, hogyan befolyásol a kitüntetés. Dogozom tovább az Egyesületben is, amíg bizalmat szavaznak a kollégák, és a Zenei Gyűjteményben is, amíg lehetőségem van rá. Úgy érzem, hogy nagyon jó volt hallani, hogy a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének dolgozója. És hogy ez a dolgozó én voltam…” /forrás: Könyvtárvilág/. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Kategória: Beszámoló | Címke: , | Hozzászólás most!

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlésének Sopron ad otthont 2014. július 17-19. között. A vándorgyűlés honlapja elérhető itt: mke46.nyme.hu

Zenei szekciós programunk 2014. július 18-án (pénteken) lesz 13.30 és 15.15 óra között.
Témánk: Katalógusok és zeneművek: együttműködés könyvtárosok és zenetörténészek között

Helyszín: P épület 0.02

Időpont: 13.30 – 15.15

Moderátor: Gulyásné Somogyi Klára szekció elnök

Program:

13.30-14.10 A Starck-féle Virginálkönyv
Előadó: Komlós Katalin zenetörténész, prof. emerita, Liszt Ferenc Zeneművészeti
Egyetem

14.10-14.30 A ProQuest bemutatója

Előadó: Czeglédi Éva, Délkelet-Európáért felelős kapcsolattartó

14.30-15.15 “Narancs katalógus” és feltámasztott remekművek: Vécsey Jenő a tudós könyvtáros
Előadó: Kelemen Éva zenetörténész, OSZK Zeneműtár

Somogyi Klára beszámolója:

Az MKE 46. vándorgyűlését ebben az évben Sopronban rendezték meg, a fő tematikát az „Intelligens szolgáltatás – A szolgáltatások intelligenciája” mottóval jellemezve.
A konferencia iránt nagy volt az érdeklődés: a résztvevők magas száma (600 fölötti létszám) jelzi ezt, az előadások és a programok széles skálája biztosította, hogy mindenki megtalálja az érdeklődése és kedve szerinti lehetőségeket.
A nyitó plenáris ülés első részében a köszöntések, nyitó gondolatok hangzottak el, kihangsúlyozva a digitális műveltség egyre jelentősebb voltát és az élet mind nagyobb területén teret nyerő érvényességét. Ehhez kapcsolódott dr. Kelemen Csaba, a NEFMI főosztályvezetőjének előadása.
Hagyományosan ez az első esemény a különböző díjak, elismerések átadásának helye is az Egyesület életében. Az idén szervezetünk egyik tagja is díjazott lett: Cseriné Szilágyi Erzsébet, vezetőségi tagunk, a gazdasági ügyeink gondozója MKE Emlékérmet kapott.

Cseriné Szilágyi Erzsébet, Fehér Miklós, Gulyásné Somogyi Klára (fotó: Könyvtárvilág)

A másnapi, péntek délelőtt kisplenáris ülésén Sörény Edina, az EMMI vezető tanácsosa, könyvtári és EU szakreferens előadását hallhattuk, aki a pályázati lehetőségek, az operatív programok kapcsán először a könyvtári terület 4 fejlesztési irányát jelölte meg. Ezek: a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, a könyvtári rendszer hosszú távú fenntarthatósága, az országos könyvtári rendszer fejlesztése, illetve a szakmai tudás értékelés, a bérfejlesztés lehetőségei és szükségessége.
Mindezek a területek az országos fejlesztési rendszer 9 operatív programcsoportjának keretében valósíthatók meg. A legtöbb lehetőségünk az Emberi erőforrások fejlesztése operatív programban (EFOP) látszik, de a Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Programban (VEKOP) is reménykedhetünk. Önmagában az infrastruktúra fejlesztését nem támogatják, de tartalmi célokhoz kapcsolódóan ez is beépíthető a pályázatokba.

Az előadást követően kezdték meg az egyes szekciók a munkájukat. Változatos programot kínáltak a szervezetek, egy-egy speciálisabb vagy szélesebb témát megjelölve. Beszámolómban a határon túli könyvtárosok szakmai találkozóját említem meg. Bár ezen az ülésen kevesen voltak, az látszott, igény van az ő részükről is a szorosabb és folyamatos kapcsolatokra. A magyar nyelvű szakmai továbbképzések szükségességét is említették többek között. A beszélgetésen részt vett Dr Marelyn Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa is. Az Intézet KÖNYVTRANSZFER nevű programjához kapcsolódhatna a továbbképzés mint TUDÁSTRANSZFER. Ezekről a programokról a későbbiekben minden bizonnyal hallhatunk még.


