Tevékenységünk

Zene és könyvtár: ellentmondásnak is tűnhet a két fogalom együttese, hiszen az egyik alapvetően hanggal járó tevékenység, a könyvtárban pedig csendben illik viselkedni. Mégis, a két dolog nem zárja ki egymást, sőt gyakran segíti egyik a másikat. Hiszen a zene írott formája kottaként ismert, és a hangrögzítés általánossá válása, illetve állandó fejlődése következtében a hangzóként megőrzött zene bármikor meghallgatható. A kotta már a kezdetektől, a hanglemezek, hangszalagok különböző fajtái pedig az 1960-as évektől kezdve váltak részévé a könyvtárak gyűjteményeinek. E különleges dokumentumok és a velük kapcsolatos speciális ismeretek tudói a zenei könyvtárosok. Egy kicsit mindegyikük megszállott, hiszen szívügyük a zene és a zenei dokumentumok népszerűsítése.
1970-ben határozták el, hogy létrehozzák a saját szakmai csoportjukat. Azóta töretlen lelkesedés és meg-megújuló lendület jellemzi együttműködésüket. Zeneiskolák, közművelődési könyvtárak, felsőoktatási intézmények, a nemzeti könyvtár mind képviseltetik magukat a szervezetben. A különböző gyűjtemények természetesen eltérnek egymástól az anyaguk összetétele, nagysága, használtsága tekintetében, de ez nem akadálya a közös munkának. A szervezet programjainak egyik jellemző célja a különböző gyűjtemények megismerése, tapasztalatszerzés, szakmai viták. Ezeket a találkozókat természetesen nemcsak a fővárosban rendezik meg, hanem a könyvtárosok évente-kétévente a vándorgyűlések programja mellett, más-más városban találkoznak. Így Pécs, Szeged, Debrecen, Szombathely nagyobb gyűjteményeit is meglátogatták már.
Zenéhez, zenei évfordulókhoz kapcsolódó kiállításokat is rendszeresen látogatnak.
Szakmai kérdésekről – a zenei feldolgozás, mostanában jellemzően a számítógépes munka problémáiról , szerzői jogi kérdésekről is gyakran esik szó a találkozókon.
Igen nagy eredmény volt egy szorosan vett szakmai kiadvány, a Zenei könyvtárosok kézikönyvének pályázati segítséggel történő megjelentetése. Ezzel olyan szakirodalmat vehetnek kezükbe a zenei könyvtárosok, amely magyarul így még nem jelent meg.
A megújuló és állandóan változó adathordozók az audio, illetve az audiovizuális zenei dokumentumok sokféleségét is eredményezik. Ezzel párhuzamosan bővül a nem zenei és nem könyv típusú dokumentumok köre is, amelyek legtöbbször szintén a könyvtárak zenei részlegeiben kapnak helyet. A zenei gyűjtemények szerepének, a könyvtárakban elfogalt helyének, jelentőségének változása, módosulása, az ezzel kapcsolatos új feladatok felmérése az egyik legfontosabb célja most a zenei könyvtárosok szervezetének.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*