Hogyan jelennek meg a zenei gyűjtemények, zenei könyvtárak, médiatárak a könyvtárak honlapján?

Gulyásné Somogyi Klára beszámolója az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete 2011. február 24-i szakmai találkozójáról, melynek helyszíne a FSZEK Zenei Gyűjteménye volt:

A téma: Hogyan jelennek meg a zenei gyűjtemények, zenei könyvtárak, médiatárak a könyvtárak honlapján? Milyen információk jelennek meg és hogyan ezekről a gyűjteményekről / gyűjteményrészekről?

Az egyes könyvtárak gyakorlatáról szóló rövid ismertetők előtt Darvassi Andrea kollegánk készített gyors körképet, felmérést, elsősorban tájékoztató jelleggel. Mielőtt azonban erről beszélt, röviden emlékezetünkbe idézte, hogy az idén ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, ezzel kapcsolatban pedig arra az érdekes eseményre hívta fel a figyelmünket, hogy Liszt születése előtt egy üstökös tűnt fel az égen. Liszt édesanyja a születendő gyermekére gondolva azt kívánta, bárcsak a gyermek életére jó hatással lenne az az üstökös. 200 évvel az események után tudjuk, hogy így volt …

Darvassi Andrea elsősorban azt vizsgálta, hogy megjelennek-e a könyvtárak honlapján a zenei gyűjtemények, illetve van-e önálló honlapjuk a könyvtárin belül. Elsősorban a megyei könyvtárakat vizsgálta meg ebből a szempontból, a konyvtar.lap.hu – oldalról kiindulva. Ezen túl 124 városi könyvtárat is számba vett. A megyei könyvtáraknál háromban egyáltalán nincs zenei gyűjtemény, a többinél sem mindenhol érhető el a honlapról.
— Érdekességként emelte ki, hogy az egyes könyvtárak hagyományának, gyakorlatának megfelelően a zenei dokumentumokat gyűjtő szervezeti egységeket többféleképpen is nevezik (hangtár, fonotéka, médiatár, zenei könyvtár stb.)
— Fontos szempont lehet, hogy “hány kattintással” érjük el a zenei oldalt, illetve a zenei információkat. A honlapkép rendezettsége, harmóniája is vonzó (Illyés Gyula Megyei Könyvtár és Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár)
— A mai honlapokkal szemben az is igénye a felhasználóknak, hogy a színekkel, animációkkal is érdeklődést, figyelmet keltsen. (Pest Megyei Könyvtár)
— Az olvasókkal történő aktív kapcsolatot pld. a külön zeneműtári blog is biztosíthatja (Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár)
— Néhány könyvtárnál külön kiemelte azokat a speciális szolgáltatásokat, lehetőségeket, amelyek szintén az olvasók, használók segítségére lehetnek. Így említette a külön működő szegedi Hangos könyvtárat, illetve a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyerekkönyvtárában működő zenesarkot.

A városi könyvtáraknál statisztikai adatok – az egy könyvtárra jutó népesség alapján felállított sor – alapján választotta ki a vizsgálandó könyvtárakat. A városi könyvtárak közül 48-ban látható a honlapon zenei gyűjtemény. Kiemelte Hatvan, Kisvárda, Sárvár, Siófok és Budaörs gyűjteményét, elsősorban a honlap rendezettsége, elérhetősége alapján. Természetesen a megemlített városok, könyvtárak így csak példakánt szerepeltek, semmilyen minőségi rangsort nem jelentettek.

Darvassi Andrea előzetes bevezetését követően különböző könyvtárípusokat bemutatva, 4 részletesebb példát ismerhettünk meg.

Balázs Ildikó, a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár Hang- és Videótár – Médiatárának egyik munkatársa mutatta be azokat az elképzeléseket, törekvéseket, amelyek szerint alakítják a honlap zenei részét. Bár érzése szerint még “gyerekcipőben” járnak, az elmúlt évek gyakorlata és tapasztalatai máris sok eredményt hoztak. Az emlékévek, évfordulók jó alkalmat adnak a tematikus gyűjtések és programok megvalósítására. Így a Haydn-emlékév alkalmával virtuális kiállítást készítettek, amely mellé linkgyűjteményt kapcsoltak. A honlapot bemutatták az Internet Fiesta programjai között is.
Egy másik évben a Jász-Nagykun-Szolnok megye zenetörténetével kapcsolatos dokumentumokat ismerhették meg a látogatók. A dokumentumokat a helyismereti gyűjteménnyel együtt állították össze. Ez a gyűjtemény egyben hiánypótló válogatás is a megyei zenei emlékekből, az innen elszármazott vagy más formában kötődő muzsikusokról (pld. Székely Mihály, Kovács Dénes, Rácz Aladár, Verseghy Ferenc).
2010 közepétől blogot is működtetnek, amit az is lehetővé tett, hogy a könyvtár honlapjának struktúrája áttekinthetőbb, könnyebben kezelhetőbb lett. Itt tudják megjelentetni a gyarapodási jegyzéket, a rendezvényeket, a különböző ajánlójegyzékeket és egyéb aktualitásaokat.
A Liszt-emlékévvel kapcsolatban is ki tudják használni a blog-formát a heti megjelenéssel. Ezzel a figyelem folyamatos fenntartását, ismeretterjesztést is biztosítják. Az olvasóik szeretik az anekdotákat, érdekességeket, de a képek, videók is folyamatosan megújulnak.
A könyvtár honlapján több helyen is találnak a látogatók zenei vonatkozású híreket, utalásokat (pld. az aktuális események között a “zenei órák” hirdetéséseit).