Pénteken délután rendeztük a Zenei Szervezet ülését, amelyen 3 előadás hangzott el: Komlós Katalin bemutatta a Starck-féle Virginálkönyvet,

illetve Kelemen Éva beszélt Vécsey Jenő könyvtárszervezői, könyvtárosi munkásságáról. Ez utóbbi téma írásban is megjelenik majd. Mindkét előadás érdekes, ritkán hallható zenei illusztrációkkal egészült ki. Harmadikként az MKE egyik szponzora, a ProQuest cég bemutatkozását hallhattuk, kiemelve a zenei lehetőségeket.


A konferencia péntek délutáni záróaktusán a szekciók moderátorai összefoglalták az elhangzott előadásokat, és ismertették az egyes szakterületek „üzenetét”, amely hagyományosan 1-2 mondatban foglalja össze a vándorgyűlés legfontosabb gondolatait. A Zenei Szervezet üzenete így hangzott: „A zenei intelligencia a zenei nyelv mind teljesebb megismerésén alapul. A zenei könyvtárak, könyvtárosok segítik a méltán híres magyar zenekultúra köznyelvvé válását, amelynek megértése az élet minőségéhez járul hozzá. Így válik az intelligens szolgáltatás alapjává.
A záró plenárison kihirdették a következő év helyszínét, amely Szolnok lesz.
A péntek esti, hagyományos baráti találkozó jó hangulatban, a felszabadultság közvetlenségével, sok zenével és tánccal egybekötve telt.

Kategória: Vándorgyűlés | Címke: , | Hozzászólás most!

Látogatás a Budapest Music Centerben

2014. március 31-én a BMC (Budapest Music Center) új, Mátyás utcai épületében tettünk látogatást Gőz László harsonaművész, tanár, a BMC alapítója vezetésével: bejártuk az épületet, benne az Információs Központot és a Könyvtárat is, melyet Kégl András mutatott be (Néhány évvel ezelőtt a Lónyai utcai épületben jártunk, amely az intézmény első otthona volt. Az új épület Budapest egyik legkedveltebb zenei és kulturális helyszínévé vált.) Beszámoló a Hangtárnokon: Budapest Music Center.

Kategória: Beszámoló | Címke: , , , | Hozzászólás most!

Az AIBM Magyar Nemzeti Csoport és Szervezetünk közös rendezvénye

Meghívó

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit az AIBM Magyar Nemzeti Csoport és a Magyar Könyvtáros Egyesület Zenei Könyvtárosok Szervezete közös rendezvényére 2013. november 21-ikén, délelőtt 10.30 órai kezdettel, a LFZE Zenetörténeti Kutatókönyvtárába. (Budapest, Vörösmarty u. 35.)

Napirend:

  1. Rövid összefoglaló az AIBM bécsi konferenciájáról, Gócza Julianna
  2. Joseph Haydn kottagyűjteménye, Mikusi Balázs
  3. Kérdések és lehetőségek egy “lendületes” archívumban, Szabó Ferenc János
  4. Gyimes Ferenc és Vavrinecz Veronika köszöntése.

Somogyi Klára rövid összefoglalója:

November 21-én a Régi Zeneakadémia Könyvtárában az AIBM Magyar Nemzeti Csoportjával közösen rendeztük meg az év utolsó összejövetelét.
Ez alkalommal meghallgattuk Gócza Juli összefoglalóját az AIBM működéséről és a bécsi konferenciáról. Ezt követően két, a konferencián elhangzott előadás magyar nyelvű változatát ismerhettük meg. Mikusi Balázs (az OSZK Zeneműtárának vezetője) Haydn kismartoni kottatáráról beszélt, Szabó Ferenc János pedig az MTA Zenetudományi Intézete Lendület kutatócsoportjának tevékenységével, ezen belül a 20-21. századi magyar zenetörténet archívumának létrehozásáról és működéséről tájékoztatott bennünket.
Az élvezetes előadások után két kollégánkat köszöntöttük 80. születésnapja alkalmából: Vavrinecz Veronikát és Gyimes Ferencet. A jókívánságok és az emlékek felelevenítése, a beszélgetések  mind azt az örömet fejezték ki, hogy találkozhattunk velük. Ezen a fórumon is szeretném köszönteni őket: egészséget, békét, örömet, vidámságot kívánva nekik!

