Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlésének Sopron ad otthont 2014. július 17-19. között. A vándorgyűlés honlapja elérhető itt: mke46.nyme.hu

Zenei szekciós programunk 2014. július 18-án (pénteken) lesz 13.30 és 15.15 óra között.
Témánk: Katalógusok és zeneművek: együttműködés könyvtárosok és zenetörténészek között

Helyszín: P épület 0.02

Időpont: 13.30 – 15.15

Moderátor: Gulyásné Somogyi Klára szekció elnök

Program:

13.30-14.10 A Starck-féle Virginálkönyv
Előadó: Komlós Katalin zenetörténész, prof. emerita, Liszt Ferenc Zeneművészeti
Egyetem

14.10-14.30 A ProQuest bemutatója

Előadó: Czeglédi Éva, Délkelet-Európáért felelős kapcsolattartó

14.30-15.15 “Narancs katalógus” és feltámasztott remekművek: Vécsey Jenő a tudós könyvtáros
Előadó: Kelemen Éva zenetörténész, OSZK Zeneműtár

Somogyi Klára beszámolója:

Az MKE 46. vándorgyűlését ebben az évben Sopronban rendezték meg, a fő tematikát az „Intelligens szolgáltatás – A szolgáltatások intelligenciája” mottóval jellemezve.
A konferencia iránt nagy volt az érdeklődés: a résztvevők magas száma (600 fölötti létszám) jelzi ezt, az előadások és a programok széles skálája biztosította, hogy mindenki megtalálja az érdeklődése és kedve szerinti lehetőségeket.
A nyitó plenáris ülés első részében a köszöntések, nyitó gondolatok hangzottak el, kihangsúlyozva a digitális műveltség egyre jelentősebb voltát és az élet mind nagyobb területén teret nyerő érvényességét. Ehhez kapcsolódott dr. Kelemen Csaba, a NEFMI főosztályvezetőjének előadása.
Hagyományosan ez az első esemény a különböző díjak, elismerések átadásának helye is az Egyesület életében. Az idén szervezetünk egyik tagja is díjazott lett: Cseriné Szilágyi Erzsébet, vezetőségi tagunk, a gazdasági ügyeink gondozója MKE Emlékérmet kapott.

Cseriné Szilágyi Erzsébet, Fehér Miklós, Gulyásné Somogyi Klára (fotó: Könyvtárvilág)

A másnapi, péntek délelőtt kisplenáris ülésén Sörény Edina, az EMMI vezető tanácsosa, könyvtári és EU szakreferens előadását hallhattuk, aki a pályázati lehetőségek, az operatív programok kapcsán először a könyvtári terület 4 fejlesztési irányát jelölte meg. Ezek: a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, a könyvtári rendszer hosszú távú fenntarthatósága, az országos könyvtári rendszer fejlesztése, illetve a szakmai tudás értékelés, a bérfejlesztés lehetőségei és szükségessége.
Mindezek a területek az országos fejlesztési rendszer 9 operatív programcsoportjának keretében valósíthatók meg. A legtöbb lehetőségünk az Emberi erőforrások fejlesztése operatív programban (EFOP) látszik, de a Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Programban (VEKOP) is reménykedhetünk. Önmagában az infrastruktúra fejlesztését nem támogatják, de tartalmi célokhoz kapcsolódóan ez is beépíthető a pályázatokba.

Az előadást követően kezdték meg az egyes szekciók a munkájukat. Változatos programot kínáltak a szervezetek, egy-egy speciálisabb vagy szélesebb témát megjelölve. Beszámolómban a határon túli könyvtárosok szakmai találkozóját említem meg. Bár ezen az ülésen kevesen voltak, az látszott, igény van az ő részükről is a szorosabb és folyamatos kapcsolatokra. A magyar nyelvű szakmai továbbképzések szükségességét is említették többek között. A beszélgetésen részt vett Dr Marelyn Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa is. Az Intézet KÖNYVTRANSZFER nevű programjához kapcsolódhatna a továbbképzés mint TUDÁSTRANSZFER. Ezekről a programokról a későbbiekben minden bizonnyal hallhatunk még.


Pénteken délután rendeztük a Zenei Szervezet ülését, amelyen 3 előadás hangzott el: Komlós Katalin bemutatta a Starck-féle Virginálkönyvet,

illetve Kelemen Éva beszélt Vécsey Jenő könyvtárszervezői, könyvtárosi munkásságáról. Ez utóbbi téma írásban is megjelenik majd. Mindkét előadás érdekes, ritkán hallható zenei illusztrációkkal egészült ki. Harmadikként az MKE egyik szponzora, a ProQuest cég bemutatkozását hallhattuk, kiemelve a zenei lehetőségeket.


A konferencia péntek délutáni záróaktusán a szekciók moderátorai összefoglalták az elhangzott előadásokat, és ismertették az egyes szakterületek „üzenetét”, amely hagyományosan 1-2 mondatban foglalja össze a vándorgyűlés legfontosabb gondolatait. A Zenei Szervezet üzenete így hangzott: „A zenei intelligencia a zenei nyelv mind teljesebb megismerésén alapul. A zenei könyvtárak, könyvtárosok segítik a méltán híres magyar zenekultúra köznyelvvé válását, amelynek megértése az élet minőségéhez járul hozzá. Így válik az intelligens szolgáltatás alapjává.
A záró plenárison kihirdették a következő év helyszínét, amely Szolnok lesz.
A péntek esti, hagyományos baráti találkozó jó hangulatban, a felszabadultság közvetlenségével, sok zenével és tánccal egybekötve telt.

A bejegyzés kategóriája: Vándorgyűlés
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*