Magyar Könyvtárosok Egyesülete 47. Vándorgyűlése

Nida Judit beszámolója:

Sikeresen lezajlott a 47. Vándorgyűlés Szolnokon. Úgy gondolom, hogy a Zenei Könyvtárosok Szervezete pontosan olyan programot szervezett és bonyolított le, amilyenek mi vagyunk. Családias, nagyon jó légkörben folyt és tényleg azokról a szakmai kérdésekről volt szó, amik a mindennapjainkban is foglalkoztatnak bennünket. Szekcióülésünkre nem a Szolnoki Főiskola épületében – ahol általában a programok zajlottak -, hanem a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában került sor. Ezúton is nagy-nagy köszönet érte Bartáné Engel Arankának, helyi “képviselőnknek” és természetesen minden kolléganőjének, akik a szervezésben és a lebonyolításban részt vettek. Igazán jól éreztük magunkat!


Programunk első pontja a szolnoki könyvtár dolgozóiból és barátaikból alakult kórus, a BibliotéKAR köszöntő műsora volt. Ki más vezethetné ezt a kórust, mint Balázs Ildikó, volt zenei könyvtáros? A kellemes zenei élmény után a Szolnoki Szimfonikus Zenekar két nagyon szimpatikus és lelkes képviselője, Ignácz Ervin ügyvezető és Patkós Imre szakmai igazgató beszélt nekünk már megvalósult projektjeikről, elveikről, mindennapjaikról, terveikről. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy bizony, a zenei ismeretterjesztés, a zenei közvélemény-formálás vonatkozásában nemcsak hasonlítanak, de teljesen egybevágnak a terveink, elképzeléseink! Jó volt hallgatni ezt a két elhivatott embert, akik nem csak álmodoznak, de munkájukkal bizonyítottan tesznek is azért, hogy a minőségi zene tényleg mindenkié legyen!


Ezután következett a kerekasztal-beszélgetés Szabó Ferenc János fiatal tudományos kutatóval. Igaz, csak szögletes asztalunk volt, de igazi jó hangulatú, ötleteket adó, értékes eszmecsere alakult ki Feri külföldi nagy és kisebb könyvtárakban szerzett tapasztalatai megismerése nyomán. Tudatosulhatott bennünk, mennyire fontos, hogy egy zenei gyűjtemény hogyan jelenik meg az adott könyvtár honlapján, mennyire könnyen kezelhető az a honlap, milyen gyorsan, csak a minimális kattintással érhető el a keresett legfontosabb információ, milyen lényeges, hogyan fogadjuk az új olvasókat, használókat, mennyi a szükséges ám nem túlzó adminisztráció, stb. stb. Pezsgő beszélgetésünknek az idő vetett határt, indulnunk kellett a záró plenáris ülésre, ahol számot adtunk az elvégzett munkáról.

Összefoglalóan elmondhatom, hogy célunk, mégpedig az, hogy megvizsgáljuk, milyen használói elvárások, igények vannak napjainkban a zenei könyvtárak, részlegek irányában, a szűk idő szabta lehetőségekhez képest megvalósult. A témát természetesen nem zártuk le, őszi programjainkon folytatjuk.

Gellért Marika jóvoltából képekben is tudósíthatunk: katt ide.

A bejegyzés kategóriája: Vándorgyűlés
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*