Kategória: Beszámoló | Hozzászólás most!

A MKE Zenei Szekciójának 2 napos konferenciája Szekszárdon

2013. október 17-18.,
Helyszín: Illyés Gyula Megyei Könyvtár, 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 51.

sz2

12.00-ig érkezés a könyvtárba, 12.00 -13.00 között vendéglátás

13.00 Köszöntő
Németh Judit mb. igazgató
Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd M.J.V. Közgyűlése Humán Bizottságának elnöke

13.15. A konferencia programjának ismertetése
Gulyásné Somogyi Klára, az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezetének elnöke

13.20 -17.00 Előadások :
** Fehér Miklós előadása
** Beszámoló az AIBM bécsi konferenciájáról
(Gócza Julianna, Sárközi Andrea, Szabó Ferencné)
** Bevezetés a beszélgetésekhez, a téma időszerűsége: Somogyi Klára
** Könyvtár és olvasója, marketing stratégiák, jövőkép: Sárközi Andrea
(szünet)
17.15 Városnézés – Liszt emlékszoba
18.15. A szállás elfoglalása a PTE IGYK kollégiumában
18.40.A Babits Mihály Művelődési Központ megtekintése
19.00.Hangverseny a Művészetek Házában
(Liszt Ferenc Szekszárdi miséje, a Szekszárdi Madrigálkórus előadásában, vezényel Jobbágy Valér, orgonán közreműködik Lozsányi Tamás orgonaművész)
20.00. Vacsora a Szász Sörözőben
2013.10.18 (péntek)
09.00 Koncert a Liszt Ferenc Zeneiskola nagytermében
Közreműködik: Lányi Péter zongora, Béres Kornélia fuvola
09.30 – 11.00 Előadások (szünetben pogácsa, ásványvíz, kávé)
** Nida Judit: a zenei könyvtárakban az utóbbi 10 évben bekövetkezett változásokról, átalakulásokról – szigorúan a saját tapasztalataink alapján.
(A dok. típusok iránti igény változása, olvasók összetétele ; a szolgáltatásainkkal szembeni változó igényekről; hogyan kell nekünk változnunk; hogyan tud beilleszkedni egy zenei gyűjtemény a könyvtár nagy egészébe stb.)
** Béresné Kollár Éva: az idén 40 éves szekszárdi zenei gyűjtemény múltjáról, jelenéről, jövőjéről
11.30
**A könyvtár és a zenei gyűjtemény megtekintése, filmvetítés – Liszt és Szekszárd kapcsolata
12.15 Zárszó Gulyásné Somogyi Klára
12.25.Vendéglátás a könyvtárban
12.45-től kötetlen beszélgetés, ismerkedés a könyvtárral hazaindulásig

Házigazdák: Béresné Kollár Éva zenepedagógus-könyvtáros, Tóth Ildikó könyvtáros

sz

Somogyi Klára vázlatos szakmai beszámolója:

1./ A város és a könyvtár képviseletében köszöntötték a résztvevőket.

A tematikus és szakmai előadások, összefoglalások a tágabb körből, a könyvtáros szakma egészéből kiindulva a zenei könyvtárak általánosabb elemzésén keresztül egyre részletezőbb témák bemutatásával és megvitatásával vittek egyre közelebb bennünket a kitűzött célunkhoz:

2/ Fehér Miklós az MKE elnökségének tagja, főtitkár, néhány fontos dologra hívta fel a figyelmünket, tágabb kitekintést adva az egész könyvtárügyre is.