Az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtárának munkatársa, Nida Judit először az elnevezésükről beszélt: bár náluk is többféle dokumentum (filmek, hangoskönyvek) taláható, az olvasók a “zenei könyvtár” névvel ismerték meg őket, így ezt használják. A könyvtár honlapján azonnal olvasható a zenei könyvtár is, így egy kattintást követően eljutunk erre az oldalra.
Judit két szempont szerint mutatta be az oldalt: hogyan jelenik meg a könyvtár honlapjának egészén, illetve hogyan épül be szervesen a könyvtári honlap egészébe.
A könyvtár honlapjáról az online katalógus mellett közvetlenü elérhetők a hangoskönyvek és a filmek külön kereshető listája, illetve az újdonságok és az ajánlások között a zenei vonatkozások. A saját zenei könyvtári lapon pedig “médiaboxokban” találhatjuk meg a különböző típusú információkat. A kategóriák: ajánló, képtár, heti színes, képtár (tartalékként). Eddig kevés olvasói visszajelzést kaptak, de remélik, hogy ez a jövőben változni fog. Elindítottak egy zenei klubot is.
A honlap szerkesztését a heti egy napon ottlévő informatikus végzi, a tartalmi feltöltésre azonban a könyvtárosoknak is lehetősége van.
Összefoglalásként Judit megállapította, hogy a zenei könyvtár honlapja egyenrangú a könyvtár más egységeivel. A honlap maga könnyen kezelhető, az információk több helyről is elérhetők. Gondot fordítanak arra, hogy naprakészek legyenek, ez azért is fontos, mert Érd elég nagy területen fekszik, így az olvasóik csak megfelelő információk birtokában tudnak a könyvtárba eljuni. Sok képet, illusztrációt közölnek.

A következőkben a Budapest 18. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola könyvtárosa, Horváth György, aki emellett klarinét tanár is, mutatta be a zeneiskolát és beszélt a könyvtár fejlesztéséről, illetve a katalógusukról. A Bogyai-család egykori kúriájának épületében működik a zeneiskola, amelynek 950 növendéke és 67 tanára van. Egy kis zeneszobából indult el a könyvtár, aminek többezres a kotta- és könyvállománya. A könyvtárat a tanárok és a diákok is használhatják. A tanulói nyilvántartást készítő cég könyvtári programját használják, amely bár kicsit nehézkes, de az ő céljaiknak megfelelő, hiszen elsősorban belső célokra használják. Jobb lenne azonban egy olyan rendszer, amellyel más könyvtárak adatbázisához is kapcsolódhatnának vagy ők kereshetnének más könyvtárak adatbázisaiban. Bár erre országos szinten a MOKKÁ-ban lehetőség van, a csatlakozáshoz szükséges protokollal rendelkezniük kell a tagkönyváraknak.

A FSZEK Zenei Gyűjteményének honlapját Kiss Katalin, a gyűjtemény vezetője mutatta be. A könyvtár honlapja éppen átalakulóban van, a tervek szerint húsvétra készül el az új. A jelenlegi honlap meglehetősen statikus, viszonylag nehéz megtalálni a Zenei Gyűjteményt (a keresőnek tudnia kell, hogy a Központi Könyvtár része). Az új honlapnál szeretnék megvalósítani, hogy az url-ben is benne legyen a zenei gyűjtemény kifejezés.
A Zenei Gyűjtemény oldalára kattintva bal oldalt kiválaszthatjuk a kívánt területet.
A főbb részek: zenei kalendárium, Erkel, Liszt, reneszánsz év, Dienes-gyűjtemény. A zeneszerzők életét virtuális kiállítás keretében mutatják be, a Liszt-kiállítást az idén folyamatosan készítik, minden hónapban új fejezettel gyarapítják. A Dienes-táncgyűjtemény melett bemutatják az állomány egyéb különlegességeit is, de a gyerekek is önálló területet kapnak.
Az akciókról, programokról a könyvtári nyitólapon is olvashatnak a látogatók, de az újdonságok leggyorsabban a blogban , a “Frissítőben” érhetők el.
Az archívumban visszakereshetők a már lezajlott programok, bár a honlapnak ez a funkciója jelenleg kissé nehézkesen kezelhető, szeretnék ezt is egyszerűbbé tenni az új honlapon.

A bejegyzés kategóriája: Szakmai találkozó
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Hogyan jelennek meg a zenei gyűjtemények, zenei könyvtárak, médiatárak a könyvtárak honlapján? » Hangtárnok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*