* az OSZK-ról:
a 90-es évek 1000 fős létszámához képest ma 480 fő a munkatársak száma;
a Könyvtári Intézet a korábbi 46 munkatárssal szemben ma 23 fővel működik, az üres helyeket a rendelkezések miatt nem lehet betölteni;
a könyvtár előző vezetésének célkitűzései:
kommunikáció az intézményről: hogyan él? (pld.: múzeumi éjszaka, ajándékbolt, nyitott kávézó, születésnapi ajándék stb.) – ebben tudott újítani
központi szolgáltatóként ugyanakkor nem tudta a lehetőségeit kihasználni;

a jövő nyitott: hogyan lesz új igazgató? Jelenleg az SZMSZ szerinti rendben működik az intézmény;

a költségvetés az elvonások miatt annyira megfogyatkozott, hogy beszerzésre szinte nem jut semmi, a támogatás csak a bérekre elég; az informatikai rendszer teljesen elavult, újra lenne szükség;
helyhiány: az állomány elhelyezése egyre nehezebb, szinte a szolgáltatás rovására megy
„kulcsmondat”: egy könyvtár új ruhában többre képes (máshol is szükség lenne új könyvtárépületre)
a mai könyvtárépületeket a használathoz rendelik: nincsenek számítógépek, mindenki hozza magával a sajátját;

* a könyvtár és a kultúra kapcsolatáról:
fontos tudnunk, hogy van-e akkora ereje a nemzeti kultúránknak, amilyen a régebbi korokban megvolt? Visszatérnek-e azok, akik elmentek?
A gyűjtemény segít bennünket abban, hogy nemzetben gondolkozzunk.
A gyerekek öröksége magyarságuk, kultúrájuk, ezt hozzáférhetővé kell tennünk – ezt mindig tudatosítanunk kell magunkban.
A könyvtár 20 év múlva: biztosítja majd a teljes hozzáférést, de alkalmazkodnunk kell az informatikai eszközök fejlődéséhez is: a tartalmakat a telefonok felületére is alkalmazni kell.

* közművelődés, könyvtári stratégia:
a minisztérium kultúrpolitikája még nem dőlt el: közművelődés vagy megőrzés?
A könyvtárakban folyik közművelődési tevékenység is, ezért megilletné őket a finanszírozási többlet: a könyvtár dokumentumháttér is, a közös művelődés színtere is, szórakoztat is.

Több energiát és figyelmet kell fordítanunk az ügyeink képviseletére egyesületen belül és a szakmai közéletben egyaránt. Az MKE elnökségét jobban kellene tájékoztatnunk a programjainkról és az általunk fontosnak tartott témákról.

A stratégiára szükségünk van, mert az EU-s források elköltésében segítségünk. A források nem fordíthatók direkt könyvtári célokra, hanem meg kell találnunk az egyes területeken (humán, gazdasági, oktatási) azokat a pontokat, amelyek hozzáköthetők a könyvtárhoz.
A minisztériumban még nem dőlt el, hogy szakmai vagy szakmapolitikai legyen a stratégia. A prioritások még nem teljesen tisztázottak.
A tavalyi könyvtári konferencia szekcióinak témáit az idén 1-1 műhelynapon újra összefoglalják, és ezt szeretné az elnökség újra benyújtani a minisztériumnak szakmai anyagként a stratégiához. A műhelynapok kéthetente lesznek, az első november 19-20-án a térségi ellátásról.

3/ Beszámoló az AIBM bécsi konferenciájáról – nemzetközi kitekintés

* Gócza Julianna rövid ismertetője az AIBM szervezetéről, működéséről és a konferenciák általános felépítéséről;
A földrajzi közelségnek és Juli eredményes pályázásának köszönhetően az idén nyolcan vehettek részt a konferencián. (Sajnos egy résztvevő jelentkezését mégis le kellett mondani, mert a pályázati eredmények későn jelentek meg.)

http://www.iaml.info/en
http://www.iamlvienna2013.info

***** Szabó Ferencné és Sárközi Andrea fényképes beszámolója az előadásokról és egyéb eseményekről;
néhány kiemelt megfigyelés és tapasztalat:
hasznos és sokat segít az olvasóknak a metaadatok szerepeltetése a katalógusban, illetve a zenén túlmutató kapcsolatok (pld. antropológiai, néprajzi, nemzeti) megjelentetése a katalógusban
eredményes lehet „tematikus csomagok” megjelenése is a katalógusban
a könyvtárak a tanárok és diákok aktivizálásában is részt vehetnek

Néhány adatbázis és könyvtári katalógus elérhetősége, amelyekről Andrea tájékoztatást adott:
Queen Elizabeth II Library, Newfoundland
http://www.library.mun.ca/qeii/
(Collections: Music Resource Centre)

Bohuslav Martinu Institute
http://www.martinu.cz/english/novinky.php

New York Philharmonic | Digital Archives
http://archives.nyphil.org/

Phonogrammarchiv – Österreichische Akademie der Wissenschaften
http://www.phonogrammarchiv.at/wwwnew/
http://catalog.phonogrammarchiv.at/

Music Information Center Austria
http://www.musicaustria.at/en

Volksmusikland (Austrian Folk Song Society / Österreichisches Volksliedwerk)
http://www.volksmusikland.at/index.php?article_id=53&clang=1

Library of Congress to develop Medium of Performance Thesaurus for Music in cooperation with the Music Library Association

http://www.loc.gov/catdir/cpso/medprf_thesaurus.html

(A konferenciáról az AIBM MNCS honlapján még többet olvashattok:
http://media.lib.unideb.hu/zksz/aibm/beszamolo_aibm_becs.php)

4/ Sárközi Andrea vitaindító előadása a zenei gyűjteményekről

A világban történő változások, különösen a globális méretűek és kiterjedésűek, érzékelhetővé válnak a legkisebb helyeken is. „Digitális vízözön” korát éljük, mondhatjuk, hiszen nagyon sokszor nem történik meg az elérhető információk rendszerezése, a köztük lévő kapcsolat felfedezése. Az “információk” mellett rengeteg “dezinformáció” is megjelenik, az információ mennyisége önmagában is sokkoló hatású.
A munkahelyi létszámcsökkenések hatása is megmutatkozik az olvasóink csökkenésében: sok az olvasóink sokszor túlterheltek a rájuk rótt többletmunkák miatt, ezért kevésbé látogatják a könyvtárat is.
A könyvtárakban sok helyen a “kotta” és a zenei dokumentum nem jelenik meg önálló dokumentumként, hiszen “könyvekről”, “e-könyvekről” beszélnek, pedig a könyvtár multidokumentális hely egy multikulturális társadalomban.
Ahhoz, hogy jól tájékozottak legyünk és így a lehető legjobban szolgáltathassunk, állandóan kapcsolatban kell lennünk a világ eseményeivel, rengeteg információt kell gyűjtenünk. Követnünk kell a reális valóság mellett a virtuális és a digitális valóságot is.
A használat mértéke egyenlő-e a hasznossággal? Mi az, ami ma nem látszik hasznosnak, de a jövő nemzedék számára fontos lehet? Hogyan szólitsunk meg új olvasói csoportokat?
Fontos a médiában való megjelenés: ami nincs hirdetve, az nem létezik?
Kitekintés: dániai tapasztalatok – hangsúly a közösségi tereken; az igény és használat viszonyának elemzése
A zenei gyűjtemények speciális szaktudást igénylő speciális gyűjtemények. A generációk közti váltás figyelembe vétele itt is fontos: a gyűjteményépítésben és a tájékoztatásban egyaránt.
A fogyatékosággal élők fokozottabb segítése is egyre nagyobb szerepet játszik a munkánkban.
Kapcsolat a pedagógusokkal, szervezőmunkák a könyvtári és könyvtárontúli rendezvényekkel kapcsolatban: veszély a túlterheltség; fontos: a kapcsolódási pontok megtalálása.
A zenei gyűjtemények jövőképe: él, túlél, feléled? Jelentős tényező: az anyagi és a szellemi támogatás hiánya. A zenei könyvtár mint mikrokörnyezet megmutatja a nagyobb “könyvtári” területek jelenlegi és lehetséges problémáit. Figyelni kell a zenei könyvtárra!
A könyvtári felmérések során kevés figyelmet fordítanak a zenei gyűjteményekre (tapasztalat).

5/ Nida Judit vitaindítója, gondolatai : “A kötögetéstől a rúdon táncolásig” : saját tapasztalatok és kérdések megosztása

Az internet segítségével vissza lehet csalogatni az olvasókat.

Az utóbbi 10 év változásairól:
— az információhordozók változtak, ez gyors alkalmazkodást követel
— a zenei folyóiratokat alig kereseik, ezért lemondták az előfizetéseket
— a zenei szakismeretekre továbbra is szükség van
— az állomány összetétele változik, a használói rétegek változtatása nagyon nehéz

— az állomány “lerablásra”: gyakoriak a fél éves beiratkozások : ez alatt az idő alatt lemásolják az őket érdeklő dokumentumokat

— gyereklemezek: a népszerűek
— popzene: ma szinte senki nem keresi
— hangoskönyvek: náluk a legkeresettebbek (Érd: “alvó város”, sokan járnak Budapestre vagy a környékre dolgozni, utazás közben hallgatják a hangoskönyveket)
— népszerű: a könyv + CD együttese
— filmek: a “klasszikus” filmeket keresik

Mit tehetünk? Az értékeset kell válogatnunk, gyakran “úszni kell az árral”

— a kölcsönzések vizsgálata: életkori vizsgálatok; sokan visznek az egész családnak (csak egy olvasójegyet kell venni)

A könyvtár használatát és ezzel együtt “hasznosságát” a beiratkozott olvasók és a kölcsönzések alapján mérik. Ma gyakori a “látogató”, aki nincs beiratkozva.

“Puha” adatként jelenik meg a “minőségi” szolgáltatás, a helyben használat. Az erre fordított időt és a könyvtáros közreműködését a gép nem mutatja ki (pld. a szakdolgozatoknál).
Felerősödik a “szociáűlis gondozói” státusz is, adott helyzetben gondot jelenthet az “állandóan beszélgető olvasó”.

Változtak a könyvtári igények is:
— felgyorsult a szolgáltatás: a kiválasztott dokumentumok listájával jönnek az olvasók
— a tanácsadás, útmutatás aránya megváltozott (kevesebb lett), több lett ugyanakkor:
az esetleges vágásokat, zenei öszeállításokat otthon készítik el maguk az olvasók vagy valamelyik családtagjuk
— óvodai és iskolai foglalkozások ingyenesek, de a város másik feléből nem jönnek át a csoportok
— az internetes vetélkedők népszerűek
— közösségi tér: a virtualitást jobban szeretik
— zenei klub: működik, nagy előnye az ingyenesség

Feladatunk: meg kell magunkat mutatni – ez nehéz!
Jó honlapok kellenek és használható katalógusok. Az olvasók szeretik a listákat, ezek összeállítása azonban sok munka.
Jó tárgyszavakkal öszeállíthatók a megfelelő listák!

FSZEK: a Facebook-on külön könyvtári oldal található, ezen az évfordulók megtalálhatók, és: “nóta-kedd”, “musical-csütörtök” stb.

Igen nagy problémát jelent a programokról készült fényképek, főleg a gyerekeket ábrázoló képek megjelentetése. Régebben nem volt ezzel gond!

A mai helyzethez való alkalmazkodás megkívánja, hogy a “zenétől idegen” dolgokat is megtanuljunk:
— rendezvényszervezés
— pszichológia
— kiadványszerkesztés
— médiaszereplés
mindezek megtanulása és a szakmai ismeretek állandő bővítése nehéz!

Hogyan látjuk a jövőt?

— a közművelődésben játszott szerepünk: a zenére irányítani a figyelmet
— az állomány megőrzése fontos
— maradjon-e a zenei könyvtár?

–fontos feladat: a zenei könyvtár jól kapcsolódjon az egészhez, a kollégák ismerjék meg (és: el) a zenei gyűjteményt; fontos “szem előtt lenni”, részt venni a könyvtár egészének megmozdulásaiban
— kapcsolódni a gyerekrendezvényekhez
— más kulturális intézményekkel együttműködni (pld.: a zeneiskola)
— más mávészeti ágakkal is kapcsolatokat építeni

Hátrányok, amelyek nehezítik a munkát (Érden pld):
— helyhiány
— jó lenne egy zongora
–egyéb felszerelések hiánya (pld.: konyha, WC)
— az állomány védelme és a szabadpolc aránya

Útkeresés: minden lehetőséget megragadni, kicsit kívülről szemlélni magunkat,
a személyes kapcsolatokra építeni, helyi sajátosságokat megismerni, megtalálni, jóban lenni a helyi tv-vel is

A következőkben a hozzászólások, ötletek, javaslatok összefoglalása:

1/ “Komolyzene”, “könnyűzene” témája (Szabó Ferencné)
Az utóbbi 50 év könnyűzenei terméséről nincs irodalom és tárgyszólista (egyre több az ezzel a témával foglalkozó szakdolgozat, írás : nem lehet ezeket jól szakozni)
javaslat (Sárközi Andrea): hozzunk össze egy bizottságot a tárgyszólista összeállításához (ld.: az OIK tárgyszólistái a 80-as évekből – Zenei szakirodalmi tájékoztató).
Együttműködni más zenei területek szakembereivel: jazz, népzene, egyházzene

Anikó utalt egy nemrégiben, Liverpoolban megrendezett zenetudományi konferenciára, ahol az elmúlt 80 év teljes zenei termését, benne a kortárs könnyűzenét is a teljességre törekvően tárgyalták

2/ A kotta ebben a pillanatban nem tanoktatási anyag: alapfokon nem lehet kottát vásárolni (Kriszt Kinga)

3/ Többek javaslata: Állítsunk össze egy listát arról, ki milyen foglalkozást tart, és osszuk meg egymással ezt (pld. bemutatók megosztása, zeneválogatások, összeállítások megosztása)

A beszélgetés és a szakmai program záró fejezeteként a vendéglátóink nevében Béresné Évi röviden összefoglalta a szekszárdi zenei gyűjtemény elmúlt 40 évét: a helyszíneket, lehetőségeket, célokat, az elmúlt és jövendő változások okait, előnyeit, a hátrányokat – és a reményeket a jövővel kapcsolatban. A stafétát átadta, a jövő a vezetés és utódai kezében van.

Béres Éva fotói a Facebookon: itt.

Kategória: Szakmai találkozó | Címke: , | Hozzászólás most!

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlésének Eger ad otthont július 18-20. között. Minden információ a honlapon: www.vandorgyules-eger.ektf.hu, valamint a Facebook oldalon: www.facebook.com/mke45.

Az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete a Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményében tartja szekcióülését pénteken 13.30-as kezdéssel. A téma: Hagyomány és progresszió: Fogódzóink a zenében és a zenével

Az előadóink:

13.30-14.00 Megnyitó zene: Csergő-Herczeg László (lant): Summáját írom…
Arany János daloskönyve – Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László

A nagyszerű lemezt meg tudjátok vásárolni a helyszínen!
Dsupin Pál honlapja: dsupinpal.hu

14.00-14.30 Érdekességek, képek Eger és környéke zenetörténetéből
Előadó: Gulyásné Somogyi Klára

14.30-15.30 Hagyomány és progresszió: hogyan jut el a mai kortárs komolyzene a hallgatóhoz könyvtáron kívül és belül?
Előadó: Barta Gergely (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, zeneszerző, egyetemi adjunktus)

15.30-16.00 Az iskolán kívüli művelődés elősegítése – programok nemcsak diákoknak – debreceni tapasztalatok
Előadó: Grégász Miklós (Debreceni Egyetemi Könyvtár Médiatár)

Végül párbeszéd a könyvtári stratégiáról. Moderátor: Gulyásné Somogyi Klára

(forrás: Hangtárnok)

Update:

Csanda Mária írása fotókkal a vándorgyűlésről az Irodalmi Jelen oldalán: A magyar kultúra hálózata – könyvtáros-vándorgyűlés Egerben

Rövid beszámoló a 45., egri vándorgyűlés zenei szekciós programjáról

A nyitó plenáris ülésre július 17-én délután került sor. Az előző évektől eltérően az ülésen nem hallottunk hosszabb tematikus megnyitó előadást, a legfontosabb programpontokat a köszöntő beszédek és a különböző díjak átadása jelentették. Mindezek előtt Bollók Csaba Legenda c. költői ihletettségű kisfilmjét vetítették le, amely Egerrel összekapcsolható történelmi, gasztronómiai ismereteket, élményeket, benyomásokat fűzött egybe.
A szakmai nap július 18. volt, délelőtt kisplenáris üléssel, amelyen a következő időszak könyvtári stratégiájáról tartottak előadást a minisztérium munkatársai. A stratégiáról először ezen a fórumon lehetett hallani, az anyag akkor nem is került a kezünkbe, így a továbbgondolás és a szakmai megbeszélések már a vándorgyűlést követő időszakra vár.
A kisplenáris előadásai és a könyvtári stratégiával kapcsolatos első vélemények elérhetők: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/category/i_evfolyam_2013/4_szam_2013/
Az előadásokat követően a szekciós ülésekre került sor az Eszterházy Károly Főiskola termeiben, illetve a zenei tárgyú előadások a Bródy Sándor Megyei Könyvtár zenei gyűjteményében.
A zeneis előadásokat részben a vándorgyűlés javasolt tematikájához kapcsolódva, részben hagyományainknak megfelelően álllítotuk össze. Rövid koncerttel kezdődött a programsor: Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László Arany János Daloskönyvéből szólaltattak meg néhány darabot. A hangulatos koncerten az énekhang mellett több hangszer is szerepelt. Ezt követően Eger zenetörténetéről hallhattunk egy rövid bevezetőt.
A szekciós ülésünk felkért előadójaként Bartha Gergely osztotta meg velünk gondolatait “Hagyomány és progresszió: hogyan jut el a mai kortárs komoly zene a hallgatóhoz könyvtáron kívül és belül? ” című előadásában.
A “mai zene” és “régi zene” kapcsolatáról szólva előadónk többek között arról beszélt, hogy a 19. században a korábbi korokhoz képest intenzívebben tekintenek előre és vissza is a zeneszerzők, a kortársak között a magukat progresszívnak nevező szerzők között ugyanakkor nagyon nagy a stílus- és felfogásbeli különbség. A mai zeneszerzőkre sokkoló hatása lehet az előttünk lévő évezredek zenetörténete. Alkotói szempontból ez ugyanakkor nagy mozgásteret is jelent.
A 19. század előtt egységes volt a zenei köznyelv, az újítás “mérhető” volt. Ma azt kell meghatároznunk, hol van a kiindulópont. A zeneszerzés tanításában a Zeneakadémia a konzervatív irányt követi, amely a stílusok megtanítását tűzi ki célul. Ezen belül 3 szakirányból választhatnak a hallgatók, a legmodernebb az elektronikus média-szak.
A mai zene megőrzésével kapcsolatban több probléma is felmerül, hiszen kevés a
“hagyományos kotta”, ugyanakkor sok a hozzáadott, felvett hanganyag, az elektronikus zenét hangfájlban tudjuk tárolni.
Sokszor nincs értelme kiadni a mai műveket, míg a 80-as évek közepéig szinte minden megszületett művet kiadtak. Ma kockázatos a kortárs zeneművet kiadni, ugyanakkor nincs
megfelelő, “hivatalos” útja a kották – művek publikussá válásának. A kortárs zene mellett a zenetörténet forrásainak gondozása is hatalmas feladat.
Bartha Gergely az előadás további részében néhány nemzetközi kortárs zenei gyűjteményt mutatott be számunkra, amelyek különböző módon tettek – tesznek kísérletet egy adott terület, nemzet kortárs zenéjét elérhetővé tenni. Így szólt a Hollandiában 1945-ben elkezdett és ma Gaudeamus Foundation néven működő gyűjteményről, illetve a szintén holland Donemus Kiadóról és könyvtáráról. Szintén jelentős a bázeli Sacher Stiftung, amely az elsődleges források gyűjtésében ma is jelentős munkát végez kutatási és ösztöndíjlehetőségekkel.
Nálunk az MTA Lendület Fiatal Kutatói Programjában a Zenetudományi Intézetben megalakult kutatócsoport és archívum egyik feladatának a kortárs zene gyűjtését tekinti.
A zenei szekciós program utolsó előadását Grégász Miklós debreceni kollégánk tartotta az iskolán kívüli zenei nevelés és művelődés elősegítésére elnyert TÁMOP- pályázat tanulságairól.
A vándorgyűlés záró plenáris ülésén az idén is elhangzottak az egyes szekciók javaslatai, üzenetei. A zenei szekció üzenete: A zenei könyvtárosok a zene közösségteremtő erejét, a személyiség kiteljesedését segítő, testre-lélekre ható, lelket felfrissítő, megújító, szavaknélkül összekapcsoló szerepét hangsúlyozzák továbbra is.

Forrás: Zenei Könyvtárosok Szervezete honlapja

Kategória: Vándorgyűlés | Címke: , , , | Hozzászólás most!